Spill i julegave?

Dataspill er alltid en populær julegave, og heller ikke i år mangler det på kvalitetstitler. Her er en liten oversikt over de beste PC-spillene fra 2001 som bør finne veien til juletreet.

Vi i DinSide Data tester mange PC-spill, og flere av dem er så gode at vi nøler ikke med å anbefale dem til de fleste. Riktignok får vi ikke sjansen til å teste absolutt alt som finnes på markedet, men denne artikkelen bør være en god pekepinn på hva som finnes der ute. Her er våre anbefalinger.

Action

Tilhengere av animert vold, skrekk og mer voksen tematikk har hatt et godt år, med flere solide og spennende titler på markedet. Her er noen av dem.

Spill i julegave?

Max Payne kom med brask og bram etter mange års utvikling og mye forhåndsomtale. Dette tredjepersonsspillet er en kombinasjon av en spennende historie, vanvittig god grafikk og elementer hentet fra populærkulturen. Vi følger en hardkokt politispaner med både New York-mafiaen og politiet i hælene, mens han desperat prøver å finne ut hvem som drepte hans kone og eneste barn. Spillet domineres av mørk og dyster stemning fra New Yorks skitne bakgater, og underveis vil du ta i bruke noen flotte teknologiske nyvinninger som sakte film-effekten kjent som Bullet Time. Max Payne er en thrillerfilm i dataformat, og et av de beste actionspillene i år. Les vår anmeldelse.

Return to Castle Wolfenstein er en ny og oppdatert versjon av klassikeren Wolfenstein 3D fra 1992. Dette spillet var et av de første førstepersonstitlene, og 2001-utgaven er mye mer enn bare en sjelløs gjenfortelling. Støttet av Quake III-motoren tar spillet oss til andre verdenskrig, og din oppgave er å utforske nazistenes planer om å skape en rase biomekaniske supersoldater, samt gjenopplive en mystisk kriger som har vært begravet i 1000 år. Du vil besøke tyske landsbyer, hemmelige baser og stikker også en tur innom Norge. Et annet poeng er at spillet har en svært velutviklet flerspillermodus, med fokus på lagspill. Les vår anmeldelse.

Clive Barker’s Undying er et førstepersonsspill som muligens er blant de mest undervurderte akkurat nå. Riktignok mangler spiller muligheter for multiplayer, noe som forkorter levetiden, men vi har sjelden sett et spill som er så stemningsfullt og skremmende. Undying er et renspikket grøsserspill som foregår på 1930-tallet, og forteller historien om familien Covenant, som en etter en ble ofre for en forferdelig forbannelse. Spillet er svært fokusert på en interessant og involverende historie, men byr også på rikelig med action og magi. Liker du skrekk og god fortellerkunst, bør du gi Undying en sjanse. Les vår anmeldelse.

Aliens vs Predator 2 har noen fellestrekk med Undying – her har vi også en god historie i bakgrunnen, og det er riktig så skummelt. Her slutter imidlertid likhetene, for i AvP 2 havner du i fremtiden, der du får styre både en menneskelig soldat, en Alien og en Predator i en blodig kamp mot hverandre. De tre separate delene er helt forskjellige når det gjelder fremgangsmåte og våpen, men likevel overlapper de tre historiene hverandre. Og kun én rase kommer seirende ut! Les vår anmeldelse.

Spill i julegave?

Serious Sam er på helt motsatt enden av skalaen i forhold til de plottdrevne spillene for mer modne spillere. Her er fokuset på hemninsløs action, men vanvittige mengde monstre, overdrevne våpen, mye humor og absolutt null bakgrunnshistorie. Serious Sam tar oss tilbake til gamle dager da spillene ikke tok seg selv så seriøst, og gir oss ukomplisert men fantastisk morsom underholdning. Les vår anmeldelse.

Andre gode actiontitler som kom ut i år du også bør vurdere: Red Faction, Tribes 2, Operation Flashpoint og Ghost Recon.

Strategi

Den legendariske designeren Peter Molyneux kom sterkt tilbake i år, og vi så også mange andre gode strategispill.

Black & White er spillet med det garantert mest originale konseptet i år. Selv om spill som lar deg ha total kontroll over land eller byer ikke er noe nytt i seg selv, har Black & White klart å redefinere ideen fullstendig. Din oppgave er å være gud i et fiktivt land bestående av øyer, som igjen er befolket av ganske så viljeløse mennesker. Du, som den øverste makt, må styre dine underståtte og utvide innflytelsen, og det er opp til deg om du vil være snill eller ond. Du har et verktøy som hjelper deg med å oppnå dine mål, og verktøyet heter rett og slett Creature (skapning). Du må lære opp din skapning til å oppføre seg, og enten passe på eller terrorisere innbyggerne i landet. Det er ingen enkel oppgave, og programmererne av den kunstige intelligensen har virkelig gjort en formidabel jobb. Spillet kan bli noe langtrekkelig, etterhvert blir det nemlig litt for mye å holde styr på, men likevel er det svært gøy. Les vår anmeldelse.

C&C: Red Alert 2 – Yuri’s Revenge er en utvidelsespakke til fjorårets Command & Conquer-spill. Selv om det er kun et tillegg som krever at du har originalspillet, er det et meget omfattende sådan. Både den allierte og sovjetiske siden har fått nye, omfattende kampanjer, masse nye enheter og våpen og en ny motstander – Yuri. Yuri’s side er også spillbar i flerspiller- eller skirmish-moduset, noe som gir svært god valuta for pengene. Har du Red Alert 2, må du enkelt og greit kjøpe Yuri’s Revenge. Les vår anmeldelse.

Andre strategispill verdt å få med seg: Empire Earth, Cossacks, Civilization III og Commandos 2.

Andre anbefalinger

Spill i julegave?

FIFA 2002 er en ganske dramatisk forbedring av denne populære fotballserien. EA Sports har utviklet en ny motor for skudd og pasninger som er mer intuitivt og realistisk enn før. Det nyeste FIFA-spillet er mer enn bare oppdaterte lag og penere grafikk. Det er rett og slett blitt morsommere enn de tidligere utgavene. Les vår anmeldelse.

Flight Simulator 2002 er et lignende tilfelle – et stort firma som står bak og en velkjent serie som kommer med nye versjoner med jevne mellomrom. Akkurat som i FIFAs tilfelle betyr det likevel ikke at utviklerne er late, fordi FS 2002 er en enorm oppdatering i forhold til den forrige utgaven. Du får 1.000 nye flyplasser å lande på, nye fly og ikke minst autogenerert landskap, trafikkontroll og datastyrt trafikk som gjør opplevelsen enda mer realistisk enn før. FS 2002 vil garantert bli en stor hit blant både erfarne piloter og flyinteresserte amatører. Les vår anmeldelse.

Dette er langt fra en komplett oversikt over gode spill som har kommet ut i år – men disse titlene er i alle fall de vi synes var viktigst i året som gikk. Neste år kommer det naturligvis enda flere etterlengtede spill, men i mellomtiden får vi nøye oss med de vi allerede har!