Spill av AVCHD på Mac

Lei av å vente på at iMovie eller FinalCut skal prosessere AVCHD?

I mange år har Mac vært den foretrukne platformen for medieproduksjon, av mange forskjellige grunner. De siste årene har Apple selv sørget for å holde forspranget ved å tilby gratis programmer for lyd, bilder og video i iLife-pakken. I tillegg har de kjøpt opp og viderutviklet profesjonelle programmer for bilder, video og musikk med Aperture, Final Cut og Logic.

Men hva skjer når den glade amatør - eller profesjonelle for den saks skyld - kommer til en Mac med sitt HD-kamera eller minnekort med ferske opptak i AVCHD-format?

Nedtur

Ikke kan de spilles av direkte for å sjekke hvordan opptakene ser ut. Filformatet er ukjent for QuickTime, som tar seg av mesteparten av lyd og bilde på Mac.

Men hva med redigering?

Joda, både i iMovie og begge utgavene av Final Cut kan du redigere AVCHD.

Men du må importere filene og la programmet konvertere dem til et mellomformat som programmet kan bruke til å vise og redigere opptakene.

Og det tar tid, hvor lang tid avhenger av hvor kraftig Mac du har. Det kan ta nesten like lang tid som opptakene varer, da er vi tilbake på tape-stadiet med overføring i sanntid via FireWire.

På PC-er med Windows 7 er det bare å dobbeltklikke på AVCHD-filene så spilles de av i Media Player. Skal du redigere er det bare å dra filene rett inn i redigeringsprogrammet og gå i gang. Er du kjapp kan du ha redigert ferdig filmen på PC'en før Mac'en har tygget filene ferdig til redigering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er jo nærmest pinlig for Apple.

Spesielt når løsningen er så enkel.

ClipWrap 2

Det finnes nemlig et lite program som fikser dette problemet såre enkelt. AVCHD er en variant av H.264 som Apple støtter i QuickTime. Det er bare innpakningen som er "feil".

ClipWrap 2 pakker inn dataene i en emballasje som QuickTime kan forstå, og vips - så kan du både spille av AVCHD uten videre, og viktigere - redigere direkte uten konvertering. Dette gjelder både i iMovie og FinalCut.

Spill av AVCHD på Mac


Du åpner filene fra filmeny eller ved å dra og slippe, velger utformat (her er det også tilrettelagt for konvertering til proff-formater) og trykker "Convert".

I løpet av kort tid er filmene pakket om og plassert i mappen du har valgt som mottaker av filene.

En rimelig penge

Programmet er ikke helt gratis, det koster 49,99 dollar.

Men bruker du mye av tiden din til å jobbe med video er det vel verdt pengene. (Vår egen fotgraf/video-produsent smilte fra øre til øre ...)

Du kan lese mer og laste ned en prøveversjon fra Divergent Media

Her finner du flere Slik gjør du det-artikler


Har du tips til temaer vi kan ta opp i Slik gjør du det-spalten? Send oss en epost!