Spill - Windows XP vs. Vista

Det har vært mange meninger, spekulasjoner og debatter om hvilken versjon av Windows som vil gi best ytelse i spill - XP eller Vista. Vi bestemte oss for å finne det ut selv.

Microsoft har lovt oss mer, bedre, tøffere, og lekrere grafikk enn noensinne i Windows Vista, ettersom dette er det første operativsystemet med DirectX10. nVidia har også kommet på banen med de første DX10-kompatible grafikkortene, og vi har i den anledning også sett demonstrasjoner av flere nye muligheter. Joda, vi har så avgjort mye lekkert i vente.

Men selvsagt, hittil finnes det ikke en eneste DX10-spilltittel på markedet. Så hvor stor - om noen - fordel er det i å gå fra Windows XP til Vista dersom du er ute etter den aller beste ytelsen?

I den anledning har vi prøvd tre forskjellige spill, både på Vista Ultimate x86 (32-bit) og Windows XP (Media Center Edition). Vår testoppsett var:

  • AMD Athlon 64 X2 3800+ socket 939 @ 2,5 GHz
  • 2048 MB DDR-minne (2 x 1024 MB) @ 250 MHz
  • nForce 4 brikkesett
  • nVidia GeForce 7800GTX (256 MB minne)
  • Vista Ultimate-drivere: ForceWare 97.46 - 5. januar
  • XP MCE-drivere: ForceWare 93.71 - 2. november
Spillene det er snakk om er:
Half Life 2 - Lost Coast stress test (High detail, trilinear filtering, water detail: reflect all.)
F.E.A.R. performance test (Computer: High, Graphics card: High unntatt AF, trilinear i stedet)
Company of Heroes performance test (Details/quality all high/on. Model Detail midtstilt.)

Med alle spill er det gjennomsnittlig FPS (frames per sekund) som er målt.

Spill - Windows XP vs. Vista

Vi starter med Company of Heroes, som Microsoft fronter stort med Vista!


CoH er tungdrevet med alle detaljer satt til "high", men så lenge de to operativsystemene holder følge så er vel alt i orden. I høyere oppløsninger ser vi at gode gamle XP for tiden er det bedre valget. Interessant nok merket vi ingen forskjell på AntiAliasing skrudd av eller på.

Spill - Windows XP vs. Vista

F.E.A.R er en gjenganger i våre tester, ikke minst fordi det kan være nokså krevende. Hvordan klarer Vista seg mot XP her?


Her har vi vel stort sett ikke så mye å klage på. Her følger de to spillene hverandre nokså slavisk, og jo lavere FPS vi får jo mindre forskjell er det.

Spill - Windows XP vs. Vista

Så hva med den pågående klassikeren Half Life 2?


Åboy! Dette må vel være en slik graf som så avgjort sier mer enn tusen ord. For å oppsummere er det så avgjort en stor fordel å spille Half Life 2 i XP, og da spesielt hvis du skrur på Anti Aliasing og Anisotropic Filtering. I Vista er spillet så å si ikke spillbart med dette på.

Foreløpig konklusjon

Vista og spill:

Vil du bytte fra XP? (Avsluttet)
No way!(44%) 1278
Ja, så snart jeg kan(30%) 893
Nei, venter på DX10-spill(20%) 585
Jeg bruker Mac, bytter aldri!(6%) 173
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Vi ser at per dags dato er det ikke akkurat er bedre ytelse å få med Windows Vista kontra XP, og det er derfor ingen grunn for spillere å bytte operativsystem dersom de ønsker mest ut av det de har. På den positive siden er det altså store rom for forbedringer, som vi spesielt ser på Half Life 2. Det er også fremdeles to uker til operativsystemet treffer privatmarkedet, og vi forventer vel også strengt tatt at nVidia har en ny driver klar til da.

Hva med ATI sier du? Vi har selvfølgelig ikke glemt Radeon-serien.
Hopp til del to her! ---->