Spesialtilpasninger - lyd, video og undertekster

Først litt om filtypene du har å velge mellom i Handbrake.

Siste versjon av Handbrake støtter kopiering/ripping av DVD til formatene H.264 og MPEG4. Det betyr at hele DVD-filmen kan kopieres til én fil, og denne får filetternavn .MP4, .M4V eller MKV. De to første kan spilles av i en rekke mediespillere (både lommedingser, mobiltelefoner og nyeste Windows Media Player), og ofte helt uten videre.

MKV-støtten er fortsatt litt mer begrenset, men på full fart inn. I Windows, Linux og MacOS er det uansett MKV-avspilling enkelt, takket være gratisløsninger som VLC og mediesenteret XBMC.

Vårt valg falt på H.264 og MKV, først og fremst på grunn av den meget gode kvaliteten som er mulig takket være H.264-formatet, og fleksibiliteten til MKV (Matroska)-konteineren:

* Videofilene kan ha flere lydspor
* Videofilene kan ha flere undertekster
* Videofilene støtter kapitler som på originalen.

Siden Charlie og Sjokoladefabrikken-DVDen både har engelsk og norsk lydspor, var MKV-formatet perfekt til formålet!

Den siste finpussen, først: Video

Etter å ha valgt MKV-format tok vi en titt på skillearkene nederst i hovedbildet. Oppløsning var allerede valgt for oss, og den er omtrent som på originalen.

Under Video valgte vi heller ikke å gjøre noen endringer, vel vitende om at programmet allerede hadde valgt innstillinger som ville gi oss et meget godt resultat; konstant kvalitet på 61% og H.264-format:


Her kunne vi selvsagt valgt en fast bitrate eller, hvis det var viktig for oss å holde oss under en viss størrelse på kopien, valgt for eksempel 700 MB på feltet "Target Size".

Ulempen med å benytte "Constant Quality" er nemlig at kopiene varierer svært mye i størrelse. En action-film med mye bevegelse krever for eksempel høyere bitrate for å sikre kvaliteten, enn en enkel tegnefilm. Vi har opplevd at en halvannen times spillefilm har endt opp i alt fra 500 MB til 2 GB. Det er uansett mye spart plass i forhold til å kopiere filmene 1:1, uten at kvaliteten har tatt mye skade av det.

Audio

DVD-en vår hadde som sagt flere lydspor, og under Audio kan vi bestemme hvilke vi vil ha med. English (AC3) var allerede på plass, og ved å trykke på + kunne vi legge til Norsk (AC3):


Her kunne vi gjort en rekke spesialtilpasninger vedrørende lydformater og bitrater, men nok en gang er det grunn til å stole på Handbrakes standardvalg. Merk imidlertid at hvis vi hadde vært opptatt av at kopien skulle hatt ekte surround-lyd, skulle vi ha valgt "6 channel discrete" under Mix. Dolby Pro Logic II kan imidlertid til en viss grad gjenskape surround-effekten i et 5.1-høyttalersystem, godt nok til vårt bruk.

Undertekster

Det siste punktet på vår sjekkliste er undertekster, og skillearket Subtitles. Her var det bare å velge "2 - Norsk" og trykke på +. Ved å huke av for "Default" definerte vi at underteksten vil komme på automatisk ved avspilling av filmen.


NÅ gjenstod bare å trykke på Start-knappen, og så tok Handbrake seg av resten. Kvaliteten på den 1,2 GB store kopien ble overbevisende:


Lenker til gratisprogrammene som er omtalt i denne guiden:

Linux Mint (operativsystem)
Handbrake (DVD-kopiering)
VLC (medieavspiller)
XBMC (mediesenter)

Lykke til!

Les også:
Super avspiller for HD-video - helt gratis
Lag stue-PC for en tusenlapp

Tilbake til førstesiden i guiden