Sperre for World of Warcraft

Kan en ruter sperres for spilling på Internett?

Hallo
Finnes det noen mulighet i en Linksys wrt54gs å sperre tilgangen til for eksempel World of Warcraft for maskinene på hjemmenettverket?

Hilsen en fortvilet far

Datadoktoren svarer

Hei!

I ruterens administrasjons-grensesnitt kan du gjøre dette ja, under Filters. Det du gjør der er å sette "regler" for hva slags trafikk ruteren skal slippe gjennom, vanligvis slipper den gjennom all slik vanlig nettrafikk. Men dette kan du altså gjøre om på ved å opprette slike regler. En regel kan være enkel, eller så avansert som å sperre for et spesielt nettsted en viss tid på døgnet for visse ukedager for en spesiell datamaskin på nettverket.

Når det gjelder ditt tilfelle er det enkleste å sperre for den porten spilltrafikken går gjennom. En port kan du se på som en slags spesiell gate i nettverket. Det finnes mange slike porter, og mange programmer er knyttet opp mot en bestemt. For eksempel går all HTTP-trafikk (nettsteder) gjennom port 80, mens e-post går gjennom port 25.

Det samme gjelder altså også for de fleste spill, og når det gjelder World of Warcraft er det i følge Blizzard port 3724 (TCP) som blir brukt. Altså holder det å stenge for (disable) all trafikk gjennom denne porten for å gjøre det umulig å spille.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til slutt: ren sperring kan være et risikabelt og smertefullt prosjekt. Mange av ”dagens ungdom” er kunnskapsrike, har godt med fantasi og ikke minst et stort kontaktnett. Når sperren er satt opp kommer nok poden til å ganske enkelt forandre taktikk. Om han ikke har mulighet til å logge inn på ruteren vil han kanskje prøve å resette den, eller forandre MAC eller IP-adressen sin dersom det er stengt på kun en slik adresse (derfor kan du like godt stenge den porten for hele nettverket). Kanskje til og med prøve å bytte ut ruteren med en annen når sjansen byr seg. Eller det kan hende at han ganske enkelt begynner å spille hos en kamerat...

Det er ikke noe fasitsvar på hvordan du bør gå frem, men ”totalforbud” er noe de færreste liker å få tredd nedover øra. Så husk at du også kan bruke reglene for å sperre (eller åpne) for spilling i visse tider på døgnet, og visse dager i uka.

Eller kanskje noen av våre lesere har gode tips?

Lykke til!

Hilsen
Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar