Spennende norsk artistprosjekt på nett

Visualmuzic.com er på mange måter et innlegg i debatten om lovligheter og rettigheter til kunstnerisk materiale på Internett. Det er en gruppe musikere og designere som presenterer sitt musikalske og visuelle materiale på nettet. Både Tono og Boxman er inne i bildet.

Moderne artister sitter ikke lenger hjemme med kassegitar og lager sanger. De leverer heller ikke en hjemmelaget kassett til et plateselskap i håp om å bli oppdaget. De bruker dagens teknologi i alle ledd – fra komposisjon og innspilling, fram til publisering på nettet.

Hvem tjener (ikke) penger?

I diskusjonen om nettet, musikken og platebransjen er det en vesentlig faktor som nesten aldri blir nevnt:

Bare noen få artister tjener penger på platene de gir ut.

Utgivelsen tjener først og fremst til å promotere artisten, slik at han/hun kan skaffe seg andre jobber og inntekter. Omkostningene til tradisjonell produksjon og markedsføring er så store, at det ikke blir overskudd til artisten før store salgstall oppnås.

I et lite marked som det norske, hører dette til sjeldenhetene.

Livredde bransjeorganisasjoner

Ved at de moderne artistene i stedet bruker PCen til å lage musikken, og nettet til å promotere og formidle den, blir det andre ledd i den tradisjonelle næringskjeden som ikke tjener penger. Dette er blant annet plateselskapene, innspillingsstudioene, CD-presseriene, plateselskapet og platebutikken. Det er derfor bransjeorganisasjonene mer eller mindre går av skaftet.

Visualmuzic.com

Spennende norsk artistprosjekt på nett

”er en interaktiv, visuell musikkutgivelse spesielt laget for internett. Alle låtene er kun tilgjengelig gjennom denne siten. Vi vil kontinuerlig legge ut flere låter / animasjoner på disse sidene. Stay tuned.” Slik presenterer Visualmuzic seg selv på nettet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra venstre: Representanter fra Tono, Boxman og visualmusic.com
Fra venstre: Representanter fra Tono, Boxman og visualmusic.com Vis mer

Det er mange personer involvert i prosjektet, men det er to personer som er helt sentrale. Den ene er Marius Watz (Amoeba), som står for design og Christian Grimshei som står i spissen for det musikalske.

Prosjektet er ikke tenkt å gi noen form for direkte avkastning, og musikken er ikke til salgs på andre medier som for eksempel CD. Nettstedet fungerer som markedsføring av artistene og alle deres aktiviteter, og det er også meningen at det skal komme inntekter fra salg av annonseplass.

Kostnadene er hittil dekket inn ved å gi annonseplass til kommersielle firma som Boxman og Spaceworld, men utover dette har alle bidragsytere gått inn i prosjektet uten økonomisk vederlag.

Tono er med

Initiativtakerne har gjort avtaler med Tono om rettighetene til materialet på visualmuzic.com. Musikken er ”fri” for alle som vil høre på den, men all annen bruk må klareres med Tono eller en samarbeidende organisasjon i et annet land. ”Annen bruk” kan for eksempel være å sende låtene på radio eller i andre media. Da vil Tono kreve inn penger som går til opphavsmannen.

Dette gjelder ikke medvirkende musikere. De har sine egne avtaler og organisasjoner som krever inn, og fordeler blant sine medlemmer. I Norge heter denne organisasjonen Gramo.

Det er viktig å huske på at Tono verken er en statlig eller en kommersiell organisasjon. Tono, og lignende selskaper i andre land, opptrer på vegne av opphavsmenn og sørger for at materialet deres ikke blir brukt av andre parter uten vederlag. For at Tono etc. skal gjøre dette, må det gjøres en formell avtale mellom organisasjonen og opphavsmannen. Ellers tar ikke Tono på seg jobben.

Her kan du sjekke ut mer om prosjektet:

Visualmuzic.com
Boxman
Tono
Gramo