Spennende flysimulator fra Microsoft

Etter nesten to år lanserer Microsoft en oppfølger til det suksessrike Combat Flight Simulator-spillet. Denne gangen foregår spillet i Stillehavsområdet under annen verdenskrig, og det var med store forventninger vi satte oss bak spakene…

Høsten 1998 dukket det plutselig opp flere flyspill med utgangspunkt i annen verdenskrig. Noen av de mest interessante var Combat Flight Simulator (CFS) fra Microsoft, og WWII Fighters fra Jane’s. CFS var et spesielt interessant produkt, i og med at utviklerne hadde såpass mye erfaring med sivil luftfart fra Flight Simulator-serien. Dessverre var ikke det første CFS-spillet verdens beste – entusiastene klagde på manglende realisme og kjedelige oppdrag. Microsoft har heldigvis hørt på kommentarene, og levert et spill nesten uten negative trekk..

Tegneserie-realisme

Spillet foregår som sagt over Stillehavet – rundt øygrupper som Marshall-, Gilbert- og Midway-øyene. Amerikanerne er ute etter hevn for Pearl Harbor-ødeleggelsene, mens japanerne forsøker å knuse så mange amerikanske baser som mulig.

Skaperne av spillet satser på beinhard realisme, men forsøker samtidig å gjøre spillet så tilgjengelig og levende som mulig. Dette merker du så snart du tar en titt i instruksjonsboka. Der finner du en svært detaljert innføring i de historiske rammene rundt spillet, informasjon om datidens flyteknologi og opplæring i hvordan man håndterer et jagerfly fra 1941. Alt dette er krydret med autentiske bilder og videre finner du anbefalinger til utdypende lesning.

Selve grensesnittet er også meget brukervennlig. For å gjøre CFS II mer tilgjengelig er alle filmklippene og illustrasjonene i spillet designet på en tegneserieaktig måte, som gjør at du klarer å identifisere deg med de virkelige pilotene. Microsoft vil gjerne fremheve den menneskelige siden av konflikten, og får oss til å innse at pilotene først og fremst var vettskremte unge gutter, og ikke noen drapsmaskiner.

I det du utforsker spillets menyer, skjønner du hvor enorm jobb utviklerne har gjort. Det er få aspekter ved spillet du ikke kan justere eller forandre på. I tillegg har Microsoft hatt jevn kontakt med to gjenlevende piloter (en amerikansk og en japansk) fra denne krigen, for å øke realismenivået ytterligere.

I luften

I Combat Flight Simulator II kan du være på enten den amerikanske eller japanske siden. Du har til sammen sju fly å velge mellom (fire amerikanske og tre japanske), og en lang rekke forskjellige oppdrag for hver side.

Det er mange spillmoduser å velge mellom. Du kan begynne med treningsoppdrag, som veileder deg gjennom prosedyrer som takeoff, landing på hangarskip eller kampsituasjoner. Videre har du muligheten til å fly rundt og bli kjent med flyene uten fiendtlig aktivitet (Free Flight). For litt rask action, kan du velge Quick Combat-moduset. Det mest interessante er selvsagt de ordentlige oppdragene – du kan velge mellom flere enkeltstående tokter, de fleste basert på ekte hendelser. Du kan også ta den i en fullstendig kampanje, der din pilot må gjennom en rekke sammenhengende oppdrag.

Flott grafikk

Det er selvsagt ikke bare innholdet som gjør et spill vellykket. Microsoft har også satset mye for å gjøre spillet så visuelt attraktivt som mulig. Spesielt flyene er virkelig imponerende – de flotte teksturene og massevis av detaljer bidrar til å øke realismenivået enda mer.

Det samme gjelder terrenget, som er meget detaljert og tiltrekkende. Dessverre er grafikken også ganske krevende, men det er fullt mulig å skru ned detaljnivået til et nivå som passer din datamaskin.

Lydene er mer eller mindre som ventet – motorstøy, radiokommunikasjon og skuddsalvene høres realistiske ut. Ikke noe å klage på.

Tålmodighet anbefales

Combat Flight Simulator II er ikke et spill for deg som er ute etter rask action. Du kommer riktignok til å oppleve nok spenning, men vi anbefaler på det sterkeste at du går grundig gjennom treningsoppdragene og lærer deg å beherske flyet og de nødvendige teknikkene. Det er først da du vil få utbytte av spillet… Det lønner seg selvsagt å investere i en ordentlig joystick med Force Feedback for å gjøre opplevelsen fullstendig.

Ellers er det svært lite å sette fingeren på – CFS II er et fascinerende, spennende og komplett spill. Det er uten tvil et av de beste flysimulatorene på markedet akkurat nå, så vi kan ikke gjøre annet enn å anbefale det på det varmeste.