Speilrefleks-salget tar helt av

NYHET: Filmbaserte kameraer er historie for lengst, og nå har markedet for digitale speilreflekskameraer virkelig skutt i været.

Ifølge Fotorådet utgjør digitalkameraer nå så mye som 99% av det samlede kamerasalget. Og salget øker fortsatt. Ifølge statistikk for første halvår i år steg salget totalt med 7%. Av de 210.000 kameraene som ble solgt, var bare 2.800 filmbaserte.

Dobling

Størst økning hadde de digitale speilrefleksmodellene. Det har den siste tiden dukket opp mange nye modeller i den populære prisklassen under 10.000 kroner, og flere av de mest populære modellene selges nå for mellom 7 og 8.000 kroner mange steder - komplett med et enkelt objektiv. Totalt økte dette salget fra 6.500 første halvår i fjor, til 12.000 i år, altså nærmest en dobling. Fotorådet forventer et salg på nærmere 30.000 året sett under ett.

Salget av kameraer med kraftig optisk zoom (gjerne kalt ultrazoom-klassen) øker også i popularitet.

15x kommer

- Disse kameraene har ikke utskiftbar optikk, men de har så kraftig zoom at de for mange brukere erstatter speilreflekskameraet. Det finnes modeller med 8, 10 og 12 ganger zoom og i september lanseres også et kamera med 15x zoom. Det betyr at det i ett kamera er alt fra bra vidvinkel til kraftig tele, forteller Knut Førsund i Fotorådet.

Hva med mobil-kamera?

Salget av engangskameraer har sunket for første gang, og mye av skylden legges på stadig bedre fotoegenskaper på mobiltelefonen. Ifølge en undersøkelse som Consumer Electronics Association nylig gjennomførte, viser at 91 % ikke anser mobilkameraet som sitt fotografiske verktøy, ifølge Fotorådet.