Den neste versjonen av Google Maps for mobiltelefoner lar deg se kartet i 3D og krever langt mindre datatrafikk.
Den neste versjonen av Google Maps for mobiltelefoner lar deg se kartet i 3D og krever langt mindre datatrafikk.Vis mer

Spar penger med nye Google Maps

Den vektorbaserte varianten er rett rundt hjørnet.

De fleste smarttelefoner har i dag muligheten til å vise Google Maps; Googles karttjeneste som dekker hele verden.

Både Android og iOS har egne applikasjoner for Google Maps. Nå står Google Maps v5.0 for Android på trappene, som vil bli lansert i veldig nær fremtid.

Den største nyheten er at kartet nå blir vektorbasert. Versjonen som finnes i dag baserer seg på bilder, og kravet til datatrafikk er derfor ganske høyt. Reiser du på ferie til en fremmed by og drar frem telefonen for å se kartet, går det med andre ord med ganske mye datatrafikk, og det kan koste deg ganske dyrt.

Vektordata er langt mindre plasskrevende enn bilder, og derfor vil den nye versjonen av kartene være langt raskere enn før og kreve mindre datatrafikk. Faktisk hevder Google at den nye kart-applikasjonen bare vil laste ned 1% av dataene, og det er gode nyheter for den som ofte er i utlandet.

Lokal lagring

Og ikke bare det - vektorutgaven av kartene lar seg også lagre på telefonen slik at steder du ofte søker på blir lagret på telefonen. Da kan du hente ned hele kartet for London før du drar og dermed slippe å bruke datatrafikk på kart overhodet.

I tillegg vil Google Maps v5.0 få muligheten til å vise 3D-bygninger i 100 byer til å begynne med, der du bare drar med to fingre for å endre perspektivet. Android-utgaven får endelig også kompassrotasjon av kartet slik applikasjonen har på iPhone, der kartet roterer seg i forhold til retningen du peker telefonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om du har en eldre Android-telefon gjør ingenting - den nye versjonen av Google Maps støtter Android helt ned til versjon 1.6, men for å utnytte alle mulighetene kreves støtte for MultiTouch og kompass, noe ikke alle telefoner har.

I et videointervju med All Things Digital viste Googles Andy Rubin frem en Motorola-tablet som kjørte neste versjon av Google Maps. Klikk på lenka om du vil se hvordan applikasjonen virker i praksis. I intervjuet utelukker heller ikke Rubin at det vil komme tilsvarende funksjonalitet på andre plattformer enn Android.

Oppdatert Street View

Og apropos; Google Street View ble utvidet i ganske stor grad med flere norske bilder forleden dag. Gå til maps.google.no, finn frem til der du bor og dra den gule mannen over kartet, så blir tilgjengelige gater merket med blå ramme.

Spar penger med nye Google Maps


Les mer om Google Street View