SpamPal avslører søppelpost

Du er kanskje en av de mange som plages av mye uønsket epost? Da bør du sjekke ut SpamPal, som automatisk kan luke ut søppelposten for deg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

"Spam" er en samlebetegnelse for all uønsket epost (også kalt søppelpost) som havner i innboksen din. De fleste forbinder spam først og fremst med masseutsendt reklame, ofte med støtende innhold, og gjerne fra en falsk eller ikke-eksisterende avsender.

Tema i slik søppelpost er ofte av pornografisk/seksuell karakter, men kan også ofte dreie seg om raske lån, lotterier, kjedebrev, falske virusadvarsler osv.

Øker dramatisk

SpamPal avslører søppelpost

  1. Slik reduserer du spam-faren


Mengden søppelpost øker dramatisk. Internasjonale beregninger viser at utsendelse av uønsket epost trolig utgjør rundt 50 prosent av all global eposttrafikk. Svært ofte har de sitt opphav i land som har liberale regler for slik aktivitet, deriblant USA, Kina og Korea.

Søppelposten er ikke bare irriterende for deg som mottar den, den skaper kaos på epostservere verden rundt. Det anslås at spam koster samfunnet mer enn 100 milliarder kroner globalt på årsbasis. Her hjemme har myndighetene fått opp øynene for det stadig voksende problemet, og samferdselsminister Torhild Skogsholm har invitert representanter fra IT-bransjen og forbrukerorganisasjoner til idédugnad i slutten av august for å diskutere hvordan masseutsendelse av uønsket epost best kan bekjempes.

Faktum er uansett at i Norge har det siden 1999 vært forbudt å sende uoppfordret reklame på epost til privatpersoner. Det er en såkalt "opt-in"-lov som betyr at du må ha meldt deg på før noen kan sende masseutsendt epost til deg. Når du har meldt deg på en liste er den ikke lenger uoppfordret, og naturligvis heller ikke spam. Det er ikke noe tilsvarende forbud mot å spamme bedrifter, men det er likevel forbudt å reklamere for produkter som åpenbart er for privat bruk, til bedrifters epost-adresser. Da regnes det som om mottakeren er en privatperson. Innen 1. oktober skal hele EU ha innført tilsvarende lovgiving som vi har i Norge.

Det betyr at det faktisk er lov å sende epost med reklame for kontorrekvisita til bedrifter. Selv om det ikke er forbudt er det like fullt spam. De aller fleste internett-leverandører (sannsynligvis alle i Norge) forbyr masseutsendt uoppfordret epost uavhengig av lovverket. Det betyr at det hjelper å klage også når du får spam til jobben.

Her får du noen tips om hvordan du kan redusere faren for å motta spam

Automatisk filtrering

Om spam-problemet noensinne blir eliminert, er heller tvilsomt. Inntil videre finnes det heldigvis programmer som kan filtrere bort spam fra vanlig epost etter at den er mottatt, og enkelte epostklienter har dessuten allerede innebygd spam-filter; vi har blant annet god erfaring med den siste versjonen av Mozilla/Netscape. Men dessverrre kan ingen løsninger betegnes som 100% sikre. Utsenderne finner dessuten stadig nye måter å ”lure” disse filtrene på.

SpamPal - venn i nøden

Mange spamfiltre for andre epostklienter kan lastes ned gratis fra nettet, og ett av dem er SpamPal. Programmet sjekker eposten (POP3 og IMAP) etter hvert som den lastes ned fra epost-serveren, gjør en vurdering av innholdet, og setter **SPAM** først i tittelfeltet. Ved å opprette en regel i f. eks Outlook eller Outlook Express, kan du deretter automatisk flytte all epost som inneholder **SPAM** i tittelfeltet til en dedikert mappe, eller slette den permanent - før du rekker å bli eksponert for innholdet.

SpamPal markerer søppelposten med **SPAM** først i tittelfeltet. Dermed blir det enkelt å lage en regel i epostprogrammet som fjerner all epost der **SPAM** forekommer.
SpamPal markerer søppelposten med **SPAM** først i tittelfeltet. Dermed blir det enkelt å lage en regel i epostprogrammet som fjerner all epost der **SPAM** forekommer. Vis mer


Programmet har en rekke konfigurasjonsmuligheter. Instrukser og eksempler for en rekke epostprogrammer finner du her.

80%

Den lille paraplyen nederst til høyre på skjermen viser at SpamPal er aktiv.
Den lille paraplyen nederst til høyre på skjermen viser at SpamPal er aktiv. Vis mer


Vi kjørte en kjapp test av SpamPal på en svært SPAM-befengt epostkonto, og ved normal filtrering avslørte den ca 8 av 10 SPAM-meldinger. Du kan også stille inn programmet til å utføre en strengere filtrering, men da kan du samtidig risikere at den merker mer enn bare søppelpost som SPAM.

Programmet er gratis, og kan lastes ned fra www.spampal.org.

Les for øvrig vår anmeldelse av McAfee SpamKiller.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!