<B>SMART SAK:</B> Harddisken er gratis, men brukerne må ut med 10 dollar i måneden for å få tatt backup.
SMART SAK: Harddisken er gratis, men brukerne må ut med 10 dollar i måneden for å få tatt backup. Vis mer

Space Monkey: Skapt for å deles

Kombinerer lokal lagring og nettskyen på en helt ny måte.

Vi kan ikke få sagt det tydelig nok:

LES OGSÅ:

Ta sikkerhetskopier av viktige filer, spesielt bilder og videoopptak du har gjort. I den digitale tidsalderen kan alt bli borte på ett sekund, hvis harddisken ryker.

Lokal backup til ekstern harddisk er en løsning som er billig og enkel. Den har imidlertid sine ulemper, disken befinner seg jo på samme sted som PC-en din, og tyveri eller brann kan føre til at alt blir tapt.

I det siste har nettskyløsninger blitt stadig mer populære, deriblant DropBox, InSync, Crashplan og norske Jotta.

Der lagres dataene dine både lokalt på PC-en, og til en sikker server på Internett, eller "i nettskyen" som mange kaller slike løsninger. Fordelen er at da har du tilgang til kopiene uansett hvor du befinner deg, så lenge du har nettilgang.

Beste fra flere verdener?

Space Monkey er en hybridløsning. Det er en ekstern harddisk, men også en nettskyløsning som benytter bittorrent-teknikken for å sørge for at det tas kopi av alle dataene dine til andre Space Monkey-disker. I praksis er disken delt i to. Den ene halvparten (1 TB) får du full tilgang til, og kan lagre hva du måtte ønske, og få tilgang lokalt når som helst. Den andre halvparten er kryptert og reservert til andre Space Monkey-brukere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så snart du lagrer en fil til disken, distribueres biter av den til haugevis av andre brukere, og dermed er dataene dine sikret, og kan gjenopprettes ved behov. Utviklerne hevder at over halvparten av nettverket må kollapse før filene dine eventuelt kan mistes.

Kommer

Space Monkey blir en abonnementstjeneste som skal koste 10 dollar i måneden. Man betaler ikke noe for selve harddisken, men den må leveres tilbake dersom man sier opp abonnementet. De første 1000 som tegner abonnement skal imidlertid få beholde disken til odel og eie, ifølge TechCrunch.

Om den blir tilgjengelig i Norge vet vi ikke noe om, men vi blir ikke overrasket om flere vil hoppe på idéen.

Samleside: Sikkerhet og backup.