Søvnproblemer? Ta deg en Pzizz.

Programmet som lover deg mer energi.

Pzizz er et program som genererer lydspor som skal stimulere hjernen til å slappe av bedre.
Pzizz er et program som genererer lydspor som skal stimulere hjernen til å slappe av bedre.Vis mer

Som småbarnsfar til to kan jeg skrive under på at søvn er en undervurdert gode.

Heldigvis har jeg sjelden problemer med å sovne om kvelden, men det er ofte jeg fristes av en liten høneblund på ettermiddagen for å lade batteriene.

I går var jeg hjemme da det var planleggingsdag i barnehagen, og kombinert med lite søvn natta før var det svært velkomment da min kone spurte om jeg ville prøve en Pzizz-høneblund før vi skulle spise middag.

Pzizz er tilgjengelig både for Windows, OS X og iPhone, og pakken består av to komponenter som kan kjøpes separat: Pzizz Energizer og Pzizz Sleep. Som du kanskje har gjettet, er førstnevnte egnet for kjappe høneblunder, mens Sleep-varianten hjelper deg med å sovne for kvelden.

Les også: Høneblund er godt for deg

Genererer bineurale rytmer

Hver gang du bruker Pzizz genereres det en unik "sang" som kombinerer lyder fra naturen (bølger etc.), en stemme som rolig forteller deg hvordan du skal slappe av, samt bineurale rytmer. Konseptet med sistnevnte er at det spilles en frekvens i hvert øre som kun avviker bittelitt, og som dermed skal få hjernen til å "gå i takt" med frekvensdifferensen.

Søvnproblemer? Ta deg en Pzizz.


Skaperne av Pzizz hevder at det å spille samme sang hver gang gjør at effekten svekkes, og at det derfor er fordelaktig med et unikt lydspor hver gang. Les mer om den vitenskapelige biten hos Pzizz, der du også kan høre en test.

Les også: Programmet som tar vare på deg

Du kan selv velge volumet på de ulike delene, og gjerne slå noe av dersom du for eksempel går lei av stemmen som forteller deg at du skal slappe av i alle muskler etc. Når sesjonen er over kan du også velge hva slags alarm som skal vekke deg (gitt at du tar en høneblund).

I tillegg bestemmer du hvor lenge sesjonen skal vare. En høneblund bør ikke vare lenger enn en halvtime i følge artikkelen om høneblund, og bare 20 minutter kan være nok til å våkne med godt ladede batterier.

Skjermdump fra iPhone-versjonen av Pzizz
Skjermdump fra iPhone-versjonen av Pzizz Vis mer


Hvordan virket det?

Som sagt prøvde jeg en liten energizer-runde i går ettermiddag, og satte av en halvtime der jeg la meg under dyna med hodetelefoner på. Min kone lo litt av meg da hun kom opp og jeg lå og snorket, men i motsetning til 90% av høneblundene jeg har tatt, følte jeg meg ikke som en zombie da jeg våknet igjen (og derfor har jeg heller ikke for vane å ta en høneblund); tvert i mot følte jeg meg ganske uthvilt. Det kan dog være at du må prøve deg frem med lengden, siden våre søvnmønstre er individuelle.

Har du problemer med å sovne om kvelden kan det også være aktuelt å prøve søvn-modulen. Jeg kan tenke meg at det blir litt kinkig å sovne for natta med øreklokker på, så har du noen små ørepropper eller et lite stereoanlegg på soverommet er nok det å foretrekke.

Les også: TEST: Nike+ iPod

Som nevnt er Pzizz tilgjengelig både for Windows og OS X ($40 pr modul eller $60 for begge), og det er også tilgjengelig i App Store der hver modul koster 55 kroner. Fordelen med PC- og Mac-versjonen er at du også kan eksportere lydsporene til MP3-format, slik at du kan kopiere dem til andre enheter også.

http://www.pzizz.com/ kan du lese mer og kjøpe programvaren, og lenkene til iPhone-utgavene har du her:

Pzizz relax
Pzizz sleep

Har DU erfaring med Pzizz eller lignende applikasjoner? Hør gjerne fra deg i debatten under.