SoundBlaster Live! Player 1024

TEST: Nå har DinSide endelig fått anledning til å teste ett av de nye SoundBlaster-kortene fra Creative. I denne omgang er det Player 1024, beregnet på underholdning og spill, som vi har testet.

Vi har skrevet generelt om de nye kortene fra Creative i en tidligere artikkel.

Pakken vi har testet nå, er den såkalte forhandlerversjonen. Dvs. at den kommer i en fargerik eske med programvare og ett spill - Aliens vs Predator. Dette spillet har vi også anmeldt, og du kan lese anmeldelsen ved å klikke her.

Installasjon

Vi fjernet først alle drivere og støtteprogrammer til vårt eksisterende lydkort, som er fullversjonen av den "gamle" SoundBlaster Live!. Deretter slo vi av PCen, fjernet gamle-kortet og satte i den ferske varianten.

Creative har jobbet mye med støtteprogramvaren, og installasjonen gikk prikkfritt. Første skritt er driverne for kortet, som installeres nesten automatisk. Det eneste du må gjøre er å velge mappe på installasjons-CDen for å få riktig språkversjon. Så må du installere det utvalget av programvare som du ønsker. Her kan du velge bort de elementene som du allerede har, eller ikke vil ha, som for eksempel Acrobat Reader, SoftKaraoke, ProdyParrot, og beholde kontrollprogrammene og de interessante tilleggene som for eksempel Creative LAVA! og WinDVD.

Etter at installasjonen er ferdig, og maskinen har startet på nytt, kommer det opp et nytt skjermbilde før du kommer til ditt vanlige Windows-skrivebord. Her blir du presentert for alle kortets finesser, og kan kjøre demoer på de forskjellige elementene. Vi synes dette er bra jobbet, og det gjør opplevelsen av å ha installert et nytt lydkort til noe utover det vanlige. Creative legger veldig stor vekt på dette, og uttrykket "Experience!" går stadig igjen i all reklame og informasjon fra firmaet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilkobling

Det nye kortet har fått en digital utgang på braketten. Denne er på minijack. Dette er helt utenfor standard for digitale utganger, og er beregnet på tilkobling til en noe diffus modul. Det eneste vi vet om denne modulen, er at den ikke følger med, og ikke finnes i noen prislister enda. Men det siste vil sannsynligvis endre seg i løpet av nær fremtid.

På braketten sitter det ellers utganger for front og bak-høyttalere, linjeinngang og mikronfoninngang (alle på minijack). Kontaktene er ikke fargekodet som på den tidligere Value-versjonen.

På selve kortet sitter det inngangskontakter for TAD (telefonsvarer-kontakt som kan kobles til internt modem), CD-ROM (analog), en AUX og CD- SPDIF (digital) inngang.

På den innerste kanten sitter kontakten for den avanserte inn/utgangsmodulen, som er beregnet for musikere og lydentusiaster. Denne vil også kunne kjøpes separat, men prisen har vi enda ikke fått vite.

I bruk

Vi er allerede fortrolige med selve lydkvaliteten og de grunnleggende finessene på SoundBlaster Live! Vi ble derfor ikke overrasket over de dramatiske effektene som dette kortet er i stand til å prestere, men både kolleger og besøkende har blitt imponert. Og vi må bare erkjenne at det per i dag ikke finnes noe bedre alternativ enn de rimelige utgavene av SoundBlaster Live! når prisen tas i betraktning.

Lydkvaliteten er helt utmerket. Vi har koblet det opp både på vårt lille firekanals multimediasystem fra Creative - Cambridge Soundworks, og på kraftige stereoanlegg av bra kvalitet, og det er ikke tvil om at dette kortet leverer.

Effektene er etter vår smak bedre enn hos alle konkurrentene. Programvaren for å styre alle finessene kortet byr på er blitt både bedre og mer brukervennlig enn tidligere.

Tallet 1024 i det nye navnet betyr at kortet er i stand til å håndtere hele1024 stemmer i MIDI, og det er et imponerende tall. Den praktiske betydningen kan vi likevel se helt bort fra, siden det ikke finnes noen programmer som er i nærheten av å spille over 1000 toner samtidig. Og det skal vi i grunnen være glade for.

Anbefales på det varmeste

SoundBlaster Live! i de forskjellige varianter er i løpet av kort tid blitt en ny standard, og alle moderne spill og multimediaprogrammer støtter finessene på kortet enten direkte eller via DirectX.

Er du ute etter det mest avanserte kortet for spill og moro, som samtidig har en lydkvalitet som holder til det meste for de fleste - da kan vi trygt anbefale SoundBlaster Live! Player 1024.

Kombiner du dette med et fire-kanals høyttalersystem med subbass, får du en egen liten verden av akustiske miljøer.

Kortet koster i overkant av 800 kroner for den komplette versjonen. Velger du dette kortet ferdig installert ved kjøp av en ny PC, blir det noen hundrelapper billigere.