SoundBlaster Live for Mac!

PC-lyd er tross alt ekstrautstyr, mens Mac alltid har hatt lyd som en integrert del av maskinvaren. SoundBlaster kom PCen til unnsetning og har en dominerende plass som leverandør av lydkort, i mange varianter. Nå lanserer Creative også støtte for Mac for SoundBlaster Live!

Mac var lenge den klart dominerende maskinen blant profesjonelle musikere. Til Mac fantes det avanserte lydkort og MIDI-løsninger, mens PCen bare hadde SoundBlaster og enkle MIDI-kort.

Mye har skjedd siden da, og i dag finnes det langt flere alternativer for PC enn for Mac. Men når det gjelder de beste og mest profesjonelle løsningene, har disse som regel drivere for begge plattformer, etter at PCI ble en felles standard.

For Mac-hobbymusikeren har det aldri vært noen kortløsning som har kombinert MIDI og lyd til en rimelig pris.

Blir presentert i januar 2000

På messen Macworld Expo i San Francisco 5 - 8 januar, vil Creative vise både SoundBlaster Live!, Nomad MP3-spiller og WebCam Go for Mac.

Spesielt støtten for SoundBlaster Live! med Environmental Audio, vil gi Mac'en et kraftig puff forover også som spillmaskin. Denne type effekter har aldri eksistert på Mac i en rimelig prisklasse. Dette er litt ironisk, siden svært mye av utviklingsarbeidet for lyder til spill, elektroniske musikkinstrumenter og multimedia, lenge har vært gjort på Mac.

Også for hobbymusikere vil SoundBlaster Live! by på nye muligheter. Det finnes i dag ingen rimelig maskinvarebasert løsning på Mac for opplasting av egne MIDI-lyder. Alternativet er programvare med virtuelle synther og samplere, men dette krever mye maskinkraft.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvilken driverstandard?

Det skal bli spennende å se hvordan problemet med drivere vil bli løst. På Mac eksisterer det ingen omfattende standarder i operativsystemet for MIDI og lyd. De mest brukte alternativene er ASIO for flerkanals lyd, som er utviklet av Steinberg, og OMS (Open MIDI System) for MIDI, som er utviklet av Opcode. Det er litt uklart hva som vil skje med OMS i framtiden, siden Opcode ble kjøpt opp av gitarfabrikanten Gibson. Det pågår derfor en kampanje på Internett for at Gibson skal frigi kildekoden til OMS, slik at den kan utvikles som Open Source.