SoundBlaster Live! - nye versjoner

Et av de mest populære lydkortene SoundBlaster Live! kommer nå i nye versjoner. Er det nye kort, nytt tilleggsutstyr, ny programvare? Svaret er ja, men det er ingen revolusjon. Vi har hørt på SoundBlaster Live! Platinum.

Selve lydprosessoren på kortene i SoundBlaster Live!-familien ble opprinnelig utviklet for et profesjonelt produkt - sampleren Emu E4. En av fordelene med denne prosessoren er at den kan oppgraderes ute i felten, til en viss grad. Det er blant annet dette Creative tar i bruk når de lanserer nye versjoner av SoundBlaster Live!

Men det er også ny maskinvare i form av et helt annet koblingspanel og en helt ny samling programvare.

Kortet

Selve kortet har fått en ny kontakt på braketten. Det er en digital utgang som egentlig er S/PDIF, men selve kontakten er en minijack. Det blir spennende å se hvor lett det blir å få tak i egnet kabel til denne, forhåpentligvis vil den følge med i pakken. Vi synes ikke at det er en god løsning, men det mangler antakgelig akkurat den halve millimeteren med plass til en standard S/PDIF phonokontakt.

Live!Drive

Fullversjonen av SoundBlaster Live! kommer med et ekstra kort med brakett, som har standard S/PDIF phono digitale inn og utganger, MIDI inn/ut på ustandard mini-DIN og en flerkanals digitalutgang for surround som det ikke finnes mange høyttalersystemer som støtter. På den nye Platinum-versjonen er dette kortet erstattet av en langt mer kurant løsning - LiveDrive! Dette er et panel som passer inn i en 5,25-tommers brønn for lagringsenheter.

På panelet er det tilkoblinger for:

 • Coaxial S/PDIF inn/ut
 • MIDI inn/ut
 • Linje/mikrofon inn med volumkontroll
 • Hodetelefonutgang
 • Optisk inn og utgang
Den endelige konfigurasjonen av dette panelet virker ikke helt klar, det er motstridende illustrasjoner og spesifikasjoner i det materialet vi har mottatt fra Creative. Uansett er dette en langt mer kompatibel og praktisk løsning enn å gjemme bort kontaktene på baksiden av PCen.

For de som bruker disse kontaktene er det en fordel med grei adkomst, siden det stadig vil bli plugget forskjellig utstyr til systemet.

Hakene ved denne løsningen er at det kreves en ledig 5,25-tommers plass, og at denne plassen bør være nederst, slik at hengende ledninger ikke sperrer for adkomsten til skuffer fra CD- lesere og/eller brennere.

Vil det være mulig å kjøpe denne enheten løst for de som har den gamle utgaven av SoundBlaster Live? Det er også vi svært spent på.

Live!Ware3

Samlingen av drivere og støtteprogramvare kalles Live!Ware, og nå er det duket for versjon 3. Denne vil også kunne lastes ned fra Creatives nettsted for eksisterende brukere.

Her er det først og fremst snakk om flere 3D-effekter, og det viktigste er at det er støtte for flere 3D-kapable kanaler enn de 8 som finnes i dagens versjon. Nå blir det 32-kanaler.

Endring av lydkarakter når lydkilden er skjult bak vegger eller hindringer i rommet er også med i den nye versjonen. Detter hjelper til å øke dramatikken i spillene som støtter dette.

I tillegg til dette er det nå mulig å endre posisjon for lydkilden også i høyden. Vi har hittil aldri blitt helt overbevist over 3D-lyd generelt, og demonstrasjonen vi fikk høre endret ikke så mye på dette. Men i en spill-sammenheng, med god hjelp av det visuelle og ellers god lyddesign - kan dette absolutt bidra til en mer spennende totalopplevelse.

Støtte for MP3 er også inkludert i den nye programvaren.

Det blir også mer praktisk programvare for styring av alle finessene. Dagens versjon krever litt for mye navigering for å finne fram.

Medfølgende programmer

Med dagens SoundBlaster Live! følger det ikke med så mye spennende programvare, hvis du er interessert i å lage musikk. I den nye utgaven er det derimot "full pakke" når det gjelder programvare. Her følger det med en komplett samling med lydverktøy, riktignok i juniorutgave, men like fullt tilstrekkelig til å få et godt innblikk alle metoder som brukes i moderne musikkproduksjon:

 • Creative Vienna SF Studio 2.3
 • Creative LAVA!
 • Steinberg Cubasis VST
 • Steinberg WaveLab Lite
 • Steinberg Recycle Lite
 • Mixman Studio (Mixman Technologies)
I tillegg vil det komme programvare av mer underholdende karakter, og enda flere tekniske detaljer vil sikkert dukke opp i tiden fram til lansering i oktober.

Vi kommer tilbake til en full test når produkter er klart.