Sonys første speilrefleks

NYHET: Etter å ha kjøpt opp Konica Minoltas kameraavdeling var det bare et spørsmål om tid - her er spesifikasjonene på Sony Alpha100!

Ved årsskiftet kjøpte Sony opp Konica Minoltas kameraavdeling, og fotoentusiaster har derfor vært spente på det første speilreflekskameraet fra den fronten. Nå, et halvt år senere, er Alpha100 endelig født, og det er ingen tvil om at tradisjonene fra KM er ivaretatt.

Sonys første speilrefleks


I likhet med Konica Minoltas Dynax-kameraer er bildestabiliseringen bygget i selve kamerahuset og ikke i objektivene, som gir en kostnadsfordel når en skal gå til innkjøp av nye objektiver. Tradisjonen tro fra Sony har den fått navnet "Super steady shot" og vil tillate inntil tre og et halvt trinn tregere lukkertid ved håndholdt fotografering og allikevel gi samme skarphet.

Kameraet tar bilder med 10.2 megapikslers oppløsning med en APS-C-størrelse CCD-sensor. I likhet med speilreflekskameraene fra Olympus, har også Alpha100 et anti-støvsystem som beskytter CCD-brikken.

LCD-skjermen er 2,5" stor og har en oppløsning på 230.000 piksler. I følge Sony har den også et anti-refleksbelegg som gjør at den fungerer optimalt utendørs, og den roteres automatisk når du vrir kameraet nitti grader, som også var tilfelle for KM Dynax 5D og 7D.

Sonys første speilrefleks


Kameraet byr også på kontinuerlig autofokus (9-punkts) som aktiveres så snart du plasserer øyet inntil søkeren. I likhet med f.eks. Nikon D70, har kameraet også støtte for såkalt "depth of field"-preview, der du ut fra valgt bleneråpning kan ta en liten titt på hvordan dybdeskarpheten blir før du knipser.

Kameraet kan ta seriefoto med tre bilder pr sekund, og Sonys BIONZ-teknologi tar seg av prosesseringen. Ved vanlig JPEG kan seriefotograferingen vare så lenge du måtte ønske, mens det er begrenset til 6 og 3 bilder for henholdsvis RAW og RAW+JPEG.

For den som sitter på en haug av Compact Flash-kort er det bare å puste lettet ut - kameraet vil lagre på CF-kort og med en medfølgende overgang kan du bruke MemoryStick DUO. Sony vil også i løpet av 2006 lansere 20 objektiver i Alpha-serien som vil være kompatible med kameraet, og festet er identisk med Minolta A-type, som vil si at du også kan bruke gamle Minolta-objektiv.

Kameraet veier for øvrig 545 gram uten batteri og det medfølgende batteriet har en kapasitet på 1600mAh eller 750 bilder etter CIPA-standarden.


Veiledende pris her til lands er ennå ikke bestemt, men med en estimert prislapp på $1000 i USA, forundrer det oss ikke om det havner på rundt 7-8.000 kroner i Norge. Kitobjektivet vil for øvrig være 18-70mm, eller 27-105mm omregnet til 35mm-format.