<B>IKKE FULLT SÅ SKRÅ:</B> Sony har gjort den distinkte "ekstrakanten" på ene siden av Xperia Tablet S litt mindre framtredende enn hos forgjengeren. Det er ikke det eneste de har forandret. Foto: Øivind Idsø
IKKE FULLT SÅ SKRÅ: Sony har gjort den distinkte "ekstrakanten" på ene siden av Xperia Tablet S litt mindre framtredende enn hos forgjengeren. Det er ikke det eneste de har forandret. Foto: Øivind IdsøVis mer

Sony Xperia Tablet S

Det er beundringsverdig at Sony ikke gir opp nettbrettkampen, men det er ikke fullt så beundringsverdig at de ikke gjør større inntrykk enn dette.

Takk og pris at verden er full av optimister, hvis ikke hadde nettbrettverden forlengst vært overgitt til Apple og Samsung, med Google og Amazon halsende etter. Det er litt som når en ser Lionel Messi spille drømmefotball for Barcelona - det er jo ikke vits å selv gjøre et forsøk engang, Messi har vist hva som er mulig, og ingen av oss andre vanlige dødelige vil noengang nå samme nivå. Så vi gir opp.

LES OGSÅ:

Sony gir heldigvis ikke opp. Vi anmeldte det første nettbrettet deres i fjor høst, og nå er altså oppfølgeren her, ganske nøyaktig ett år senere. Navnet er oppgradert fra "Tablet S" til "Xperia Tablet S", og der navnet ikke skiller seg dramatisk for forgjengeren, er heller ikke utseendet radikalt forandret.

NESTEN FLAT: Hodetelefonutgang og plass til minnekort samlet på samme sted.
NESTEN FLAT: Hodetelefonutgang og plass til minnekort samlet på samme sted. Vis mer

Sjekk alt om nettbrett på DinSide her!

Tynnere over alt

Den distinkte og Sony-unike vrien med å lage en slags kantbrett på ene siden av brettet er opprettholdt, men bretten er blitt betydelig tynnere - rundt ni millimeter tynnere hvis vi skal tro Sonys spesifikasjoner. Der Tablet S var 20,6 millimeter på det tykkeste, er Xperia Tablet S 11,85

millimeter samme sted. Også på den tynneste delen er det kappet av noen millimeter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vektforskjellen mellom de to er heller ikke vesensforskjellig. Xperia Tablet S har kuttet snaue 30 gram, og ender med en matchvekt på 570 gram. Den oppleves ikke som for tung, og ligger fortsatt godt i hånda. Vi tilhører den delen av teknofolket som synes den litt uvante bretten gjør brettet ekstra godt å holde med én hånd, for eksempel på høykant, slik du kan finne på å holde en god bok.

Litt forandring - litt på stedet hvil

Begge kameraene er også oppgradert, til henholdsvis åtte megapiksler (bak) og én megapiksel (front), uten at det får oss til å hoppe i taket av begeistring. Kamera på nettbrett er notorisk klønete å bruke til vanlig fotografering, men forbedret kamera er uansett en god nyhet for de som bruker brettet til for eksempel videotelefoni.

Trådløsoverføringen har også fått seg en oppdatering. Forrige generasjon Tablet S støttet 802.11b/g/n, mens du nå kan føye en "a" til den bokstavrekka. Det betyr at den teoretiske topphastigheten nå er doblet.

Skjermstørrelsen er fortsatt 9,4 tommer, og også oppløsningen har forblitt ved skomakerens lest med sine 1280x800 punkter. Vi var fornøyd med skjermen på forgjengeren, men siden den gang har blant annet iPad 3 satt ny standard for brettoppløsning. Sammenliknet med iPaden kommer Sony til kort, og det med god margin. Tekst er tidvis tydelig pikselert, noe som ikke gjør lange leseopplevelser spesielt behagelig. Når det er sagt så holder skjermen godt følge med forrige iPad, iPad 2, som både har lavere oppløsning og større skjemflate. Vi kunne ønske den var litt mer lyssterk, ikke minst for de som planlegger å bruke den utendørs, for selv når vi skrur lysstyrken i taket blir vi ikke så blendet som vi hadde håpet.

NESTEN FLAT: Hodetelefonutgang og plass til minnekort samlet på samme sted.
IKKE FULLT SÅ SKRÅ: Sony har gjort den distinkte "ekstrakanten" på ene siden av Xperia Tablet S litt mindre framtredende enn hos forgjengeren. Det er ikke det eneste de har forandret. Foto: Øivind Idsø
FLERE KNAPPER: Andre siden har fått plass til volumknapp og av/på-knapp.
SER DU NOE SOM MANGLER: Sony har nok en gang valgt å gå for en plasthette rundt ladeporten, som denne gang er helt løsrevet fra produktet. Den kan være lett å miste.

Nestsiste Android

Ladekontakten kan vi også bruke en setning eller to på. Den er alt annet enn elegant. Det er 2012, og snart må det vel være mulig å kutte ut løsninger som involverer plasthetter eller lokk av ulike slag? Tja, det ser dårlig ut for Sonys vedkommende. Første Tablet S hadde et plastlokk festet i en gummilenke, mens Xperia Tablet S har et plastlokk som ikke er festet noen steder. Vi gir deg fire uker, alternativt to hotellopphold, før dette lokket forsvinner.

FLERE KNAPPER: Andre siden har fått plass til volumknapp og av/på-knapp.
FLERE KNAPPER: Andre siden har fått plass til volumknapp og av/på-knapp. Vis mer

Xperia Tablet S kommer med nestsiste versjon av Android - Ice Cream Sandwich, også kjent som versjon 4. Sony har lagt inn diverse modifiseringer, som for eksempel en mye omtalt gjestemodus som vi kommer nærmere inn på lenger ned i artikkelen, i tillegg til at de fortsatt, i det minste oss bekjent, er de eneste som leverer med fjernkontrollfunksjon med infrarød styring.

Slik er den i bruk

Som vi allerede har vært inne på er formfaktoren fortsatt noe uvant, selv om Sony har barbert bort ganske mye av det tykkeste partiet - men vi liker den likevel, som vi gjorde sist. Den skråner blant annet lett nedover når den legges på bordet framfor deg, en fordel hvis du ser på film eller blar deg gjennom nettaviser, og i og med at vekta er forskjøvet ut mot ene sida når du holder den vertikalt orientert, er den også enkel å holde med enhåndsgrep. Det er morsomt at Sony tør å eksperimentere med formfaktoren, bare for å understreke dette enda en gang.

Skjermen har vi også nevnt, og selv om den gjør jobben, er det lite som skiller den fra andre tilsvarende Android-nettbrett, for eksempel fra Samsung. Sammenlikner vi med iPad 3s retinaskjerm blir forskjellene åpenbare, det er åpenbart klasseforskjell mellom de to skjermene.

Xperia Tablet S er fortsatt rask, tidvis lynrask. Det gjelder både når du navigerer deg gjennom menyer og apper, og i fartskritiske apper som nettleseren. Vi opplever så å si aldri forsinkelser eller at animasjoner går i rykk og napp, og det er svært lite å utsette på akkurat denne delen av brukeropplevelsen.

Her har andre noe å lære

På programvaresiden er det ikke så mange overraskelser å hente, med unntak av den allerede nevnte fjernkontroll-appen, som ikke egentlig er noen overraskelse, ettersom den også fantes på første Tablet S. Du får med en liten Office-pakke (OfficeSuite), og du får med Sonys bokleser - Reader. De som ønsker å redigere video kan gjøre det via Filmstudio, ønsker du å oversette en skolestil fra mandarin til bokmål kan du gjøre det via Googles oversetter. Intet oppsiktsvekkende, med andre ord.

Gjestemodus er derimot ganske oppsiktsvekkende, og bør være noe andre nettbrettprodusenter tar en kikk på. Pussig nok sitter nettbrettene fortsatt fast i et gammelt paradigme (ja, vi brukte akkurat dét ordet), der det forutsettes at alle ønsker å se alt, og at begrepet privatliv ikke eksisterer. Har du en iPad eller et annet Android-nettbrett som noen ønsker å låne, er det fritt fram for å poste "Leve regjeringen" på twitterkontoen din, eller kanskje også lese mailen din eller sjekke surfehistorikken.

SMART! Gjestemodusen er enkel å bruke, og lett å konfigurere. Her har andre nettbrettprodusenter noe å lære.
SMART! Gjestemodusen er enkel å bruke, og lett å konfigurere. Her har andre nettbrettprodusenter noe å lære. Vis mer

Med gjestemodusen oppretter du en slags lukket sone, der brukeren kun får tilgang til de appene du sier de skal få tilgang til. Brukeren kan beskyttes med en firesifret pinkode, som avkreves hver gang noen forsøker å gå ut av gjestemodusen. Det beste hadde naturligvis vært om nettbrettprodusentene kunne få ut fingeren og tillate at det opprettes flere brukerprofiler, slik at familien selv kan styre nettbrettlivet uten å risikere at andre leser privat epost eller spiller noen runder ekstra i Angry Birds uten din eksplisitte tillatelse.

Likevel, dette er en god start, og forhåpentligvis vil dette med brukeradministrasjon bli et tema når nettbrettuniverset modnes.

Google Play er fortsatt langt unna Apples App Store for nettbrett, og brukervennligheten skiller de to ganske kraftig fra hverandre. Vi klarer heller ikke fri oss fra inntrykket om at det er langt flere virkelig bra apper hos Apples iOS enn i Googles tilsvarende nettbrettverden, noe som også er verdt å ta med i vurderingen hvis du vurderer et Android-nettbrett.

(Artikkelen fortsetter under bildespesialen!)

SMART! Gjestemodusen er enkel å bruke, og lett å konfigurere. Her har andre nettbrettprodusenter noe å lære.
FJERNKONTROLL: Sonys infrarøde fjernkontroll er fin-fin, men kommer du til å bruke den hver gang du skifter kanal eller justerer volumet på TVen?

Rå på video

Alle nettbrett og mobiltelefoner vi tester blir utsatt for videotestsuiten vår, som inneholder en rekke små videosnutter i ulike kodeker, og med ulikt filformat og oppløsning.

Sonys Xperia Tablet S svarer med et arrogant talk to the hand hvis du stiller spørsmål ved videoavspillingskapasiteten (prosit), for den er særdeles bra. Den spiller absolutt alt, inkludert de tyngste HD-filene, og inkludert rippede Blu-ray-filer.

Dette er forsåvidt ikke noe nytt, og spesielt Samsung har hatt stålkontroll på video på mange av brettene sine. Noen går likevel fortsatt på trynet, så det er ikke gitt at et nettbrett takler tyngre video så bra som Sonys nettbrett.

FJERNKONTROLL: Sonys infrarøde fjernkontroll er fin-fin, men kommer du til å bruke den hver gang du skifter kanal eller justerer volumet på TVen?
FJERNKONTROLL: Sonys infrarøde fjernkontroll er fin-fin, men kommer du til å bruke den hver gang du skifter kanal eller justerer volumet på TVen? Vis mer

Den infrarød fjernkontrollfunksjonen er fortsatt like enkel å konfigurere, gitt at TVen eller Blu-ray-spilleren din finnes i Sonys store database. Er det en ny eller nyere modell, skal du ha kjøpt et svært sært merke for ikke å finne den her. Du velger produsent og apparatkategori, og følger deretter instruksjonene på skjermen. Ved slutten av konfigureringen kan du sjekke om oppsettet fungerer, hvis ikke er det mulig å gjøre registreringen manuelt ved å holde din originale fjernkontroll mot nettbrettet, slik at fjernkontroll-appen "lærer" de infrarøde kodene å kjenne.

Batteritiden er blitt bedre siden Tablet S, som blant annet var begredelig i standbymodus. Vi har ikke hatt anledning til å teste Sonys påstand om tolv timer ved variert bruk, men det virker noe høyt når vi sammenlikner med hvor mange prosent som forsvinner per time uten at vi belaster nettbrettet i veldig stor grad.

Les også: Nexus 7 til Norge i oktober

Konklusjon

Du vet alle filmene du har vært på i ditt liv, og hvor du har tenkt mens rulleteksten går at "jaja, det var jo en helt grei film". Dette er et slikt nettbrett. Det er helt greit. Det er veldig få ting som gir oss hakeslipp, og det er veldig få ting som irriterer oss såpass at vi fjerner terningøyne med korrekturlakk i rekordfart. Den er rask, den har grei skjerm, den har ok batteritid, den ligger bra i hånda, og den kjører nestsiste versjon av Android. Tablet S har dessuten fine bonuser i form av en fjernkontrollfunksjon, og den virker dønn solid.

En ting har vi derimot fortsatt ikke nevnt. Prisen.

Xperia Tablet S begynner på rundt 3.500 kroner for 16GB-utgaven, og selv om vi har sett konkurrerende medier hevde at dette er langt lavere pris enn toppmodellene, er dette naturligvis ikke riktig. iPad 3, som blant annet har retinaskjerm med langt større oppløsning enn Sonys nettbrett, koster 290 kroner mer for 16GB-modellen, mens Samsungs Galaxy Tab 2 10.1 (vi har testet den identiske 7-tommeren her) i dag ligger på rundt 2.800 kroner, eller altså 700 kroner rimeligere enn Tablet S.

Vi tror fortsatt ikke en unik fjernkontrollfunksjon, gjestemodus og et fremdeles ganske uvant design er nok til å skille Sony fra den største Android-konkurrenten - Samsung -, og vi tror markedsledende iPad 3 til snaue 300 kroner blir vanskelig for Sony å hamle opp med.

Heldigvis er det ingenting galt med å være helt grei. Kjøper du dette brettet kommer du sannsynligvis ikke til å bli skuffet, ikke minst hvis du allerede er komfortabel med Android, men det finnes både like gode og rimeligere alternativ.

Testresultat

Sony Xperia Tablet S

Solid og praktisk design (for de som blir vant med det), bra skjerm, rask, god batteritid (Wifi-utgaven), spiller alt av video, kan brukes som fjernkontroll på de fleste apparater med IR

Prisen, skjermen faller igjennom sammenliknet med de beste nettbrettene, Google Play fortsatt ikke bra nok for nettbrett, dum connector-hette

Se alle våre tester