Sony Vegas Movie Studio 10

Videoredigering for alle - vår testvinner er ute i ny versjon

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Videoredigering har ikke vært noen folkesport og det er mange gode grunner til det. Da man tok opp på bånd måtte man sette seg ned og overspille alle opptakene først, da kunne det ta timer før man i det hele tatt kom igang. Alt ble jo overført i sanntid - spilt over og gjerne konvertert før man kunne redigere.

I dag har vi mulighet for å ta opp video i det meste av apparater som tar bilder, og med det rette utstyret behøver man ikke overspille eller konvertere - det er bare å begynne å redigere med det samme.

Sony Vegas Movie Studio var tidlig ute med støtte for de nyeste videoformatene, ikke så rart da Sony selv var aktive deltakere i utviklingen av AVCHD/H.264 som brukes i de aller fleste moderne videoløsninger.

I Vegas Movie Studio kunne man begynne å redigere med det samme, mens andre programmer måtte tygge på videodataene i lang tid før det kreative arbeidet kunne starte.

Vi testet programmet i versjon 8 og skrev også om oppdateringen til versjon 9. Nå er en ny versjon igjen tilgjengelig.

Vegas Movie Studio 10

Den nyeste versjonen har fått en god del nytt, det er ikke snakk om gjennomgripende endringer, men forbedringer over hele linja.

I forhold til arbeidsflyten er det første man merker at det har kommet på plass en Device Explorer. Her får du opp en liste over alt som er koblet til som inneholder video, enten det er på harddisk eller minnkort. Herfra kan du forhåndsvise opptakene automatisk og håndtere hva som skal med i ditt prosjekt. Du kan velge alt, det som er merket eller bare dra og slippe opptak rett på tidslinjen.

Du kan nå ha opptil 10 videospor i prosjektet (stadig flere filmer samme hendelse samtidig, det kan gi langt morsommere resultater).

Bildestabiliseringen er bedre, raskere og enklere i bruk.

Du kan lagre 10 forskjellige vindusoppsett, tilrettelagt for forskjellige typer redigering og egne preferanser.

Du kan lage slideshow, automatisk tilpasse utsnitt fra stillbilder.

image: Sony Vegas Movie Studio 10


Det er nå 10 lydspor og støtte for justering av varighet (timestretching) og endring av tonehøyde (pitchshifting) med Zplane élastique.

image: Sony Vegas Movie Studio 10


Du kan nå plassere lydspor på tidslinjen uavhengig av bilderammene, du kan altså redigere musikalsk.

Fullstendig liste over nye og generell egenskaper finner du i denne oversikten

Bedre utnyttelse av systemet

Versjon 10 har også støtte for Windows 7, støtter brenning av DVD og Blu-ray rett fra tidslinjen, og har bedre støtte for MPEG-4.

Rendring av AVC utnytter nå grafikkprosessoren ved hjelp av Sonys plugin.

Les også: Alt om videoredigering

I bruk

Du kan laste ned en gratis prøveversjon som varer i 30 dager, med full funksjonalitet, sammen med DVD/Blu-ray programmet DVD Architect.

Vi har testet litt med den nye versjonen, og det har oppført seg svært pent. De nye egenskapene gjør arbeidsflyten enda lettere, oversikten er bedre og mer fleksibel og verktøy for det meste er både lettere å finne og å bruke.

image: Sony Vegas Movie Studio 10


For en nybegynner kan programmet se voldsomt ut ved første øyekast, men det er en illusjon. Så snart du begynner å lete etter ting dukker de opp der du forventer at det skal finnes. For den ferske bruker er veiviserne innebygd i programmet og gir deg god starthjelp.

Programmet finnes også i en enda enklere versjon som i første rekke er beregnet for redigering og opplasting til nettjenester som YouTube, Facebook osv.

Du kan laste ned programmet direkte fra Sony og prisen er 49,95 US dollar for den enkleste versjonen, 99,95 USD for Platinum-versjonen og 129,95 USD for Production Suite. Proffversjonen som kan "alt" koster 699,95 USD.

Du kan også handle i norske nettbutikker og Sony Centre butikker i norge.

Sammenligning av egenskaper finner du på denne siden.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!