Sony TRV 330

Denne tungtvekteren er det eneste kameraet i vår test basert på Digital 8-standarden, og dette går på bekostning av størrelsen. Ellers snakker vi her om vanlig, god Sony-kvalitet.

Sony TRV 330
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

Digital 8-formatet er et alternativ til de mer utbredte DV-kassettene. Det er stort sett kun Sony-kameraer som bruker dette formatet, og den har sine fordeler og ulemper. Når det gjelder bildekvaliteten så regnes den (de lærde strider fremdeles om dette) som noe dårligere enn DV, men forskjellen er egentlig ikke så stor at du normalt vil legge merke til det. Digital 8-kassettene er mye større enn DV-kassettene, og det påvirker naturligvis også størrelsen på kameraene. Til gjengjeld er både kameraene og kassettene rimeligere enn sine DV-brødre.

LES OGSÅ:

Det er da ikke overraskende at dette Digital 8-kameraet er det største og tyngste i vår test. Med batteri og kassett veier det hele 1030 gram, så de som er ute etter små og kompakte produkter bør se etter andre alternativer.

Mange finesser

Vi har tidligere sett på et annet kamera fra Sony – TRV 17E. Vi ser raskt at selv om TRV 330 er større og bruker et annet format, følger Sony det samme designmønsteret, og vi kjenner oss raskt igjen. Det er imidlertid en god del forskjeller her også.

Vi kan raskt fastsette at dette er ikke verdens mest brukervennlige kamera. Det har svært mange knapper, som er plassert på forskjellige steder på kameraet. Det kan ta litt tid før uerfarne brukere blir vant til å finne frem til de forskjellige funksjonene – det betyr ikke at knappene er plassert ulogisk, det er bare vel mange av dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Funksjonene som betjening av opptak, zoom og stillbilde styres som vanlig med høyrehånden. På venstre siden av kameraet finner du resten av funksjonene: Knappene for avspilling av opptak ligger øverst, sammen med kontrollen av nattbilde-funksjonen. Under LCD-skjermen finner du betjeningen av menyen, diverse spesialeffekter og minnekort-leseren, mens lenger foran ligger styringen av fokus, baklys og lydnivået. På oversiden av LCD-klaffen har kameraet en praktisk liten skjerm som viser batterinivået og lengden på opptaket.

Når det gjelder den innvendige funksjonaliteten, er dette kameraet også svært godt utstyrt. Det har kraftig zoom – 25x optisk og hele 700x digital, støtte for minnekort av lagring av stillbilder til et Memory Stick minnekort (et 4 MB-kort følger med), DV-inngang og to typer nattbilde (standard infrarød og Super Nightshot, som gjør bildet klarere men mer hakkete).

Et poeng vi liker er at hvis du velger å bruke manuell fokus, bruker du fokusringen rundt linsene, noe som gir et mer proffesjonelt preg. De fleste andre digitale videokameraer bruker menyhjulet til fokusering.

Vi har ingenting å utsette på den daglige bruken av kameraet. Både fokus og zoom reagerer bra, og kameraet klarer seg fint under de fleste forhold.

Hvis du kan overkomme den høye vekten (dette er jo uansett ingenting i forhold til gammeldagse videokameraer!) og venne deg til de mange knappene, føles kameraet meget godt. Her snakker vi rett og slett solid Sony-kvalitet.

Konklusjon

TRV 330 har veldig tydelige fordeler og ulemper. På den ene siden – dette er et rikt utstyrt kamera, med virkelig mange funksjoner for pengene (8.995 kroner). På den andre siden må du leve med et produkt som kanskje ikke er like håndterlig som andre konkurrenter.

Hvis funksjonalitet er det du er ute etter er dette kameraet perfekt for deg. Prioriterer du derimot vekt og størrelse, bør du holde deg langt unna.