<B>VUGGENDE, VUGGENDE:</B> Det er ikke mange nettbrett som ser ut som Sony Tablet P. Det er det nok mange gode grunner til. Foto: Øivind Idsø
VUGGENDE, VUGGENDE: Det er ikke mange nettbrett som ser ut som Sony Tablet P. Det er det nok mange gode grunner til. Foto: Øivind IdsøVis mer

Sony Tablet P

Du kan trygt si at meningene er delte om dette nettbrettet.

Da vi snublet over Sonys Android-baserte Tablet P under fjorårets IFA-messe i Berlin tenkte vi, jo, ja, kanskje dette kan ha noe for seg. To skjermer på et nettbrett er jo en svært original idé, og hvis de bare får luket bort endel skjønnhetsfeil og dessuten gjennomtenkt dette prosjektet én gang til, skal en ikke se bort fra at dette kan bli noe å tenke på for nettbrettfolket i 2012.

LES OGSÅ:

Nå er vi i 2012. Nå har vi brettet til test. Ting har dessverre ikke blitt helt som vi håpet.

For mye - og for lite

Innledningsvis skal vi uansett berømme Sony for å vise vilje til å tenke anderledes. Det høres kanskje ut som halvhjertet ros, men i et nettbrettmarked dominert av ett format er det fint at noen tør bruke ganske mange millioner på eksperimentering.

Når det er sagt, er det derfor synd å melde at Sony med Tablet P plutselig befinner seg midt i en iskald norsk vinter, uten brodder, uten ullklær og med bare et tynt lag polyester fra en vindjakke som beskyttelse. Det er nødt til å gå galt.

Det finnes flere årsaker til det, flere av dem er på det heller banale planer.

Prisen er for eksempel svært vanskelig å svelge. Nærmere 5.000 kroner for et nettbrett med 4GB lagringsplass er drøyt, selv om du riktignok kan utvide kapasiteten ved hjelp av micro-SD-kort på inntil 32GB. Du får med et 2GB-kort på kjøpet, men du må ta av et deksel og fjerne batteriet for å bytte minnekort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skralt batteri

Batteritiden er heller ikke noe å skryte av, for å si det forsiktig. Med variert bruk og Wifi aktivert har vi fått rundt 4-5 timers bruk ut av enheten, som er langt unna blant annet iPads kapasitet (rundt 10 timer). Standbytiden er begredelig, noe du kan lese mer om under.

Det blir ikke bedre av at ladetiden er altfor lang, så lang, faktisk, at vi begynner å lure på hvordan Sony har satt sammen batteriene de bruker. Et lite pluss blir det riktignok av at batteriet kan byttes ut (vi kommer ikke på noen andre nettbrett), men med en oppgitt ladetid på sju timer per fullading blir det nesten helt uinteressant. Det betyr med andre ord at ladetida er betydelig lenger enn tida du kan bruke Tablet P.

(Artikkelen fortsetter under bildespesialen!)

VUGGENDE, VUGGENDE: Det er ikke mange nettbrett som ser ut som Sony Tablet P. Det er det nok mange gode grunner til. Foto: Øivind Idsø
TYKK: Sony Tablet P kan riktignok slås sammen, men den er fortsatt tykk.

Skjermdeling

Fortsatt har vi ikke kommet til det som gjør Sonys nytenking helt spesiell: Den todelte skjermen. Hver skjerm har en skjermflate på 5,5 tommer, og en oppløsning på 1024x480 piksler.

I utgangspunktet er selvfølgelig ikke dette noe nytt. Den bærbare spillkonsollen Nintendo DS ble lansert for snart åtte år siden, og lenge før det igjen hadde Nintendo vist oss Game & Watch, et svært enkelt, men likevel banebrytende konsept da det kom i 1981(!). Forskjellen er at mens dette var et konsept der hver skjermdel var tiltenkt helt spesielle funksjoner, og programvaren, altså spillene, ble designet deretter. Det er ikke tilfellet her.

Sony levererer med Android, versjon 3.2, og det er kort fortalt ikke gjort mange nok justeringer til at en todelt løsning kan fungere bra. Riktignok finnes det endel spill, levert av Sony selv, som utnytter todelingen bra. På Crash Bandicoot, som følger med på kjøpet, foregår handlingen i hovedsak øverste skjermen, mens de Playstation-liknende kontrollene finnes nederst på skjermen. I og med at heller ikke dette spillet er tilpasset bredformatskjermer, ender vi opp med et par knapper til høyre og venstre for hovedbildet på øverste skjerm, med et relativt lite - gitt at en faktisk disponerer to ganger 5,5 tommer - område for selve spillet. Stusselig er en god beskrivelse av akkurat den opplevelsen.

For lite tilpasning

Du kan heller ikke forvente drahjelp fra så mange andre apper i det som en gang het Android Market, men som nå heter Google Play. Sony har heldigvis hjulpet oss med en liten portal, som du får direkte tilgang til via nettleseren, der du finner noen av de ytterst få appene som er tilpasset toskjermsløsningen. Likevel, i en nettbretthverdag der iPad er kongen, og en rekke Android-brett med én, og bare én, skjerm kommer halsende etter, er utvalget svært beskjedent.

TYKK: Sony Tablet P kan riktignok slås sammen, men den er fortsatt tykk.
TYKK: Sony Tablet P kan riktignok slås sammen, men den er fortsatt tykk. Vis mer

Som du sikkert forstår er gapet mellom de to skjermene nødt til å påvirke det meste av det du gjør. Spiller du video, for eksempel, kan du naturligvis ikke se video på mer enn en skjerm av gangen. Det skulle bare mangle, men det betyr uansett at halvparten av de to ganger 5,5 tommene forblir ubrukt. Scroller du nedover en Twitter-klient eller Facebook-appen blir alt delt i to, samme er tilfelle på nettleseren. Dette er ofte ikke noen krise på noe vis, med unntak av de gangene en Flash-video dekker mer enn de 480 vertikale pikslene kan takle, men det føles unødvendig med to skjermer hvis ikke potensialet utnyttes.

Fortsatt ganske tung

Plassbesparelsen er heller ikke så mye å skryte av. Dette har selvfølgelig vært hovedgrunnen til at Sony endte opp med to skjermer, men til tross for at Tablet P kan legges sammen som en god bok, veier den like fullt 370 gram. Det er bare 80 gram mindre enn utmerkede Galaxy Tab 8.9 fra Samsung, og altså heller ikke noen vektrevolusjon. Tykk er den også i sammenbrettet tilstand, og du skal ha solide lommer for å stikke den bort når den ikke er i bruk. Den ligger godt i hånda når du åpner den, men vekt- og størrelsesreduksjonen er i våre øyne ikke nok til å kunne anbefale at du går for Sonys alternative designløsning.

Sammenlikninger med andre produkter er i det hele tatt nyttig når vi sitter med Tablet P. Den er for eksempel en drøy tusenlapp dyrere enn nye iPad, eller iPad 3 om du vil, som kommer i salg i Norge denne uka. Den er 300 kroner dyrere enn den beste, største smartmobilen vi vet om - Samsung Note -, og det er en sammenlikning som viser mye av problemet med Tablet P. Note har en strålende skjerm som er nesten like stor som én av Tablet P-skjermene (5.3 tommer), den er betydelig lettere (rundt 170 gram), men er langt raskere og tar betydelig mindre plass enn Sony-brettet.

Så lenge Tablet P så å si ikke har noen store fordeler med å dele seg selv i to, er det ikke enkelt å anbefale den til annet enn hardbarka spillentusiaster som ha et PlayStation-sertifisert produkt (Tablet P er det første nettbrettet med denne tittelen). Glem heller ikke at en Nintendo DS koster rundt 1.300 kroner, og den har et betydelig større utvalg spesialtilpassede spill enn Tablet P.

(Artikkelen fortsetter under bildespesialen!)

DELT I TO: Slik kan en vanlig nettside se ut i Tablet Ps nettleser.

Batterisluk

Skjermene holder forøvrig høy teknisk kvalitet, så det er ikke det som er problemet. Den er riktignok langt fra så lyssterk som på en del andre nettbrett vi har testet, noe som blir en svakhet ved bruk utendørs.

Brettet er derimot ikke spesielt hurtig, selv om du ikke vil merke det når du navigerer deg gjennom menyer og apper. Vi har også merket oss at det av og til lugger litt når du trykker på et ikon, det vil si at du ser at trykket er registrert, men det skjer ingenting i etterkant. Det skjer ikke veldig ofte, men det har skjedd ofte nok til at vi la merke til det.

DELT I TO: Slik kan en vanlig nettside se ut i Tablet Ps nettleser.
DELT I TO: Slik kan en vanlig nettside se ut i Tablet Ps nettleser. Vis mer

Skuffende er det også at problemene med standby og batterisluk som vi så hos Tablet S, Sonys enskjermsstorebror, vedvarer også her. En fulladet Tablet P i sekken klokka 17 viser seg å være en Tablet P med 67% batterikapasitet klokka 11 dagen etter. En mister med andre ord drøye 30% i løpet av snaue 18 timer, noe som er altfor dårlig på et nettbrett. Brettet har heller ingen aktiv mobilforbindelse å skylde på.

Kan snart oppgraderes

Én god nyhet er det at både nevnte Tablet S og Tablet P vil få Googles Ice Cream Sandwich-oppdatering "i løpet av våren". Hvor vidt dette gjør noe med batteritiden eller liknende vites ikke, men vi holder ikke pusten.

Videostøtten er forøvrig ganske begredelig, slik den også var det på Tablet S. Sammenliknet med, igjen, Samsung Note, som spilte så å si alle videoene fra testsamlingen vår, ser ikke Tablet P ut til å ha verken prosessorkraft eller innebygde softwarekodeker som gjør den i stand til å spille 1080p-videoer. Også endel 720p-videoer hakker under avspilling.

Konklusjon

Mye har gått galt med det som kunne vært et spennende Sony-produkt. Som vi allerede har sett finnes flere problemer med Tablet P, men hovedproblemet er at konseptet med to skjermer ikke duger i en standardisert Android-verden der alle tenker én skjerm - og bare én skjerm.

Hvilket insentiv skulle en app-utvikler ha til å spesialtilpasse appen sin til Tablet P, når ingen andre ser ut til å tenke i samme bane som Sony? Joda, den japanske elektronikkjempen kommer nok til å lage noen to-skjerms-apper, i tillegg til PSP-spillene som på sett og vis også støtter to skjermer.

Problemet er bare at nesten alt det andre blir et kompromiss. Den eventuelle fordelen det skulle være at Tablet P tar liten plass, noe den strengt tatt ikke gjør med en vekt på over 370 gram og en betydelig tykkelse i sammenslått tilstand, blekner helt i lys av alle problemene det nye formatet fører med seg.

På toppen av det hele er batteritida begredelig, ladetida altfor lang, videostøtten for dårlig, og prisen for høy.

Alle som ikke heter Apple har en kjempeutfordring med å gi iPaden den kampen det fortjener. At Sony tenker nytt er som sagt vel og bra, men det viser seg dessverre at dette ikke er måten å gjøre det på.

Testresultat

Sony Tablet P

Unikt design for et nettbrett, bra skjermkvalitet, kan legges sammen, plass til ekstra minnekort

For dårlig batteri, for dårlig standbytid, for lang ladetid, for få spesialtilpassede apper som utnytter de to skjermene, dårlig videostøtte, for tung, for lite å spare plassmessig sammenliknet med f.eks. tilsvarende smartmobiler, batteri og bakdeksel må fjernes for å bytte/ta ut minnekort, for dyr

Se alle våre tester