Sony QX10 og QX100

Kameraet som passer perfekt med mobilen! I videoen over viser Christopher Andersen fra Sony Norge fram høydepunktene, under får du fakta og vårt førsteinntrykk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en litt halvslapp periode er det tydelig at Sony virkelig er på hugget i år, og vi har allerede latt oss imponere over den nye mobile toppmodellen Xperia Z1, som i seg selv ser ut til å bli en av de beste kameramobilene i år.

Men uansett hvor bra et mobilkamera blir, er det fortsatt mye å hente når størrelsen på optikk og bildebrikke øker, og det er altså her QX-serien kommer inn.

Den beste nyheten er kanskje at den ikke bare passer til Sonys egne mobiler: De vil nemlig gjøre jobben både på iPhone og Android-mobiler fra andre produsenter. I en verden hvor man stadig oftere blir låst til en produsent gir dette plusspoeng i vår bok.

Se flere produktnyheter fra årets IFA-messe!

De to fangarmene som holder mobilen på plass. Maks tykkelse på mobilen som skal sitte i adapterarmene er 13 millimeter, og den må ha en bredde på mellom 54 og 75 millimeter. Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland


Objektivet, som også er et kamera i seg selv

Som du ser i videoen over, er altså QX10 og QX100 egne kameraer i seg selv. Her finner du altså egen utløserknapp, optisk zoom og bildestabilisator, slik at du kan ta både video og stillbilder direkte.

Det de imidlertid mangler er en søker som viser hva du fokuserer på eller tar bilder av, og det er her smartmobilen din kommer inn.

QX10 og QX100 kobles nemlig til smartmobilen din via WiFi-direct, og når du har lastet ned den tilhørende gratisappen får du altså søkerfeltet direkte på mobilens skjerm. Skjermen kan brukes til å ta bilder direkte, men du kan også holde objektivet over hodet og fjernstyre det via mobilen. Praktisk hvis du er minstemann på konsert, eller skal ta bilder der det er vanskelig å komme til.

At tilkoplingen skjer via WiFi Direct vil kort fortalt si at QX10 og QX100 oppretter sitt eget trådløse nett som mobilen kobles opp mot. I tillegg til å kunne bruke mobilen som søker, vil du også få bildene lagret direkte på mobilen, noe som er smart når du er ute på tur. Når det gjelder selve tilkoblingen er det forøvrig en fordel å ha en NFC-kompatibel mobil, da det gjør tilkoblingen av enhetene raskere.

Hold i hånden eller fest til mobilen

De to fangarmene som holder mobilen på plass. Maks tykkelse på mobilen som skal sitte i adapterarmene er 13 millimeter, og den må ha en bredde på mellom 54 og 75 millimeter. Foto: Per Ervland
De to fangarmene som holder mobilen på plass. Maks tykkelse på mobilen som skal sitte i adapterarmene er 13 millimeter, og den må ha en bredde på mellom 54 og 75 millimeter. Foto: Per Ervland Vis mer


Mobilen kan enkelt festes til QX-ene ved å vippe ut og trykke sammen et par solide adapterarmer, og den skal altså fungere mot både Android- og iOS. Dessverre står det ingen Windows Phone-app på planen foreløpig.

Du får imidlertid en liten fordel dersom du også har Sonys mobile toppmodell Xperia Z1. Til den kan du nemlig få et beskyttelsesdeksel, som både QX10 og QX100 kan skrus fast i. Dekslene ser du i videoen øverst.

Her finner du alle produktnyhetene fra IFA!

Minifakta

Både QX10 og QX100 kommer i slutten av september, og prisen er henholdsvis 1.800 og 3.700 kroner. Grunnen til prisforskjellen er hovedsaklig at QX100 har Carl Zeiss-opptikk, mer informasjon får du i tabellen fra Sony:

image: Sony QX10 og QX100