Sony NW-MS9

Denne lille spilleren fra Sony er rett og slett rålekker. Dessuten oser den av kvalitet, og er knapt større enn en lighter.

Sony NW-MS9
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
Programvaren som følger med kan virke litt rotete i begynnelsen
Programvaren som følger med kan virke litt rotete i begynnelsen Vis mer

Network Walkman-konseptet fra Sony omfatter både spillere med uttagbar og fast lagring. NW-MS9 er en av dem som bruker uttagbare Memory Stick-moduler, en minneteknologi som dessverre er med på å heve prisen på spilleren betydelig.

LES OGSÅ:

Ikke en vanlig MP3-spiller

Serien er for øvrig ikke rene MP3-spillere. Den medfølgende programvaren konverterer nemlig MP3-filer (og andre formater som WAV, WMA mm) til Sonys eget ATRAC-format i det musikken overføres til spilleren. Dette formatet tåler kraftig komprimering, slik at du kan få plass til langt mer musikk enn på standard MP3-spillere med samme minnekapasitet.

Mens SmartMedia-minnekort nå koster rundt 500 kroner i 64 MB-utgave, koster tilsvarende Memory Stick tre ganger så mye. 1.500 kroner er selvsagt alt for mye for 64 MB, men det skulle ikke forundre meg om mange ville la seg lokke til å kjøpe denne spilleren likevel.

Får plass over alt

Spilleren er som sagt rålekker. Den er utformet i børstet metall, og er imponerende liten og hendig. Med sine 67 gram får den nærmest plass over alt, spørsmålet er bare om den ikke er for liten, slik at den blir lett å miste. Dét ville i så fall være en katastrofe – 4.000 kroner er tross alt mye penger for de fleste av oss.

Network Walkman’en er utstyrt med et lite, avlangt display med rullende titler. Når du trykker på knappene blir skjermen lyst opp med et fluorisert baklys i noen sekunder, glimrende når du befinner deg i mørke omgivelser. Du får ikke mer informasjon enn du trenger, men Sony har likevel fått plass til et menysystem som lar deg justere lydnivå, bass, diskant samt repetisjon og andre vanlige funksjoner. Spilleren er derfor sparsommelig utstyrt med knapper, uten at det har gått ut over brukervennligheten, synes vi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Batterikapasiteten viste seg å være svært god. Når batteriet går tomt kan du sette det i den medfølgende laderen. Vel og bra, men litt dumt at du må ta ut batteriet for å lade.

Proprietære Sony

Network Walkman opptar ikke store plassen i lomma
Network Walkman opptar ikke store plassen i lomma Vis mer

Sony liker å lage sine egne standarder, og programvaren som følger med er også egenutviklet. Open MG Jukebox lar deg spille, rippe, organisere og overføre musikk fra PCen, og det hele foregår problemfritt. Programvaren er derimot ikke den mest intuitive vi har vært borti. Brukergrensesnittet kan oppfattes som noe kaotisk i begynnelsen, men det bedrer seg etter hvert.

Etter at driverne er på plass er det bare å plugge spilleren i PCen ved hjelp av den medfølgende USB-kabelen. I likhet med Iomega HipZip dukker spilleren opp som en egen stasjon i Windows Utforsker, og dermed egner spilleren seg også til flyttbar lagring i miniformat, for eksempel mellom hjem og skole/jobb. Vi prøvde også spilleren i Windows XP, og da behøvde vi ikke installere drivere i det hele tatt; i løpet av sekunder ga operativsystemet oss beskjed om at en ny flyttbar disk var på plass.

Superlyd

De medfølgende ørepluggene er av beste Sony-merke. Det var en nytelse å høre på musikken, og vi oppfattet lydkvaliteten som meget bra selv om vi brukte den høyeste komprimeringen og den laveste bitraten (66 kbps). Morsomt er det også at du hører dempet lyd mens du spoler, og det er faktisk første gangen vi har opplevd dette på denne typen spillere.

På grunn av at MP3-filene konverteres i det de overføres til spilleren, blir ikke overføringshastigheten optimal. Men fem minutter og tretti sekunder på 47 megabytes er likevel godkjent. Til sammenligning brukte JazPiper rundt fem minutter, til tross for at den benyttet langt tregere parallelloverføring.

Konklusjon

Det er ikke til å legge skjul på at vi ble svært begeistret over denne spilleren fra Sony. Det er utvilsomt et kvalitetsprodukt i alle bauger og kanter.

Dessverre er teknologien foreløpig alt for dyr, og all økonomisk fornuft tilsier at vi ikke bør kjøpe denne spilleren. Men hvis du derimot ikke bryr deg så mye om fornuften, er det bare å løpe og kjøpe.