Sony MZ-N1: Lekker og nesten vellykket MiniDisc-spiller

Du vil gjerne høre på dine MP3-filer fra en MiniDisc. Lar det seg gjøre? Sony har en løsning klar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MiniDisc-formatet er kjent og kjært for mange. Det er ekstremt bærbart, og det er lett å ta opp musikk eller andre lyder på. I mange musikkmiljøer er det blitt ekstremt vanlig å ta opp produksjoner på MiniDisc for å benytte dem i diverse sammenhenger, og de minste spillerne er i tillegg så bærbare at de knapt merkes.

NetMD er en videreutvikling av vanlige MD-spillere, og kan kobles til en PC via medfølgende dokkestasjon og en USB-kabel. Takket være denne løsningen kan du overføre din digitale musikk til MiniDiscen raskere enn i sanntid. La oss likevel først se litt på selve spilleren.

Typisk Sony-kvalitet

MZ-N1 er nesten eksemplarisk når det gjelder praktisk, solid og lekkert design. Den er ekstremt liten, og veier kun 128 gram – med oppladbart batteri og en MiniDisc. Kontrollen foregår via frontpanelet som inneholder et lite trelinjers-display og knapper som betjener avspillingen og opptak, samt et hjul som styrer menyen. På sidene av spilleren finner vi alle inn- og utganger, som line og mikrofon inn, hodetelefon/line ut og strøm. Volumknappene befinner seg også på en av sidene

image: Sony MZ-N1: Lekker og nesten vellykket MiniDisc-spiller

Fjernkontollen gir oss helle ikke noen grunn til å klage, da den har et klart display og knapper som betjener alle de viktigste funksjonene i spilleren.

Generelt sett har vi ingen problemer med bruken av MZ-N1, bortsett fra at noen av knappene på selve enheten kan være noe små. Ved vanlig avspilling vil de fleste mest sannsynlig uansett bruke fjernkontrollen, som er en fryd å benytte.

Størrelsen og vekten er i alle fall en kjempefordel, spilleren er tross alt ikke mye større enn selve MiniDiscen, og likevel fullt funksjonell.

Overføring og bruk

image: Sony MZ-N1: Lekker og nesten vellykket MiniDisc-spiller

Det er når det gjelder overføringen av digital musikk at spillerens begrensinger kommer til syne. For det første – du er nødt til å bruke Sonys eget program, OpenMG, som selvfølgelig følger med på en CD. OpenMG kan også benyttes som et vanlig jukebox-program, og det fungerer i og for seg helt greit.

Det neste steget er å konvertere dine MP3-filer – eller digitale filer av annet format – til Sonys prioprietære ATRAC3-format. Denne prosessen tar en stund, og det aller beste er å konvertere mange låter på en gang og finne på noe annet å gjøre mens prosessen pågår. Konverteringen innebærer også noe klikking og utforsking innenfor OpenMG-programmet, som ikke alltid er like intuitivt og brukervennlig.

Videre må du altså overføre de konverterte låtene til spilleren via USB. Det tar også litt tid, siden det er gjerne en god del låter som skal flyttes. Vi håper at en eventuell ny utgave av NetMD-spilleren støtter USB 2.0, for da vil det gå lyraskt å overføre musikken.

Du må også velge hvilket kvalitetsmodus låtene skal lagres på MiniDiscen i. Alternativene er SP, LP2 og LP4, og det mest aktuelle for digital musikk er LP2 som har 132 kbps-kvalitet. I dette formatet klarte vi å skvise 31 låter på én disk, noe som holder til en lengre busstur. LP4-varianten tar mindre plass og overføres raskere, men kvalitetstapet er lett hørbart (det er snakk om kun en bitrate på 66 kbps).

image: Sony MZ-N1: Lekker og nesten vellykket MiniDisc-spiller

Verre blir det hvis du vil overføre musikken fra MD til en annen PC. Det går tregt, og ATRAC3 kan ikke konverteres til andre formater.

Når du først har fått overført filene, er MZ-N1 en nytelse å bruke, den er brukervennlig, og lyden er topp, selv om enda mere bass for oss basselskere hadde ikke vært å forakte. Det er bare det praktiske rundt konverteringen og overføringen av filene vi har problemer med, for dette kunne blitt gjort mye mer elegant.

Konklusjon

Som en MiniDisc-spiller er MZ-N1 kanskje den optimale løsningen. Den er ekstremt liten og håndterlig, og har det meste en gjennomsnittlig bruker trenger av funksjonalitet. Som en digital musikk-spiller kan den sees på som en mellomting mellom standalone-spillere med mer begrenset minne, og store jukebox-spillere.

En MiniDisc rommer ganske mange låter, er billig å kjøpe, og du kan selvsagt også ha flere MiniDiscer i lommen.Men skal du ha hele CD-samlingen din på MiniDiscer vil det kreve mye slitsom konvertering. Sånn sett er det ikke den beste ”MP3”-spilleren vi har sett, men for 4.100 kroner får du mye funksjonalitet og ikke minst høy gagdet-faktor.

Er du ute etter en god MiniDisc-spiller anbefaler vi denne på det varmeste. Vil du bare ha en bærbar spiller til MP3-filene dine, finnes det alternativer som er billigere og enklere å bruke.