Sony Memory Stick Walkman – lekker, men upraktisk

Så er den endelig her: Den lille digitale spilleren til Sony, som skal ta over etter andre bærbare dingser som spiller musikk. Og MS Walkman har mye potensiale, men ikke alt er perfekt.

MS (står for Memory Stick) Walkman bygger, kanskje ikke så overraskende, på Memory Stick-teknologien til Sony. Disse tynne lagringsenhetene ble lansert for noen år tilbake, og tanken er at du skal kunne flytte alle slags data mellom datamaskiner, digitale kameraer, skrivere og andre apparater. Om Memory Stick noensinne blir en standard skal vi ikke spekulere i nå, men det er uansett et slikt kort som sitter i MS Walkman-utgaven vi har testet.

Tungvint konvertering

Sony Memory Stick Walkman – lekker, men upraktisk

Du kan fort tro at MS Walkman er en MP3-spiller. Det er ikke riktig, selv om prinsippet er det samme. Spilleren støtter kun Sonys eget ATRAC 3-lydformat, hvilket betyr at alle andre musikktyper må konverteres.

Dette skjer gjennom det medfølgende jukebox-programmet OpenMG. Vi måtte velge de aktuelle MP3-filene (vi plukket ut ni stykker), og konvertere dem. Dette tok mange minutter, og vi tør ikke engang forestille oss hvor lang tid det tar å konvertere en større musikksamling. Ikke nok med det, siden OpenMG skaper helt nye filer ut av dine eksisterende låter, tar musikksamlingen din fort dobbelt så mye plass.

Etter at du er ferdig med konverteringen, er det bare å overføre låtene til spilleren via USB. Det byr ikke på noen problemer.

Lett å betjene

Selve spilleren kan virke lite solid når du tar i den for første gang. Det er imidlertid et inntrykk som forsvinner fort. Det tar ikke lang tid før du skjønner at MS Walkman er blant de mest vellagede og brukervennlige digitale spillerne på markedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spilleren veier omtrent 70 gram inkludert minnekort, og kan ligne på en ørliten Nokia-mobiltelefon. Den har et display foran, et kontroll-hjul til høyre, som brukes til å starte og hoppe over låter, en Menu- og en Display-knapp til venstre og volumknapper øverst.

Det mest interessante fant vi ved å utforske de to knappene til venstre. Display-knappen lar deg velge mellom fire moduser som viser enten låtnummer- og tittel, hvor mye tid det er igjen av låten, hvor mye tid det er igjen av alle låtene, eller bare låttittelen. Menu-knappen tar deg til en omfattende funksjonsmeny.

Funksjonsmenyen lar deg gjøre mange forandringer i spillerens oppsett. Det mest gledelige for oss er muligheten til å øke bassnivået – på +2-innstillingen dunket det ordentlig i ørene - akkurat som vi liker det! I tillegg kan du stille inn dato og tid, kontrastnivået på displayet, om displayets bakgrunnslys skal stå på hele tiden eller ikke.

Varer lenge

Batterilevetiden er temmelig god, og du kan høre på musikk i mange timer på det medfølgende oppladbare batteriet. Oppladningen foregår gjennom en liten tilleggsmodul som tilkobles nederst på spilleren, der du også setter inn USB-kabelen for å overføre filer.

Vi har kun to klager på spillerens ellers flotte utforming: Bokstavene på displayet er ikke tydelige nok, og de medfølgende øreproppene har altfor kort kabel. Heldigvis følger det med en forlengelsesledning i pakken.

Konklusjon

Vi har svært mye bra å si om spilleren: Den er brukervennlig, funksjonell og har meget god lyd. Sånn sett er det den absolutt beste digitale spilleren vi har sett.

Men filsystemet til Sony trekker kraftig ned. Har du en større MP3-samling, kommer det til å koste deg mye tid og plass å få det konvertert til ATRAC 3. Et annet stort minuspoeng er den høye prisen (3.788 kroner inkludert mva). Du finner brukbare MP3-spillere til lavere pris, og plutselig blir MS Walkman ingenting mer enn en gadget for den som har alt (inkludert mye tid).