Sony RX1 koster riktignok noen kroner, men er et kompaktkamera med fullformatsensor. Det har vi ikke sett før.
Sony RX1 koster riktignok noen kroner, men er et kompaktkamera med fullformatsensor. Det har vi ikke sett før.Vis mer

Sony med fullformat i lomma

Gigantisk bildebrikke bør kunne by på svært gode bilder.

Kjøper du et "vanlig" kompaktkamera i dag, er sensoren som regel snaue én centimeter diagonalt.

De små sensorene er ofte kombinert med svært mange megapiksler, som gjør at kameraene ikke presterer like godt som speilreflekskameraer når det kommer lite lys på sensoren. Da blir bildene ofte støyfulle.

Den fysiske brennvidden på optikken blir også langt mindre enn hva tilfellet er for et kamera med større sensor, som igjen gjør at man får stor dybdeskarphet – med liten forskjell på det som er i og utenfor fokus.

Veldig stor sensor

Sony har nå annonsert RX1 (modellnavn: DSC-RX1), som er et kompaktkamera med fullformatssensor (35mm). Det betyr med andre ord at sensoren her er drøye fire centimeter diagonalt, og at arealet til sensoren da røft regnet er rundt 20 ganger så stort som på "vanlige" kompaktkameraer.

Med andre ord har dette kameraet like stor sensor som mange av de gjeveste speilreflekskameraene, som f.eks. Nikon D800, Canon EOS 5D Mark III og Leica M9. Disse kameraene tar imidlertid langt større plass i lomma.

Det betyr med andre ord at Sony-kameraet a) bør prestere veldig godt selv i dårlig lys og b) at uskarpheten i dybden med stor blenderåpning vil være langt, langt mer tydelig enn på et normalt kompaktkamera.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sony med fullformat i lomma


Lyssterk optikk

RX1 har lyssterk og fast optikk, med en brennvidde på 35mm og største blenderåpning på f/2. Dette er altså ikke et systemkamera slik at objektivet kan byttes ut, så dette kameraet er først og fremst egnet til gate- og landskapsfotografering, samt portrettbilder. Oppløsningen er 24 megapiksler.

Som seg hør og bør tilbyr Sony full manuell kontroll, ISO-verdi opp til 25600 (102400 mulig i spesiell modus) og opp til fem bilder pr sekund i serieopptak. Kameraet kan også brukes for å filme (1080p) og en flerfunksjonell sko på toppen lar deg sette på ekstern blits, optisk søker, elektronisk søker og mer til.

Vektnåla stopper på 482 gram med batteri og minnekort, og kameraet måler 113x65x70mm.

Sony RX1 forventes i butikkene i desember, men det koster å være kar – 24.000 kroner veiledende gjør at denne godbiten neppe blir et dagligdags skue.