En artig detalj er at skriveren kan settes på høykant eller ligge flatt på bordet etter eget valg. Foto: tk
En artig detalj er at skriveren kan settes på høykant eller ligge flatt på bordet etter eget valg. Foto: tkVis mer

Sony lanserer fotoskriver for den kresne

Sony UP-DP10 er en fotoskriver som bygger på helt andre prinsipper enn en vanlig blekkskriver. Og hvis originalene dine er gode, kan du forvente et minst like godt resultat som det fotobutikken tilbyr.

Den nye skriveren er en sublimeringsskriver (eng. dye sublimation). En sublimeringsskriver bruker grunnfarger på samme måte som en blekkskriver, men fargene er på en fargefilm og føres på papiret på en helt annen måte. Båndet varmes opp og treffer papiret i gassform. Til slutt føres det på et beskyttende lag, over fargene.

Den store forskjellen på sublimeringsskrivere og blekkskrivere er at sublimering gir helt flytende overganger mellom fargene i et bilde (eng. continous tone). På en blekkskriver blir utskriftene gjerne kornete, men på denne skriveren er kornene kun avhengige av kvaliteten på originalbildet. De flytende overgangene klarer skriveren helt uavhengig av oppløsning, så når denne modellen har 300 dpi, så er det mer enn nok til å lage perfekt fotografisk gjengivelse.

Hvis du vil skrive ut sylskarp tekst eller strektegninger, kan du riktignok oppleve oppløsningen som en begrensning, men dette er dog ikke det tiltenkte bruksområdet for denne skriveren.

Sony-skriveren har en del begrensninger som du ikke vil oppleve med en blekkskriver. Den kan bare skrive ut i forholdsvis begrenset format (10 x 15 cm), og du er nødt til å benytte spesialpapir. Det betyr at du f.eks. ikke kan lage et pent julekort på et grovt papir og etterpå skrive på baksiden med penn. Her blir det fotopapir enten du vil eller ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Perfekt fotokvalitet!

Fotokvaliteten er bortimot helt perfekt. Vi har skrevet ut en del bilder med ulik kvalitet, og hvis originalen er god, blir resultatet minst like bra som i fotobutikken. Utskriftene har også et beskyttende lag, og det gjør at de blir mer motstandsdyktig mot ulike påvirkninger som lys og fukt.

Kvaliteten er avhengig av at du skriver ut bilder med en del bildepunkter, og Sony anbefaler et digitalkamera med minst 2 mill. bildepunkter. Vi kan slutte oss til dette. Da vi forsøkte å skrive ut et bilde med lavere oppløsning, opplevde vi til og med at støy o.l. ble forsterket på utskriften i forhold til skjermvisning.

Er du kompromissløs på fotokvalitet, kan det derfor tenkes at dette er skriveren for deg.

Enklere å bruke enn blekkskriveren

Nå er det nesten blitt standard at alle nye enheter som kommer til redaksjonen bruker USB for å kommunisere med PCen. Så også med denne skriveren, og installasjon og oppsett går som en lek.

I forhold til blekkskrivere, er det flere forhold som gjør denne skriveren svært mye enklere å bruke. En blekkskriver krever som oftest at du må forholde deg til en rekke valg for å oppnå topp kvalitet (oppløsning, papirtype, korreksjoner osv.). Med Sony-skriveren er det derimot stort sett bare å velge papirstørrelse, og så er du i gang. Alle andre justeringer er gjort. Det er mulig å bruke ulike korreksjoner, men vår erfaring med skriveren er at dette er unødvendig hvis originalen er god.

Rask nok?

Når du sender et bilde til skriveren, trekker den arket gjennom fire ganger. En for hver av grunnfargene, og en for det beskyttende laget. Hele prosessen tar ca. 2 minutter (hvorav ca. 20 sekunder gikk med til å generere bildet på PCen. Har du en svært rask PC, går denne tiden ned).

Det betyr at 20 bilder fra ferien er ferdige på 40 minutter (effektiv utskriftstid), og det er kanskje ikke så verst? Vi synes i alle fall at dette er akseptabelt. Noen storforbrukere vil kanskje se seg om etter en annen løsning.

Fyldig programpakke

En CD-plate følger med skriveren, og her finner du en rekke programmer: Panorama Maker lar deg sy sammen flere overlappende bilder til et panorama. Photobase er en enkel bildedatabase. PhotoFantasy er et tulleprogram for å sette ansikter inn i astronautdrakter o.l. Photostudio er et enkelt bildeprogram. Og Photoprinter er et program for å skrive ut bilder mer effektivt.

Hovedinntrykket av disse programmene er at ingen av dem kan konkurrere med programmer av tilsvarende type som selges enkeltvis. Bildeprogrammet er litt for tregt, utskriftsprogrammet har ikke de rette funksjonene og tulleprogrammet PhotoFantasy er moro i minst 5 minutter. Fotobasen kan heller ikke sammenlignes med programmer som f.eks. Fotostation.

Du bør med andre ord ikke kjøpe denne skriveren på grunn av programmene som følger med...

Pris og tilgjengelighet

I pakken med papir på 25 ark følger det med en kassett med film som holder til akkurat de arkene før den må skiftes ut. Foto: tk
I pakken med papir på 25 ark følger det med en kassett med film som holder til akkurat de arkene før den må skiftes ut. Foto: tk Vis mer

Skriveren er tilgjengelig nå, og den vil få en veiledende pris på 5.000 kroner inkl. mva. Driftskostnadene er enkle å beregne for denne skriveren. Spesialarkene leveres i pakker på 25 ark, og pakkene inkluderer også fargebånd som holder til akkurat disse arkene. Siden én pakke koster 220 kroner inkl. mva., må du ut med 8,80 kroner pr. utskrift. Dette er betydelig dyrere enn en blekkskriver, men ikke dyrere enn det du må betale i fotobutikken - hvis du tar hensyn til filmkostnader og alle de mislykkede bildene du ikke hadde bruk for.

Verdt pengene?

Dette er et produkt vi ikke kan anbefale hjemmebrukere. Til det er driftskostnadene for høye og bruksområdene for begrensede. For hjemmebruk er blekkskriveren et mye bedre alternativ, og du vil garantert få fotokvalitet som er god nok med en blekkskriver. Sjekk vår test av blekkskrivere.

For takstmenn, politifolk og forsikringsagenter er derimot denne skriveren midt i blinken. Den gjør utskrift av bilder til saksmapper og annen dokumentasjon til en lek, og bildene er svært motstandsdyktige mot tidens tann.

Konklusjonen er at dette produktet er perfekt for bedrifter og uegnet for hjemmebruk.