DSC-RX100 er et kompaktkamera med svært lyssterkt objektiv og en bildebrikke som skal være markedets største i et kompaktkamera, ifølge Sony. Foto: Sony
DSC-RX100 er et kompaktkamera med svært lyssterkt objektiv og en bildebrikke som skal være markedets største i et kompaktkamera, ifølge Sony. Foto: SonyVis mer

Sony lanserer DSC-RX100

Kompaktkamera som flytter grenser.

Utviklingen på kompaktkamerafronten de siste årene kan oppsummeres på følgende måte: Bedre vidvinkel, bedre video, kraftigere zoom og høyere følsomhet. Alle fire er viktige for å kunne fange motiver slik du ser dem, og et kamera til rundt tusenlappen har mye mer å by på enn sine forgjengere som kostet flere ganger mer for få år siden.

Firedobler størrelsen på bildebrikken

Sony er blant produsentene som har gjort store sprang de siste årene, og introduserer nå kompaktkameraet DSC-RX100. Det er utstyrt med en bildebrikke som er fire ganger større enn hva du finner hos de fleste konkurrentene (den samme som sitter i Nikon 1 V1). CMOS-brikken på 20,2 megapiksler måler fysisk 13,2 x 8,8 mm. Ifølge Sony er dette den største brikken som sitter i noe kompaktkamera på markedet.

Den store bildebrikken sørger for å absorbere mer lys, og gir bedre skarphet i bildene, sier produsenten.

Kameraet har dessuten et svært lyssterkt objektiv, med lysstyrke f/1,8 på full vidvinkel. Dette, kombinert med mulighet for svært høy ISO (25600) gjør det mulig å ta skarpe, støysvake bilder selv i meget dårlige lysforhold.

DSC-RX100 er et kompaktkamera med svært lyssterkt objektiv og en bildebrikke som skal være markedets største i et kompaktkamera, ifølge Sony. Foto: Sony


Full kontroll

Modellen byr på god manuell kontroll, inkludert blenderprioritet, lukkerprioritet, RAW og full manuell eksponering, i tillegg til helautomatikk. Det skal kunne ta inntil 10 bilder i løpet av ett sekund, legge dem oppå hverandre, for så å lage ett bilde med riktig eksponering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved kontinuerlig fotografering kan kameraet ta 2,5 bilder pr sekund i full oppløsning, ifølge Sony.

På baksiden sitter en skjerm på 3 tommer, bestående av 1,2 millioner bildepunkter. Batteriet skal holde til rundt 330 bider eller 80 minutters HD-video før det må lades.

Kameraet kommer i butikk i juli, veiledende pris er 5 300 kroner.

Få også med deg vår ferske test av Sony NEX-7