Sony IP7

Når Sony ikke lenger klarte å lage DV-kameraene noe mindre, utviklet de like gjerne et nytt, enda mer kompakt format. Resultatet ble verdens minste videokamera, som også har noen ganske revolusjonerende funksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det nye formatet til Sony heter MicroMV, og det finnes foreløpig to kameraer som benytter seg av dette: IP5 og IP7. Kameraene er like i utformingen, men IP7 har noen spesielle egenskaper som skiller det fra de fleste andre. Det var naturligvis dette kameraet vi ville teste!

LES OGSÅ:

Utrolig kompakt

image: Sony IP7
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

Ikke overraskende, det første du legger merke til når du tar kameraet ut av esken, er hvor vanvittig lite det er. Vi var i alle fall veldig forsiktige til å begynne med, for kameraet var ikke bare lite, det virket også ganske delikat. Vi var definitivt ikke vant til å håndtere slike kameraer, men det viste seg fort at det lille vidunderet faktisk var temmelig robust. Du behøver med andre ord ikke å behandle kameraet med større forsiktighet enn du ville behandlet mer konvensjonelle modeller.

Vi gikk mye rundt med kameraet i jakkelommen, og kan ikke si at det var nevneverdig plagsomt. Det er med andre ord fullt mulig å ha med seg IP7 rundt uten å måtte holde det i hånda eller hengende rundt halsen. Vi klarte til og med å få plass til kameraet i bukselommen – spesielt komfortabelt var det ikke, men det går an.

En av grunnene til at det har vært mulig å lage et så lite kamera, er selve opptakskassetten. MicroMV-kassettene er faktisk 70% mindre enn de allerede ganske små DV-kassettene.
Det nye formatet tar opp film direkte til MPEG2-format, hvilket gjør det svært enkelt å overføre opptakene til DVD-plater.

Noen kompromisser her og der

Å filme med IP7 krever noe tilvenning. Først og fremst er knappene plassert noe annerledes enn hos de fleste andre kameraer. Vi er vant til at opptaksknappen ligger bakerst på kameraer og betjenes med tommelen, men i dette tilfellet befinner den seg helt foran. Du må altså bruke pekefingeren for å starte og stoppe opptaket. Litt lenger bak finner vi zoom-kontrollen, som dessverre er fryktelig ukomfortabel. Zoomen styres med en knapp som ikke beveger seg fysisk, noe som gjør det vanskelig å få presis kontroll over den. Spesielt sakte zooming er vanskelig å utføre.

image: Sony IP7

Menyen betjenes med en fireveis-knapp som ligger på venstre side av kameraet. Selve menyen er kanskje litt mer kronglete enn de fleste andre vi har sett, siden den er både horisontal og vertikal. Det er mange valgmuligheter, men alt dette blir man vant til etter noen timer.

Kameraet har ingen fysiske knapper for avspilling av opptak, du må også bruke menyen til dette formålet. Ganske forståelig egentlig, av hensyn til størrelsen på IP7. Det er kanskje greiest å bruke fjernkontrollen til å spille av filmer, siden den har dedikerte knapper til slikt.

Generelt sett, brukervennligheten er ikke helt i toppsjiktet, men mest grunnet kameraets størrelse. Det meste blir du imidlertid fort vant til, kanskje med unntak av den irriterende zoom-knappen.

Funksjonalitet utenom det vanlige

IP7 har noe vi alltid har ventet på. Med dette kameraet kan du, endelig, surfe på nettet og hente e-post. Vel, hvorvidt disse funksjonene virkelig er så praktisk gjenstår å se, men gadget-faktoren til IP7 er i alle fall skyhøy. Du kan koble IP7 til en mobiltelefon gjennom det trådløse Bluetooth-systemet, og via denne kan du altså sjekke mail, sende bilder og utføre andre funksjoner.

Problemet er at alt dette foregår på en 2.5” LCD-skjerm, og menyene har ganske lav oppløsning. I tillegg er det hele kronglete å sette opp. Hvorvidt nettverksfunksjonaliteten i videokameraer vil bli tatt i bruk av mange, gjenstår å se, slik som det er nå trenger i hvertfall grensesnittet noe forbedring. Men vi liker ideen, og er helt for Bluetooth-støtte, også i videokameraer.

image: Sony IP7

Utover dette har Sonys designere klart å finne plass til Memory Stick, som lar deg lagre stillbilder og korte filmsnutter. Når det gjelder spesialeffekter er det rikelig med disse, og du kan selvsagt også velge flere eksponeringsvarianter.

Gøy å filme?

Bildekvaliteten til MicroMV er mer eller mindre på samme, høye nivå som til DV-formatet, men i mer mørke sekvenser oppdaget vi noe billedstøy.

Dessverre stiller kameraet svakt når det gjelder filming under dårlig belysning. På mange av sine kameraer har Sony en ypperlig 0-lux-funksjon som belyser omgivelsene med infrarøde stråler. IP7 mangler denne muligheten, og den har heller ikke innebygd lys. Du kan riktig nok aktivere Low Lux-moduset, som reduserer lukkerhastigheten. Er det ordentlig mørkt blir bildet så hakkete at det er nærmest ubrukelig.

Lydkvaliteten er høy, selv om mikrofonen er plassert langt bak på kameraet. Vi fryktet motorstøy, men det er ikke tilfellet. Løsningen er likevel ikke perfekt, plasseringen av mikrofonen gjør at den lett plukker opp lyder som kommer fra den som filmer, som pusting og lignende. Vi kunne ønske det gikk an å installere en ekstern mikrofon (og gjerne også et lys) på kameraet, men det er dessverre ikke mulig.

MicroMV-kassett foran, til venstre i midten DV-kassett, til høyre i midten Hi8. Bak finner du mastodonten VHS.
MicroMV-kassett foran, til venstre i midten DV-kassett, til høyre i midten Hi8. Bak finner du mastodonten VHS. Vis mer

Zoomen er begrenset til 10x optisk (120x digital), noe som kan være i det korteste laget.

Alt i alt – kameraet fungerer svært godt så lenge du holder deg til vanlig filming i god belysning. Har du tenkt å filme under mer krevende omstendigheter er kanskje ikke IP7 det mest optimale.

Konklusjon

IP7 er et gadget-kamera uten like. Nettverksmulighetene er på plass selv om du kanskje ikke kommer til å bruke dem så mye, mens størrelsen vil garantert tiltrekke seg oppmerksomhet. Sånn sett er det kanskje det hippeste kameraet på markedet akkurat nå, og er det det du er ute etter finner du ingenting bedre.

Vi synes at MicroMV-formatet har stort potensiale, og regner med at det etterhvert vil komme kameraer som er både billigere og har litt bedre spesifikasjoner enn IP7. IP-serien er tross alt de første kameraene som bygger på det nye formatet, og det er klart at de har noen barnesykdommer. Vi får vente og se.