Sony i strupen på Canon og Nikon

FØRSTEINNTRYKK: Vi har vært til stede under lanseringen av Sonys nye speilreflekskamera. Se bilder tatt med kameraet!

Publisert
Sist oppdatert

(Baveno, Italia/DinSide) Allerede på PMA-messen tidligere i år kunne Sony avsløre at det var ikke bare ett, men to nye Alpha-kameraer på vei. Vi var til stede i Las Vegas og dekket dette i en egen artikkel, men det var imidlertid lite Sonys representanter kunne si om kameraene, annet enn at det var snakk om én semiproff- og en proffmodell. "I know as much as you do", var svaret vi fikk da vi prøvde å fiske litt.

I går formiddag slapp Sony lufta delvis ut av ballogen - det første kameraet heter A700 og er myntet på de semiproffe. Med andre ord går Sony rett i strupen på både Canon og Nikon, som har lansert henholdsvis EOS 40D og D300 for kort tid siden.

Fortsatt er ingenting avslørt når det gjelder det neste kameraet i serien, men etter prototypemodellene vi har sett, kan det se ut til at Sony er på vei med et fullformatskamera i 2008, i hvert fall med tanke på det store prismet på toppen av denne prototypen.

>> Les også: Bilder tatt med Sony Alpha A700

I mens har de virkelig meldt seg på i krigen om den mellomste bukkene bruse - de mer avanserte brukerene som har behov for kamerahus som tåler litt vær og vind, høy seriefotoytelse og mer avansert funksjonalitet enn det de billigste speilreflekskameraene kan gi.

Sony i strupen på Canon og Nikon


Sony i strupen på Canon og Nikon


Vesentlig oppgradert

Sett i forhold til A100, som vi tidligere har testet på DinSide, er A700 forbedret i nært sagt alle ledd. Sonys nordiske markedssjef, Ola Gustafsson, kunne fortelle at tallet syv var valgt på grunn av at Konica Minoltas siste kamera het 7D, og at A700 var en videreføring av denne modellen. Sony kjøpte som kjent opp Konica Minoltas kameradivisjon for rundt halvannet år siden.

Den store nyheten er den nye CMOS-brikken, som Sony selv har utviklet. Brikken, som går under kodenavnet "Exmor", har en effektiv oppløsning på 12,25 megapiksler, og sammen med Bionz-bildeprosessoren er den i stand til å fange 5 bilder pr sekund; det samme som Canon og Nikons forrige kameraer i dette segmentet, henholdsvis 30D og D200, selv om disse hadde lavere oppløsning (hhv 8 og 10Mp). Sensoren har for øvrig en beskjæringsfaktor på 1,5.

På pressekonferansen kunne Sony meddele at de "gikk for gull" når det gjaldt fraværet av støy på høye ISO-verdier. Dette fordi CMOS-brikken reduserer støy to ganger før dataene sendes videre til prosessoren; først kolonnevis støyredusering av det analoge signalet, så A/D-konvertering og deretter støyerdusering på den digitale versjonen. Dette skjer også for RAW-bildene. I følge Sony er dette en teknikk som vil gi redusert elektronisk støy fra kameraets side. Vi fikk ikke tatt så veldig mange høy-ISO-bilder i dårlig lys, men det lille vi så, viste at kameraet tilsynelatende har omtrent like mye støy på ISO 3200 som A100 har på ISO 800, og det med flere megapiksler på sensoren (bilder lenger ned i artikkelen).

Sony i strupen på Canon og Nikon


Sony har også videreutviklet bildestabiliseringen som finnes på A100, og oppgir nå at den vil kunne hjelpe en ustø hånd 2,5-4 trinn, i motsetning til 2-3,5 på lillebror A100. Dette er en funksjon få av konkurrentene har (Pentax K10D har det, og det er ikke urimelig å forvente at det også blir å finne i Olympus' neste kamera), som gjør at alle objektiver som kjøpes til kamerahuset blir stabiliserte.

For øvrig består kamerahuset av magnesium og plast, og litt av Sonys tanke har vært å lage det så lett som mulig; 690 gram uten batteri. Det tåler også støv og fukt, men kan ikke kategoriseres som "water resistant" (altså; det tåler ikke direkte vannsprut). Både lokk, funksjonshjul og knapper er tettet ekstra, i tillegg til at sensoren selvsagt ristes for å frigjøre støvpartikler fra den. Gledelig er det også at lukkeren høres langt bedre ut enn hva tilfellet er for A100.

Sony i strupen på Canon og Nikon


Vanvittig skarp skjerm

I likhet med Nikon D300, har LCD-skjermen også fått en kraftig oppgradering. 921.000 piksler er fire ganger så mange som det som er vanlig på de beste kameraskjermene pr i dag, og det er en forskjell som tydelig merkes, med en punkttetthet på 270dpi. I tillegg har skjermen et anti-refleksivt belegg, og selv på en solfylt dag i Italia var det ikke noe problem å se bildene på skjermen.

Autofokusen er også forbedret fra A100. Den er nå på elleve punkter med dobbel kryssensor i midten. I tillegg finnes en egen sensor som bedrer presisjonen når blenderåpningen på objektivet er større enn f/2,8. Som på A100 kan autofokusen aktiveres når øyet legges inntil søkeren (da slukker også skjermen), og det finnes også en auto-autofokus (jada) som selv avgjør om motivet er i bevegelse, og som i så fall aktiverer kontinuerlig autofokus.

Søkeren er et pentaprisme med 95% dekning og 0,9x forstørrelse; altså noe større enn A100 som hadde 0,85x. Lysmålingen gjøres basert på 40 punkter i en "oktagonal matrise" (en såkalt "honeycomb pattern"), og kameraet har en videreutviklet "Dynamic range optimizer", som sørger for å løfte skyggeområdene (denne finnes i en enklere variant på A100).

Sony i strupen på Canon og Nikon


Både komprimert og ukomprimert RAW

Som nevnt klarer kameraet å gjøre unna 5 bilder pr sekund, og med JPEG Fine kan dette gjøres helt til minnekortet er fullt (den nest beste JPEG-kvaliteten). I RAW-modus bremser det etter 18 bilder, og etter 12 bilder dersom du tar RAW+JPEG. Sony har dog et lett komprimert RAW-format, cRAW, som er komprimert 30% og som tillater 23 bilder med 5b/s hastighet. For øvrig følger det med programvare til både Windows og Mac for å behandle bilder i RAW-format.

Batterilevetiden er oppgitt til 650 bilder etter CIPA-standarden, og via Sonys InfoLithium-teknologi vises gjenstående batterilevetid i prosent med 1%-intervaller, altså svært presist. A700 svelger for øvrig både CompactFlash og MemoryStick. Du kan ha begge korttyper satt inn på en gang, men det er ikke mulig å kopiere mellom kortene; ei heller velge at RAW lagres på ett kort og JPEG på et annet, for eksempel.

En nyvinning på programvarefronten er "Quick Navi", som minner mye om menysystemet som finnes på Olympus' speilreflekskameraer. Kort fortalt går det ut på at du trykker inn en funksjonsknapp, og du kan deretter navigere i matrisen med innstillinger. Når ønsket innstilling er merket, vrir du på ett av innstillingshjulene for å endre verdi.

Det finnes også en rekke knapper for hurtig tilgang til funksjoner som ISO, hvitbalanse og seriefoto/selvutløser, og en egen c(ustom)-knapp kan fungere som snarvei til én av 15 funksjoner som du selv velger via menyen.

Medfølgende fjernkontroll

I pakka følger det også med en fjernkontroll som kan brukes både som fjernutløser og til avspilling. Kobler du A700 med en HDMI-kabel til et Bravia-TV (fra Sony), vil teknologien PhotoTV HD gjøre at bildene gjengis skarpere og med mer korrekte farger. Dette er teknologi som ligger både i kameraet og i Bravia-serien, så å koble kameraet til en annen TV eller bruke en annen kilde på et Bravia-TV vil ikke gi samme effekt, i følge Gustafsson.

A700 har også fått 14 programinnstillinger til ulike motivtyper, og via funksjonen "Memory Recall" (på funksjonshjulet) kan du hente opptil 26 egendefinerte innstillinger.

Sony i strupen på Canon og Nikon


Vi fikk også prøve det nye vertikalgrepet, som i stor grad prøver å gi akkurat den samme høyrehåndsfølelsen som om du holder kameraet horisontalt. Knappene er plassert så og si på samme plass, og søkket ned til utløserknappen gjorde grepet svært behagelig å bruke. Som på A100 roteres også visningen av innstillingene når kameraet settes på høykant, og grepet har plass til to batterier, som gir rom for 1300 bilder.

4 nye objektiver

Det ble også lansert fire nye objektiver. A700 vil kunne kjøpes både som hus alene, eller bundlet med kit-objektivet, med en interessant brennvidde på 16-105mm (tilsvarer 24-157,5mm i 35mm-verdenen) med lysstyrke på f/3,5-5,6. Objektivet har for øvrig ett ED-glass og to asfæriske glass og vil koste 600 Euro veiledende. Kitet koster for øvrig 500 Euro ekstra, så som vanlig er det noen hundrelapper å spare på å kjøpe kitløsningen.

Som du muligens visste fra før, er A700s Alpha-bajonett også kompatibel med Minolta-A. Med andre ord kan du også bruke Maxxum/Dynax-optikk i tillegg til Alpha-optikken.

Andre nye objektiver er 18-250mm f/3,5-6,3 (14x zoom), 55-200mm f/4-5,6 og 70-300mm f/4,5-5,6 G SSM, som med lydløs fokusmotor blir det dyreste av de nye objektivene. Det kommer imidlertid ikke på markedet før våren 2008.

Vi har ikke lykkes å få noen norske priser ennå, men på den europeiske pressekonferansen ble det oppgitt 1400 Euro for huset og 1900 Euro for kitløsningen med 16-105mm. I tillegg kommer en kitløsning med 18-70mm-objektivet, som er det som selges med A100, og det objektivet får du med for 100 Euro ekstra.

Som nevnt fikk vi lov til å leke oss litt med kameraet i Italia, og vi har fått tillatelse til å publisere bilder tatt med kameraet. Bildene er tatt med kitobjekivet, altså 16-105mm.

Se bilder tatt med Sony Alpha A700!

Solid førsteinntrykk

Førsteinntrykket av Sony Alpha A700 er meget godt - det er enkelt å bruke, relativt lett til å være et kamera i dette sjiktet, det har innebygget bildestabilisator og er i bunn og grunn kvitt støyproblemene ved ISO 800/1600, som vi kritiserte den forrige modellen for.

Det skal bli spennende å se hvordan høsten utarter seg. Fra før i dette segmentet har både Canon (EOS 40D), Nikon (D300) og Panasonic (DMC-L2) flagget sin deltakelse i dette segmentet, og tidlig i november kommer også oppfølgeren til Olympus E-1, som også kan bli et aktuelt kamera for mange.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer