Sony HDR-HC3

TEST: Verdens minste HD-kamera filmer i 1080i. Det betyr knivskarpe bilder.

I fjor høst testet vi Sony HDR-HC1E, som var Sonys første håndholdte modell med 1080i. Nå har vi hatt årets versjon inne til test, og mens det er et par ting som er nytt i forhold til forgjengeren, er det også noe som var bedre utført forrige gang.

Det mest oppsiktsvekkende er at det nye kameraet har blitt 25% lettere. Det betyr at matchvekten ligger på 560 gram, og det er en forskjell som merkes. Ikke bare er kameraet lettere - det er mindre, og batteriet står ikke lenger ut på baksiden av kameraet, som var en ulempe med forgjengeren dersom man valgte å se i den optiske søkeren. Kameraet tar også 4Mp stillbilder, men siden det ikke følger med en memory stick når du kjøper kameraet og vi heller ikke hadde en for hånden i påskeferien, fikk vi dessverre ikke tatt stillbilder.


En annen ting som har blitt bedre er LCD-skjermen. Den har nå fått omtrent dobbelt så mange piksler og er krystallklar med sine drøye 210.000 piksler fordelt på 2,7 tommer widescreen. Den vippes ut på venstre side av kameraet på vanlig måte, og i likhet med visse andre Sony-modeller har den også tre knapper på siden; en for opptak og to for zooming ut og inn. Disse to knappene zoomer ganske sakte og kan ikke konfigureres til å zoome raskere. Skjermen kan også roteres 90 grader mot deg og 180 grader fra deg - 270 grader til sammen.


En zoomkontroll finnes også på toppen av kameraet, tilgjengelig fra høyre pekefinger når du filmer. Den er litt vanskelig å styre presist, og zoomer veldig fort når du drar den langt til siden, og det er derfor vanskelig å få til middels rask zooming. Til gjengjeld har den en god plassering og er komfortabel å bruke - i det hele tatt får du et veldig godt grep på dette kameraet med det litt runde rommet til miniDV-kassetten på høyre side.

Klønete manuell fokus

Mens forgjengeren hadde ringfokusering foran på kameraet, har Sony på dette kameraet laget en fokuseringsmekanisme som både er klønete og dårlig plassert. Dårlig plassert fordi LCD-skjermen, dersom den roteres ut fra vertikal stilling, kommer i veien for fokuseringsmekanismen, og klønete fordi den er ganske "treg". Det er mye lettere å snurre på en ring enn å rulle et lite hjul med pekefingeren, så er du opptatt av egenskaper rundt manuell fokus, bør du tenke to ganger før du kjøper dette kameraet. Heldigvis fungerer autofokusen ganske bra, bortsett fra på veldig nært hold der den ofte får litt problemer.

I det hele tatt har man mindre manuell kontroll over HC3-kameraet enn man har på forgjengeren - for eksempel kunne lukkertiden kontrolleres på forgjengeren; en funksjon man savner på dette kameraet.

Det betyr ikke at det ikke finnes muligheter, og den berøringssensitive skjermen er fullspekket med menyvalg og innstillingsmuligheter - alt fra hvitbalanse til digitale effekter kan justeres. En artig sak er en sakte film-mulighet der du kan filme med fire ganger så mange bilder pr sekund (60*4), slik at en tre sekunders filmsekvens tar tolv sekunder å spille av - perfekt når du skal finpusse på golfsvingen nå som sesongen er i gang igjen (ikonet er faktisk en golfspiller), eller bare har lyst til å være litt bajas.

Menyen kan tilpasses

Ulempen med å plassere all funksjonaliteten i et menysystem på skjermen er naturligvis det at du ikke har noen knapper på utsiden som raskt endrer viktige innstillinger, men dette har Sony løst på en god måte ved at du både kan legge til og fjerne enkeltvalg fra "forsiden" på menyen. For eksempel kan du trykke på menyknappen, deretter gå inn i oppsettsmenyen, bla deg frem til effekter og finne faderen, for deretter å legge den på forsiden slik at den heretter er tilgjengelig etter at du har trykket på menyknappen første gang. Det kan også nevnes at du kan bytte mellom HDV- og DV-filming dersom du ikke skulle være i besittelse av et HDTV, selv om det etter vår mening er det sterkeste kjøpsargumentet i forhold til dette kameraet. I tillegg kan du skifte mellom 16:9 og 4:3-format.


Det meste av funksjonalitet er styrt via skjermen, og det er få knapper på utsiden av kameraet. I front, under manuell fokus-innretningen omtalt ovenfor, kan nattmodus aktiveres og deaktiveres - den fungerer som den stort sett gjør på de fleste kameraer og tillater filming i svært dårlig lys mot at alle blir grønne med sorte øyne. Vi så også at høyttalerelementer ble godt synlige tvers igjennom "gitteret", så jenter med tynne kjoler bør passe på. Innretningen for manuell fokus kan også brukes til å styre andre ting, for eksempel eksponering, og dette settes opp i menyen.

Ellers er det tre knapper over LCD-skjermen; en for aktivering av baklys (lysere LCD-skjerm), en for fjerning av all informasjon i displayet (det kan bli i overkant; særlig hvis du har aktivert noen ekstrainnstillinger) og en for såkalt "easy mode" som gir litt mindre informasjon og større tekst på skjermen, i tillegg til at alle manuelle innstillinger blir satt på automatikk - godt egnet for den som bare vil forholde seg til av og på-knappen.

Godt utvalg av inn-/utganger

Bak på kameraet finner vi et deksel som beskytter noen av portene, nemlig komponentutgangen, "standard" a/v og inntaket til strømadapteret. Og der forgjengeren manglet HDMI-utgang, er den endelig tilgjengelig på dette kameraet (det følger dog ikke med noe HDMI-kabel i pakka), bak et lokk i fronten på kameraet sammen med utgang for HDV/DV (FireWire) og LANC; Sonys protokoll for styring av videokameraet via andre enheter. Kameraet har selvsagt også en port for memory stick (nødvendig for å ta stillbilder), og den befinner seg bak LCD-skjermen sammen med en USB 2.0-utgang for overføring til PCen. Kameraet har også et lokk på toppen som skjuler en blitssko for tilkobling av ekstern lyskilde eller mikrofon (se lenger ned).


Bildekvaliteten er selvagt utsøkt for dem som ikke har sett et HD-kamera i aksjon før, og det er i slike sammenhenger det er kjekt med kompiser som kjøper dyre TVer. Fargene er litt mer mettede enn de var hos forgjengeren, og i godt lys er det lite å utsette på kvaliteten - objektivet, som byr på 10x optisk zoom, får med seg detaljer som grenser til det vanvittige, særlig med telemakro aktivert, som for eksempel tråder i en bomullslue eller skjeggstubber på fem meters avstand. Apropos objektivet er vi veldig fornøyde med at kameraet har en innebygget linsebeskyttelse som lukker seg når kameraet slås av. Da slipper vi å ha et sort plastdeksel hengene og slenge når kameraet er i bruk.

I dårlig lys gjør kameraet det også ganske bra. Fargene er gode og støynivået ikke så verst, selv om man selvsagt helst bør ha en ekstern lyskilde. For stillbilder er det plassert en liten blits halvveis integrert i objektivet, men vi fikk, som nevnt tidligere, ikke tatt noen stillbilder med kameraet.

Vi skulle ønske at HDR-HC3 hadde hatt en optisk bildestabilisator i stedet for en elektronisk en. Og - ikke at den fungerer noe dårligere på nært hold enn på langt hold, men faktisk er det på nært hold vi ønsker oss et litt mer stabilt bilde fordi den som filmer kan være i bevegelse - de fleste holder seg i ro når det zoomes inn for fullt.

Ingen standardinngang for mikrofon

Når det gjelder lyd, har kameraet en skråstilt mikrofon under objektivet, som fungerer fint, og spesielt ute synes vi kameraet gjorde det godt i forhold til støy fra vær og vind. Støy fra kameraets drivverk er heller ikke noe problem. Det finnes dessverre ikke noen standard inngang for eksterne mikrofoner - bare Sonys eget grensesnitt for tilkobling av spesielle Sonymikrofoner. De kobles til den samme porten oppå kameraet som ekstern blits/lys, som betyr at du ikke kan bruke en ekstra lyskilde og mikrofon samtidig. Det er et minus for den profesjonelle.

Batterilevetiden er oppgitt en drøy halvannen time ved normalt bruk med LCD-skjerm - faktisk er ikke bruk av LCD-skjermen veldig avgjørende for batterilevetiden (+/- 10 minutter med og uten). Det går også an å få kjøpt ekstra batteri som øker batterilevetiden til fire timer, og det er nok ingen dum investering dersom du skal ut på langtur.

Avspilling skjer også via den trykksensitive skjermen, eller med den medfølgende fjernkontrollen. Den kan også benyttes til å styre opptak dersom du for eksempel har satt kameraet på stativ, der du også har kontroll over zoom. For øvrig følger det ikke med noe programvare til videoredigering, så dette må du eventuelt kjøpe i tillegg.


Konklusjon

Alt i alt ble vi imponerte av Sony HDR-HC3. Det er et lite og nett HD-kamera (alt er relativt) som sitter godt i hånden, med stor og fin LCD-skjerm og god bildekvalitet på filming. Automatikken i kameraet fungerer godt, og i de aller fleste forhold er det uproblematisk å ha kameraet i såkalt "easy mode", der automatikken sørger for alt selv. For den som liker det enkelt, men trenger et kamera som tar opp i HD-oppløsning, er kameraet ypperlig.

For den som ønsker bedre kontroll, derimot, er det et par skuffelser å finne. For det første er mekanismen for manuell fokus håpløst plassert, siden LCD-skjermen kommer i veien dersom du vinkler den, og den er i tillegg treg i forhold til vanlig ringfokusering. De proffeste vil savne standardinngang til mikrofon, og det hadde også vært kjekt med noen flere knapper for raskere aksess til ofte brukte funksjoner.

Kameraets veiledende pris ligger på 14990,-. Forløperen, HC1E, er tilgjengelig for drøye femtehundre kroner mindre.