Sony DDU220E-10

Sony har justert sin bestselger DDU220E-20. Den nye versjonen retter opp de problemene Sony hadde med CD-plater i den forrige versjonen. Her har Sony virkelig vist at de kan ta et godt produkt og gjøre det enda bedre.

 Foto: Erik Andersen
Foto: Erik Andersen Vis mer
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.
 Foto: Erik Andersen
Foto: Erik Andersen Vis mer

Sony var den aller først produsenten som leverete en 5X DVD-ROM-leser. Sony DDU220E-20 var leveringsklar allerede i august i fjor.

LES OGSÅ:

Identisk DVD-ytelse

Med 5X-lesing startet Sony for alvor det samme kappløpet som vi har sett blant CD-ROM-leserne. Samtidig ble CAV-lesing introdusert. CAV er en forkortelse for Constant Angular Velocity, og betyr at DVD-ROM-leseren spinner med samme hastighet over hele platen. Resultatet er at toppfarten nås helt på slutten av platen. Ved starten leser den med ordinære 2X - akkurat som forrige generasjon. Sony DDU220E-20 og den nye DDU220E-10 har nesten identisk DVD-ROM-ytelse.

Kraftig forbedret CD-ROM-ytelse

Da vi testet Sony DDU220E-20, påpekte vi en rekke feil og mangler ved CD-lesingen. Den leste CD-R-plater med 4X på starten og 10X på slutten. For vanlige CD-plater skulle ytelsen være fra 10X til 24X. Dessverre skulle det ikke mye slitasje til før også vanlige CD-plater falt ned til CD-R-hastighet.

Sony har virkelig lyttet til kritikken fra DinSide og andre testere. Nå leser DDU220E-10 CD-R-plater på full fart. Ikke nok med det: Sony har økt CD-hastigheten til hele 32X. Nå puster de Pioneer i nakken.

Sony har også forbedret aksesstiden til meget respektable 82 millisekunder. Det er den laveste aksesstiden vi har målt på noen DVD-ROM-leser.

Leveres også i en pakkeløsning

Sony har hatt stort hell i markedet med kombinasjonen DDU220E og Holywood Realmagic fra Sigma Designs. Denne løsningen er i stand til å vise knivskarpe DVD-filmer på den slappeste Pentium PC. I tillegg finnes de velprøvde løsninger på sonesperren. Selve DVD-ROM-leseren har ingen sonesperre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pakkeløsningen koster kr 2990,- (inkl. mva)

Vi vil komme tilbake til en komplett test av denne løsningen senere.

Klargjort for DVD+RW

DDU220E-10 er naturlig nok klargjort for å lese de kommende DVD+RW-platene. Sonys DVD+RW-brenner er forsinket, og vil lanseres på CeBit i slutten av mars. DinSide vil naturligvis komme tilbake til en grundig test også av dette produktet.

DVD+RW er ikke det samme som DVD-RAM, og DDU220E-10 er ikke i stand til å lese DVD-RAM.

Konklusjon

Sony har tatt et brukbart produkt og gjort det om til et i toppklassen. Likevel må Sony se seg slått av Pioneer på ytelse. Pioneer har i skrivende stund store leveringsproblemer. Derfor anbefaler vi Sony som det beste kjøpet mens Pioneer sliter med å få produksjonskapasiteten på plass.

Vær oppmerksom

Hvis du velger Sony, må du passe på at du faktisk får den siste utgaven og ikke en "hyllevarmer" som har ligget en stund. Begge kalles nemlig for "DDU220E" uten endelsen "-10" eller "-20" som brukes internt hos Sony for å skille dem fra hverandre.

Selve enheten er merket med "-10" i en liten firkant under serienummeret på toppen av leseren. Forskjellen på selve esken er at det står "5X-32X" istedenfor "5X-24X". Pass på.