Sony Cyber-shot DSC-S85

DSC-S85 er det første kameraet på markedet med Sonys egen 4 megapixels CCD-brikke, supplert med 3x zoom fra Carl Zeiss, videosekvenser med ”ubegrenset” lengde, TIFF bildekvalitet og manuelle egenskaper i lange baner.

Sony Cyber-shot DSC-S85
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
LCD-løsningen er god, men menyskriften er for liten
LCD-løsningen er god, men menyskriften er for liten Vis mer

Sony markedsfører DSC-S85 som et kamera for profesjonelle brukere, vel vitende om at kvaliteten holder høy nok standard, både konstruksjonelt og bildemessig.

LES OGSÅ:

Kompakt Carl Zeiss

DSC-S85 er et kompakt kamera, men ikke av de minste. Objektivet er en 3x zoom, signert Carl Zeiss, som er en legendarisk produsent av optikk av ypperste kvalitet. Zoomen har lysstyrke F2 og gir en bildevinkel som tilsvarer 34-102 mm på et kamera for 35 mm film. Normal nærgrense er 50 cm, men med makro kan du gå helt inn til 4 cm fra frontglasset. Den motoriserte zoomen er imidlertid vanskelig å styre presist og har løst objektivdeksel.

Med 4 megapixels CCD, gir S85 hele 2272x1704 punkters oppløsning, mer enn tilstrekkelig selv for krevende bruksområder. De fleste innstillinger kan du trygt overlate til kameraets automatiske kretser. Både eksponeringen, hvitbalansen og autofokusen arbeider presist, men du får også en rekke manuelle valgmuligheter.

Sentrumskonsentrert gjennomsnittsmåling er standard, men siden S85 mangler evaluerende måling, vil du få undereksponering i motlys og ellers vanskelige lysforhold. Da må du ty til punktmåling i sentrum, alternativt gi eksponeringskompensasjon eller alternative eksponeringer (inntil +/- 2EV).

Oppstarten av kameraet tar seks sekunder, som er nokså tregt, men autofokusen arbeider raskt og presist, assistert av en hjelpelampe i svak belysning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eksemplarisk utforming, men vanskelig navigator

Plasseringen av de ulike betjeningsorganene er eksemplarisk og utformingen av kameraet gir et trygt og behagelig grep.

En irriterende detalj er navigatoren for skjermmenyene, som er vanskelig å trykke inn for å bekrefte et valg.

Ubegrenset videoopptak

Som profesjonelt kamera, er det for svakt av Sony å begrense serieopptak til tre bilder og 0,7 sekunders intervall ellom bildene. For videoopptak, derimot, er S85 en mester. Takket være Sonys eget MPEG EX-system, kan du filme så lenge det er plass på lagringskortet, som forresten er av typen Memory Stick. Et 16MB kort følger med.

Blitzen har de vanligste metodene for avfyring og gir fremragende fargebalanse, men spredningen er ikke tilfredsstillende ved full vidvinkel. Riktignok kan du supplere med en ekstern blitz, men ikke hvilken som helst, nei. Sony bruker en spesialkontakt, slik at du må kjøpe en originalblitz fra Sony.

God LCD-løsning, men liten skrift

Den optiske søkeren er relativt stor og behagelig i bruk, med akseptabel nøyaktighet. Eksakt bildeutsnitt får du imidlertid kun på LCD-skjermen, som er 1,8" stor og har 123.000 punkters oppløsning. Takket være rike justeringsmuligheter og antirefleks belegg, er skjermen lys og klar, selv i sollys. Menyene på skjermen er derimot små og kan være vanskelig å lese, men de er enkle og godt organisert.

For avspilling av bildene kan du enten bruke LCD-skjermen eller koble til en TV. Nedlasting til en PC eller Mac går raskt med USB grensesnitt og problemfrie drivere.

Strømkilden i Sony DSC-S85 er et stort og kraftig info-litium batteri, som lades mens det ligger i kameraet, via et nettadapter som følger med. Batteriet har fenomenal kapasitet, og gir opptil 400 bilder pr. opplading.

Konklusjon

Sony Cyber-shot DSC-S85 har alt det man kan forlange av et digitalt kamera. Høy oppløsning, god optikk, fremragende bildekvalitet, mange manuelle muligheter og en rekke nyttige egenskaper og funksjoner. Derfor er prisen på 13.500 kroner høyst akseptabelt.

Men, dessverre er heller ikke S85 helt perfekt. Små, irriterende detaljer trekker noe ned, men helhetsbildet er likevel strålende.

Klikk her for å lese mer om dette kameraet, og se bilder tatt med det hos Digit AS>

(Testen er utført av Kai Thon i DigIT AS for DinSide Data)