Sony CRX160E-RP

Dette er Sony sin nyeste og raskeste brenner, som leveres i en fargerik eske, komplett med programvare og installasjonsmateriell.

Sony CRX160E-RP
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Denne brenneren er pakket for å selges over disk, og det er gjort på en profesjonell måte. Alt du trenger er inkludert, det er bare å ta fram skrutrekkeren og montere den inn i PCen.

LES OGSÅ:

Installasjonen av programvaren er på en enkelt CD, som er selvstartende og inneholder et bredt utvalg programvare for å håndtere de forskjellige bruksområdene. Du kan velge mellom installasjonsveiledning på hele 9 språk, men av skandinaviske språk finner vi bare Finsk, Svensk og Dansk. I tillegg til brennerprogrammet, som er den nye WinOnCD versjon 3.7, finner vi flere nyttige og til dels spennende programmer:

DriveImage - som lager en bootbar sikkerhetskopi av systemet ditt
DirectCD – som gjør at du kan skrive direkte til CD-R og CD-RW i Windows, uten å måtte bruke brennerprogrammet
DataKeeper - for vanlig sikkerhetskopiering (backup)
VideoImpression – som er et redigeringsprogram for Video
WaveLab 1.6 – som er et forholdsvis avansert program for lydredigering
PhotoBase – som er et arkivprogram for bildefiler

Under installasjonen kan du velge å se på dokumentasjonen før du installerer de forskjellige programmene. Dette er praktisk, det gir deg et bedre grunnlag for å vurdere om du trenger dette programmet eller vil la være å installere det.

Disse dokumentene ligger som Acrobat-filer, og vi hadde ikke installert Acrobat Reader på vår testPC. Da vi prøvde å lese bruksanvisningen, fikk vi bare en generell feilmelding, i stedet for automatisk installasjon av Acrobat eller i det minste en melding om at den ikke var installert. En liten skjønnhetsfeil i en ellers svært så gjennomarbeidet installasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sony CRX160E-RP

En mørk skjønnhet

I motsetning til de fleste andre brennere kommer denne brenneren med en front i en elegant koksgrå utførelse, som vi kjenner fra mange andre Sony-produkter, som TVer, Hi-Fi osv.. Dermed skiller den seg kraftig ut i forhold til resten av materialene på de fleste PCer. Vi skulle ønske at flere PC-produsenter laget kabinetter i denne fargen, men det ser ikke ut til at dette vinner fram. I stedet er det stadig mer eller mindre glorete plast som dominerer som alternativ til den ordinære kremgule utførelsen.

God ytelse

Det første vi la merke til i bruk, var at skuffen er svært rask! Riktignok tar det litt tid før den starter, men så er den svært så kjapp. Totalt er den raskere enn de fleste, både på inn og utmatning.

Testingen viser at ytelsen på alle områder var meget bra. Brenning av CD-R var på 7 minutter og sekunder, som er blant de aller beste, bare 14 sekunder bak testens raskeste.

Brenning av CD-RW skjer nå i 8x, og krever media som er sertifisert for dette. Vi målte tiden til 10 minutter og 4 sekunder, som er en god annen plass etter Plextors 10x som brukte 8 minutter og 20 sekunder. Sletting av CD-RW tok i overkant av 37 sekunder.

På lesing kom den opp i hele 4747 Kb/s som topphastighet, mens gjennomsnittet over hele CDen lå på 3407 Kb/s.

Ripping av var test-musikkCD tok 6 minutter og 5 sekunder, som også er noe bedre enn tidligere Sony-modeller. Her har de lettet litt på "sperren", og kommer opp i 12x mot tidligere modellers 10x som topphastighet.

Aksesstiden var på 115 ms, som også er bra, faktisk bedre enn de oppgitte 125 ms.

Vår mening

Dette er en meget solid brenner, med en meget bra samling programmer. Hvis du skal ha din første brenner er dette et meget godt valg, siden den dekker praktisk talt alle bruksområder.

CRX160E er merkbart raskere på brenning enn den tidligere toppmodellen fra Sony, den er ferdig nesten et minutt raskere.

På CD-RW er forskjellen naturlig nok dramatisk, siden ytelsen er doblet til 8x. Målingen viser 10:04 mot 19:23 for en hel CD-RW, som faktisk er nesten dobbelt så raskt.

Som leser er forskjellen mellom forrige modell og denne bare av teoretisk interesse, siden vi fremdeles snakker om 32x-lesere. Det som er verdt å merke seg er at CPU-forbruket er en god del lavere.

Selv om den ikke er aller best, kommer den helt opp i toppsjiktet på målingene. I de fleste praktiske sammenhenger vil du ikke merke særlig forskjell på denne og andre brennere med lignende spesifikasjoner.

Derfor vil vi absolutt anbefale denne brenneren til krevende førstegangskjøpere, siden den har en god kombinasjon av ytelse i toppklasse og et svært godt utvalg programvare.