Sony CRX1600L-RP FireWire

Sony er en av de største tilbyderne av utstyr med FireWire, eller iLink som Sony har valgt å kalle dette grensesnittet. Vi har testet den raskeste CD-RW-brenneren fra 160-serien i iLink-utgave.

Sony CRX1600L-RP FireWire
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

Sony leverer nå toppmodellen av CD-RW brennerne sine i iLink-utgave. Dermed får du en ekstern CD-brenner med praktisk talt samme ytelse som en intern, og til en rimeligere pris enn en SCSI-løsning.

LES OGSÅ:

I tillegg leverer Sony med et større utvalg programvare enn det som er vanlig, denne pakken har til og med programvare både for PC og Mac.

Installasjon

Det fine med en ekstern brenner er at den ikke trenger en egen installasjon. Vi hadde allerede et Firewire-kort installert i vår test-PC, så det var bare å koble til strøm og plugge i Firewire-kabelen. Omstart er ikke nødvendig.

Programpakken fra Sony er samlet på en CD, og kalles GoCreate. Den inneholder en rekke programmer for forskjellige bruksområder.

Selve brennerprogrammet er WinOnCD 3.7, som er et svært kurant program, i tillegg finner vi DirectCD for dra-og-slipp skriving til CD-R og CD-RW, og Drive Image og DataKeeper for sikkerhetskopiering.

De mer kreative områdene dekkes av Wavelab for lydredigering, PhotoStudio og PhotoBase for billedbehandling, samt Liquid Audio og VideoImpression for avspilling av lyd og bilde.
MacOS-versjonen inneholder Toast for brenning, sonicWorx for lydredigering, Photobase og VideoImpression for bildebehandling og Retrospect Express for sikkerhetskopiering.

Sony CRX1600L-RP FireWire


Alt i alt en imponerende sampling programvare, i god Sony-tradisjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I bruk

Brenneren oppførte seg eksemplarisk og klarte praktisk talt identiske resultater sammenlignet med den interne ATAPI-versjonen som vi har testet tidligere. Forskjellene ligger i området et par sekunder i den ene eller andre retningen, og beviser at Firewire håndterer CD-brenning uten begrensninger. Det samme kan ikke sies om USB, som er en flaskehals.

Brenning av CD-R gikk på 6 minutter og 59 sekunder, som er i toppsjiktet. Brenning av CD-RW tok 10 minutter og 1 sekund, som er en god annen plass etter Plextors 10x som brukte 8 minutter og 20 sekunder. Sletting av CD-RW tok 38 sekunder.

På lesing kom den opp i over 4800 Kb/s helt på slutten, mens gjennomsnittet over hele CDen lå på 3426 Kb/s.

Ripping av var test-musikkCD tok 6 minutter og 19 sekunder, og kommer opp i overkant av 12x.

Aksesstiden var på 111 ms, som også er meget bra.

Konklusjon

Trenger du en ekstern brenner og allerede har FireWire/iLink/IEEE1394 installert i din PC eller Mac, så gir denne brenneren samme ytelse som en intern ATAPI-utgave.

Riktignok må du betale for portabiliteten, men prisforskjellen er ikke større enn et eksternt kabinett.

Sony CRX1600L-RP FireWire

På baksiden finner vi phono-utganger for lyd, kontakt for nettledning og 2 iLink-kontakter.

Utvalget av programvare er omfattende, og brenneren passer perfekt inn i et blandet maskinmiljø, med både PC og Mac.