Sony CRX120E-RP

Spressa CRX120E er Sonys nye toppmodell. Denne CD-brenneren tar med seg alt som er bra fra CRX100E, og gir deg i tillegg 4X CD-RW. Hvis du nøyer deg med EIDE, gir denne modellen deg alt du trenger.

 Foto: Oliver Mann
Foto: Oliver Mann Vis mer
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.
 Foto: Erik Andersen
Foto: Erik Andersen Vis mer

Da Sony lanserte Spressa CRX100E i oktober i fjor, var den sammen med den identiske HP CD-Writer 8100i, den eneste brenneren som gjorde alt.

LES OGSÅ:

Endelig 4X CD-RW

Med 24X-lesing og 4X-brenning av CD-R, er CRX100E både rask og fleksibel. Ulempen er at CD-RW-ytelsen er litt i tregeste laget. Det er nå rettet på i CRX120E. Nå kan du brenne en full CD-RW-plate på bare 20 minutter. Lesingen av CD-RW går dobbelt så fort med 8X over hele platen (CLV-lesing). Her har Sony fortsatt en jobb å gjøre.

Enda raskere leser

Flere av våre lesere har skrevet inn og påpekt at leseytelsen er uvesentlig på brennere. En CD-ROM-leser er så rimelig at du ikke bør slite ut din nye brenner på lesing. Vi er helt enig i dette, og anbefaler deg en egen leser hvis økonomien og PCen har plass til begge deler.

Likevel er EIDE-brennere i denne klassen beregnet på å gjøre hele jobben alene. Spesielt installasjonen blir veldig enkel hvis du bare bytter ut CD-ROM-leseren med brenneren. Ingen instillinger å ta hensyn til. Det er bare å koble til brenneren i stedenfor leseren.

Ytelsen på CRX120E er faktisk enda bedre enn CRX100E. Forskjellen er nok ikke merkbar i vanlig bruk, men den har absolutt høyere topphastighet på slutten av platen (se grafen).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bedre og mer stabil brenner

Sony har doblet størrelsen på hurtigbufferen. Den er nå på hele 2 MB. Bare Plextors 8X-brenner med SCSI-grensesnitt har større buffer en det. Resultatet er mindre sjanse for feil og stopp i brenningen av typen "buffer underrun". På en CD-RW-plate er ikke dette så kritisk, men en CD-R-plate må brennes på første forsøk.

Rikholdig utvalg programvare

Spressa CRX100E kom litt til kort for HP CD-Writer 8100i fordi HP hadde bedre utvalg av programvare. Det har endret seg nå. Sonys nyeste programpakke som leveres sammen med både CRX100E og CRX120E, er et stort skritt fremover.

CeQuadrat WinOnCD 3.6 er kjernen i pakken. Denne versjonen er spesiallaget for Sony, og støtter omtrent alle CD-formater. Du kan lage data, musikk, video-CDer eller en kombinasjon av alle tre.

Sterk på musikk

Son er spesielt sterk når det gjelder musikk. Programmet Instant Audio som følger med, støtter alle formater inkludert CD-TEXT. CD-TEXT er en standard for å legge inn tekst og bilder på en musikk-CD som kan vises i spesielle avspillere for hjem, bil og PC. Du kan legge inn navn på artist, album og melodi. I tillegg kan du legge inn sangtekster og bilder av artistene. CD-TEXT brukes blant annet til karaoke-maskiner.

Til produksjon av musikk-CDer, eller MP3-filer, gjør Sony også en god jobb. Den ripper vår 72-minutters test-CD på 9,5 minutter uten problemer. Etterpå kan du lage din egen musikk-CD eller data-CD full av MP3-filer. MP3-kompressoren må du likevel skaffe selv.

Brukes som en stor diskett

Med PacketCD, kan du installere en UDF-driver. UDF er et eget filformat som brukes på en rekke forskjellige uttagbare medier. I tillegg til CD-RW, brukes formatet på DVD-RAM og magneto-optiske disker. Med UDF-format på en CD-RW-plate, får du plass til 531 MB som du kan bruke direkte som en diskett. Hvis du installerer UDF-driveren på en annen PC, vil du kunne lese CD-RW-platen i en vanlig CD-ROM-leser.

Sony leverer med både en CD-R-plate og en CD-RW-plate. CD-RW-platen er allerede UDF-formattert. Bare installer PacketCD, putt inn CD-RW-platen, og skriv i vei.

Ta sikkerhetskopi!

Til sikkerhetskopier er CD-plater meget praktiske. De kan leses i omtrent alle PCer hvis uhellet er ute. Platene er rimelige, og det går fort å finne frem til en fil. Sony leverer med Spressa Backup. Det er en spesialversjon av den meget anerkjente BackupExec fra Seagate Software.

Konklusjon

Sony har satt sammen en imponerende pakke som har alt. Du får en meget god brenner i kombinasjon med en omfattende programpakke. Hvis du ikke skal bruke CD-RW noe særlig, bør du nøye deg med CRX100E, men hvis du flytter mye data er CD-RW med 4X helt uovertruffen.

For den absolutte kraftbrukeren, er det ingenting som slår en god SCSI-brenner. Men hvis du syns SCSI er for dyrt og vil bruke EIDE, er Sony Spressa CRX120E vårt førstevalg.