Sony Bravia KDL-46X2000

Denne 46-tommers tassen skryter av 1080p full HD, og det er faktisk ikke bare tomme løfter.

Som vanlig er det vårt samarbeid med Dingz.no som har gjort at vi har fått lov til å se nærmere på det ikke akkurat lille vidunderet KDL-46X2000 fra Sony. 46-tommers LCDen i sølvfarget vaffeldesign troner over mye av det vi har sett hittil, ikke minst på grunn av at den kan vise HD-materiale i 1080p.

Sony Bravia KDL-46X2000Surf's up, dude!

Nøyaktig hvor god den er til vanlig film og fjernsyn har vi ikke sett på, men våre kolleger i Dingz.no har jo dette som levebrød. Den delen kan du lese ved å klikke her.

For vårt eget vedkommende er det jo PC-mulighetene som er det interessante, og bak på TVen finner vi to innganger for HDMI og en for VGA (D-Sub 15). Det er sistnevnte inngang som er beregnet for bruk med PC, men den høyeste oppløsningen som er støttet er 1360 x 768, noe som jo for mange vil virke litt bortkastet på et panel som tross alt har 1920 x 1080 piksler.

I beste sportsånd nøyer vi oss selvsagt ikke med dette, for å sette 1080p ut på grafikkortet og bruke HDMI er så avgjort også verd et forsøk. Vi i det minste fått anstendige resultater med denne fremgangsmåten på andre TVer.

1:1 pikselmapping, men ikke perfekt

I motsetning til de fleste andre TV-apparater har Sonyen faktisk mulighet for å slå av overskanningen for innkommende HDMI-signaler. Det vil derfor sikkert glede mange å høre at dette faktisk fungerer og at vi får 1:1 pikselmapping i denne modusen. At vi med vårt nye ATI X1600-grafikkort måtte senke oppdateringsfrekvensen til 50 Hz for å få riktig bilde - mens GeForce 6800GS fra nVidia klarte seg fint på 60 - er vi ikke sikre på grunnen til, men vi er tilbøyelige å legge skylden på ATI.

Sony Bravia KDL-46X2000Nettsider kan leses på et par meters avstand, men som regel sitter vi jo lenger unna...

Skrivebordet i 1920 x 1080 er fint å se på, men vi ble snart klar over småting som ødela illusjonen om et perfekt bilde. Skriften lager litt skygger over nærliggende piksler på skrivebordet, selv om vi fikk stilt dette kraftig ned med skarphetskontrollen i TVens meny. Andre ting er så avgjort mer irriterende, for eksempel det at svart skrift på farget bakgrunn er utydelig.

Høy oppløsning - også ulemper

Med 1920 x 1080 piksler og 1:1 pikselmapping er det stort sett gøy å vise frem digitale høyoppløselige bilder. Men vær klar over at også mindre flatterende ting blir mer tydelige, som for eksempel kviser eller hår i øra. Dette er også noe vi ble klar over ved avspilling av vår første HD-DVD for en kort stund tilbake, og er helt klart en ulempe med å kunne se alt like detaljert.

Sony Bravia KDL-46X2000Dette er ikke en katt. (Det er et bilde av en Sony Bravia KDL-46X2000 som viser et bilde av en katt...)

Det samme blir vi smertelig klar over når vi ser våre trofaste wmv-klipp i full HD. Fra før er vi vant til litt graderinger i himmel og hav, noe som er en svakhet ved formatet. Men problemene forsterkes også noe i takt med større oppløsning. I tillegg blir vi mer klar over kornete bakgrunn og støy i bildet. Riktignok trer detaljene mer tydelig frem, men det har altså sin pris. Heldigvis er ikke problemet like markant for HD-klippene vi har i Apples format, så det betyr altså bare at du må være kresen på hva du forer TVen med.

Med spill var det så avgjort andre boller. Half-life 2 har sett bra ut på de andre TVene vi har testet, men i 1920 x 1080 på denne 46-tommeren er det ganske enkelt nydelig. Men det krever selvfølgelig sitt grafikkort, og vårt aldrende GeForce 6800GS får ganske enkelt problemer i 1920 x 1080.

Når det gjelder responstid har Sonyen naturlig nok med sitt større og mer oppløselige panel problemer i forhold til Samsung 40M71B som vi testet sist. Dette kan gi litt problemer med etterslep ved raske spill.

Ekte salgstriks!
Ekte salgstriks! Vis mer


Vi må også minne om at så høy oppløsning som 1920 x 1080 på normal sitteavstand for en 46-tommers TV vil gjøre surfing og lignende til en umulig oppgave med mindre du øker skriftstørrelsen eller bruker kikkert.

Så hva med VGA?

Over VGA, som jo datamaskinen er ment å brukes med, har vi som nevnt en maksimal oppløsning på 1360 x 768. Av naturlige årsaker gir dette oss et mindre skarpt bilde enn 1:1 pikselmapping i 1920 x 1080 over HDMI.

Til gjengjeld er fargegjengivelsene mer i tråd med hva vi forventer oss av en "dataskjerm", og problemene med lesbarhet og skygger blir borte. I tillegg er det jo slik at tekst og bilder fysisk blir større slik at vi ikke trenger å sitte så nærme TVen for å lese nettavisene.

Den lavere oppløsningen tar også vekk noen av problemene vi følte kom med den store oppløsningen. Vi kunne i større grad glede oss over bildene i stedet for å irritere oss over feilene vi fikk øye på.

Sony Bravia KDL-46X2000For de som ikke vet helt hva vi mener med graderinger så er det et (for) skarpt skille mellom nyanser av samme farge. I stedet for å gli jevnt får vi tydelige "kanter".

Oppsummering

Sony Bravia KDL-46X2000 kan være en knall kompanjong med stue-PCen eller Xboxen. Putter du inn et godt signal gjør den en god jobb med bilder, film og spill i 1920 x 1080, men husk altså at detaljrikedommen har sin pris ved at du lett ser dårlig kvalitet og falmende skjønnhet. Forøvrig må du altså sende inn signalet via HDMI, noe som betyr at du må ha et grafikkort med enten HDMI eller DVI.

Skrivebordsmiljøet i denne oppløsningen ble vi derimot ikke imponert over, på tross av at den har 1:1 pikselmapping. Lesbarheten er ikke optimal og du tvinges til å sitte for nærme skjermen.

Over VGA støtter TVen derimot kun 1360 x 768 som maksimal oppløsning. Det blir naturligvis ikke like lekkert til film, bilder og spill, men problemet med lesbarheten blir borte og du ser tekst bedre på avstand. Så skal du bruke mye tid på surfing bør du altså sjekke ut denne modusen.

Dere der ute som mener at 1080p er det som teller har derfor her en god kandidat dersom TVen ikke skal brukes noe særlig til surfing eller ren datajobbing. Hvordan den er til TV og film ellers må dere altså lese om på Dingz.no!