Sonys nye systemkameraer er bittesmå, men har samme bildekvalitet som et speilreflekskamera. Foto: Sony
Sonys nye systemkameraer er bittesmå, men har samme bildekvalitet som et speilreflekskamera. Foto: SonyVis mer

Sony annonserer NEX-3 og NEX-5

Svært kompakt, men med speilreflekskvalitet.

Vi begynner å ane en trend i konsumentmarkedet for systemkameraer nå, der Olympus og Panasonic førte an med sin Micro FourThirds-teknologi, hvor speilet er tatt bort til fordel for mer kompakte kamerahus og objektiver.

Vi har tidligere testet flere kameraer basert på denne teknologien:

Senere har Samsung også kastet seg på denne bølgen med NX-10 (som vi har inne til test i disse dager), og i dag fikk vi se de to nye kameraene fra Sony, NEX-3 og NEX-5.

I likhet med Samsung har Sony-kameraene en APS-C-sensor (altså den samme som sitter i de fleste øvrige speilreflekskamera), men avstanden fra objektivet til sensoren er kortet ned til bare 18mm. De fysiske målene på kameraene er dramatisk redusert og begynner virkelig å nærme seg kompaktklassen (dersom vi ser bort i fra objektivet, selvsagt), og NEX-5 er det minste og letteste systemkameraet til nå.

Små forskjeller

Forskjellen på NEX-5 og NEX-3 er små. NEX-5 er selvsagt den gjeveste av de to modellene, der kamerahuset er laget i magnesium (vs plast) og veier 10g mindre. I tillegg kan NEX-5 filme med 1080i HD-oppløsning (AVCHD), mens NEX-3 "bare" klarer 720p (MPEG4). Der stopper også forskjellene.

Som du ser stikker objektivet litt opp fra kamerahuset - så lite er det.
Som du ser stikker objektivet litt opp fra kamerahuset - så lite er det. Vis mer


De to kameraene har 3" LCD-skjermer med 921.000 punkter, og der skjermene kan flippes opp 90 grader. De har forøvrig antirefleksivt belegg (kameraene har hverken optisk eller elektronisk søker, men optisk søker kan kjøpes som tillegg) som skal sikre synlighet også i utendørsbelysning, men vi fikk dessverre ikke anledning til å teste dette utendørs.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fokuset for Sony har hele tiden vært brukervennlighet, og derfor er det få knapper der det aller meste skjer på skjermen. Vi fikk et godt inntrykk av brukervennligheten; kameraet har en sirkulær kontroller som kan roteres eller trykkes på (som piltaster, altså), samt to knapper hvis funksjon endrer seg ut fra hvor i menysystemet du befinner deg. NEX-kameraene har også innebygde hjelpefunksjoner; faktisk ganske mange av dem (50+), som forklarer konseptet med uskarpe bakgrunner, hvordan du tar nattbilder etc.

NEX-3 og NEX-5 har begge omfattende hjelpefunksjoner bygd inn i kameraet. Foto: Pål Joakim Olsen
NEX-3 og NEX-5 har begge omfattende hjelpefunksjoner bygd inn i kameraet. Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer


Bildebrikken er en APS-C Exmor HD CMOS-sensor som gir 14 megapikslers oppløsning. Kameraene har ikke innebygd bildestabilisering som kameraene i Alpha-serien, men to av tre nye objektiver (omtalt under) har optisk bildestabilisering. Maksimal ISO er for øvrig 12800, og kameraene kommer med en ekstern blits (ledetall 7) som kan kobles på.

På den nye E-fatningen (e for eighteen millimeters) kan du også bruke Alpha-objektiver dersom du kjøper en adapter, og denne er også kompatibel med gamle Minolta-objektiver (A-fatning), dog uten mulighet for autofokus. Minnekort som støttes er både MemoryStick Pro Duo, samt SD/SDHC/SDXC, og batterikapasiteten er oppgitt til 330 bilder etter CIPA-standarden.

Skjermen kan flippes ut og har dessuten antirefleksivt belegg som skal gjøre kameraene godt egnet for bruk i utendørsbelysning.
Skjermen kan flippes ut og har dessuten antirefleksivt belegg som skal gjøre kameraene godt egnet for bruk i utendørsbelysning. Vis mer


7 bilder i sekundet

Vi lar oss også imponere over muligheten til å knipse 7 bilder i sekundet i såkalt speed priority mode, der fokus og eksponering låses på det første bildet. Dette er også implementert i en egen anti motion blur-funksjon, der kameraet tar seks bilder på rappen og smelter dem sammen til ett bilde med redusert uskarphet.

Videre har kameraene også sweep panorama mode, som Sony også tidligere har hatt i enkelte kompaktkameraer, som for eksempel CyberShot WX1, som vant DinSides test av lommekameraer med HD-video. Denne funksjonen er tilgjengelig også blant annet i nylig testede Fujifilm FinePix HS10, og går ut på at du trykker ned utløserknappen for deretter å panorere med kameraet. Til slutt syr kameraet sammen bildene som fanges til ett panoramabilde.

Også i 3D!
Første firmwareoppgradering kommer allerede i juli, og da vil kameraene også støtte panoramabilder i 3D, der du kan koble kameraet til en hvilken som helst 3D-kompatibel TV og nyte den siste dimensjonen dersom du har på deg briller.

En funksjon er også Auto HDR, som tar tre bilder med ulik eksponering og kombinerer dem til ett HDR-bilde. Kameraene har også smilefunksjon, som venter med å ta bilde til alle oppdagede ansikter smiler.

Tre nye objektiver

Ved lanseringen, som for øvrig blir medio juni for NEX-5 og juli for NEX-3, kommer også tre nye objektiver:

  • 16mm f/2,8 pancake (tilsvarer 24mm i 35mm-format)
  • 18-55mm f/3,5-5,6 OSS (med optisk bildestabilisator)
  • 18-200mm f/3,5-6,3 OSS active mode (optisk bildestabilisator optimalisert for filming)
De veiledende prisene blir:
NEX-3 m/16mm: 4999,-
NEX-3 m/18-55mm: 5499,-
NEX-3 m/16mm + 18-55mm: 6399,-
NEX-5 m/16mm: 5999,-
NEX-5 m/18-55mm: 6499,-
NEX-5 m/16mm & 18-55mm: 7499,-
NEX-5 m/18-200mm: 10899,-

DinSide vil selvsagt komme tilbake med test rundt lansering.