Cyber-shot DSC-TX9 er ett av to nye kameraer fra Sony som kan ta bilder og deretter vise dem i 3D på egnede TV-er.
Cyber-shot DSC-TX9 er ett av to nye kameraer fra Sony som kan ta bilder og deretter vise dem i 3D på egnede TV-er.Vis mer

Sony annonserer Cyber-shot WX5, TX9, T99

Nye kompaktkameraer med 3D-funksjon.

Med inntoget av 3DTV-er på markedet følger også utstyret som kan fange bildene i tre dimensjoner.

Sony har i dag annonsert tre nye lommekameraer i Cyber-shot-serien. To av dem, WX5 og TX9 har muligheten for deres såkalte 3D sweep panorama, der du trykker ned utløseren, beveger kameraet fra side til side, og hvorpå kameraene tar opp til 100 bilder for deretter å sette dem sammen til stereoskopiske bilder.

Vi kronet for øvrig forgjengeren til WX5, WX1 til å ha den beste videokvaliteten da vi testet fem kompaktkameraer med HD-video rett før jul.

Kobler du så kameraet til TV-en hjemme (med støtte for 3D, selvsagt), er det bare å sette på seg brillene og nyte bildene i nok en dimensjon. Cyber-shot WX5 og TX9 har også muligheten til å ta 15 bilder mens du forflytter deg rundt et objekt, hvorpå du kan se på de ulike bildene ved å vri på kameraet i etterkant (med andre ord har de et innebygd gyroskop, så vidt vi kan skjønne).

DinSides TV-tester

Både WX5 og TX9 får også en ny superior auto-funksjon, som tar seks bilder i rask rekkefølge for deretter å sette dem sammen. I følge Sony gjør dette at bildet til slutt får høyere dynamisk omfang og mindre støy. Dette er samme type funksjonalitet som finnes i f.eks. Fujifilm F200EXR.

Artikkelen fortsetter under annonsen

WX5 kommer i disse fargene. Foto: Sony
WX5 kommer i disse fargene. Foto: Sony Vis mer


Cyber-shot WX9 sette bakfra. Som du ser finnes det en egen 3D-funksjon på funksjonsjulet. Foto: Sony
Cyber-shot WX9 sette bakfra. Som du ser finnes det en egen 3D-funksjon på funksjonsjulet. Foto: Sony Vis mer


En annen fiffig funksjon er background defocus, der kameraet tar to bilder på rappen og dermed lettere kan avgjøre hva som er forgrunn og hva som er bakgrunn, slik at bakgrunnen gjøres mer uskarp i kameraet for å "fake" en større blender.

Begge kameraer kan dessuten filme med 1920x1080-oppløsning og har Sonys Exmor R-CMOS-brikke, samt optisk bildestabilisering. De kan kobles til TV via HDMI og har begge trykkfølsomme skjermer.

DinSides kameratester

Med touchskjerm på TX9 kan du blant annet trykke på det du vil fokusere på. Foto: Sony
Med touchskjerm på TX9 kan du blant annet trykke på det du vil fokusere på. Foto: Sony Vis mer


Forskjellen mellom de to kameraene er at TX9 har et slankere design fordi optikken er nedfelt i kamerahuset. Det gjør også at TX9 er mindre lyssterkt, med blenderåpning på f/3,5-4,6 (brennvidde tilsvarende 25-100mm), mot f/2,4-5,9 og 24-120mm på WX5. Skjermen er dog størst på TX9 (3,5"), mens WX5 "bare" har 2,8". I tillegg er skjermoppløsningen vesentlig høyere på TX9 med 921.000 punkter (230.000 på WX5), og TX9 har dessuten støtte for panoramabilder under vann (krever undervannshus).

Prisen for disse to havner på 2990,- (WX5) og 3690,- (TX9) veiledende, og salgsstart er satt til september.

Cyber-shot T99

I tillegg har Sony annonsert et nytt kamera i T-serien; også dette med innfelt optikk. T99 vil koste 2290,- fra september av og kan filme i 720p, har 4x optisk zoom (25-100mm, f/3,5-4,6), 3" skjerm (460.000 punkter), men har ikke samme bildebrikke som de to første kameraene.