Vi fikk en dag i Athen med Sonys nye råsinn, A77. Foto: Pål Joakim Olsen
Vi fikk en dag i Athen med Sonys nye råsinn, A77. Foto: Pål Joakim OlsenVis mer

Sony Alpha A77

Sony mener alvor med sitt siste råskinn.

(ATHEN/DINSIDE) På et pressearrangement i Athen fikk vi anledningen til å låne Sonys kommende systemkamera A77 en hel dag. Dette er et kamera som plasserer seg i "semi-proff"-segmentet, med konkurrenter som
Nikon D300s
og Canon EOS 7D, og er regnet som en oppfølger til A700, som ble sluppet for fire år siden.

Skjønt, vi lar oss virkelig imponere av egenskapene til A77. 24 megapiksler er svært høy oppløsning på en APS-C-brikke, og at kameraet i tillegg klarer å skuffe unna 12 bilder i sekundet i full oppløsning med kontinuerlig fokus er mildt sagt imponerende.

Videre har A77 innebygd GPS slik at bildene du tar blir merket med hvor de er tatt, samt muligheten til å filme i full HD-oppløsning; igjen med oppsiktsvekkende god hastighet på autofokusen.

Vi understreker at modellen vi fikk låne ikke er et produksjonsklart eksemplar, og at både bildekvalitet og funksjonalitet kan avvike med det som kommer i salg i oktober.

Sony A77 er langt rundere i kantene enn forgjengeren A700.
Sony A77 er langt rundere i kantene enn forgjengeren A700. Vis mer


God betjeningskomfort

Siden Sony overtok Konica Minoltas kameradivisjon i 2007, har japanerne begynt å få sving på sakene og gjort systemet mer til sitt eget. Det betyr ikke at ikke de gamle tradisjonene fra Minolta fortsatt er å spore; da spesielt med tanke på ergonomi og betjeningskomfort. Grepet på A77 opplevde vi som svært komfortabelt, og knappeutvalg og -plassering gjør også at kameraet er godt å bruke. Utseendemessig er imidlertid A77 ganske forandret fra forgjengeren, A700 – ikke fullt så firkantet og dermed ikke veldig ulikt Canons kameraer i utforming.

Artikkelen fortsetter under annonsen

A77 til venstre, forgjengeren A700 til høyre.
A77 til venstre, forgjengeren A700 til høyre. Vis mer


Skulle vi ha fått lov til å endre på noe, er vi ikke veldig begeistret for styrespaken, som gjør at navigasjonen noen ganger blir litt upresis, der det hender vi får "pilet" til høyre i stedet for nedover, og vi ville også ha flyttet funksjonshjulet på baksiden mer til venstre slik at det var litt mer tilgjengelig for tommelen.

Baksiden av Sony A77. Foto: Pål Joakim Olsen
Baksiden av Sony A77. Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer


Sonys halvgjennomsiktlige speil slipper igjennom mesteparten av lyset, men reflekterer litt til en sekundær sensor, som er bildet du ser i den elektroniske søkeren.
Sonys halvgjennomsiktlige speil slipper igjennom mesteparten av lyset, men reflekterer litt til en sekundær sensor, som er bildet du ser i den elektroniske søkeren. Vis mer


Svært god, elektronisk søker
Det kanskje mest oppsiktsvekkende konstruksjonsmessig er imidlertid søkeren, som altså er av den elektroniske typen. Sonys Axx-serie bruker et såkalt translucent (halvgjennomsiktlig) speil, der det aller meste av lyset når kamerasensoren, men der noe av lyset reflekteres til en mindre sensor, som leverer bildet til den elektroniske søkeren og måler fokus.

Det gjør at speilet ikke trenger å roteres når man tar bilde (=lavere forsinkelse), og du får heller ikke en blackout under eksponering eller videopptak, slik tilfellet er på tradisjonelle speilreflekskamera. Ulempen er selvsagt at man får en viss reduksjon i lyset som treffer sensoren, selv om dette i følge Sony skal være snakk om svært marginale lystap.

Og søkeren er svært god. Oppløsningen er nesten det dobbelte av det som er klasseledende pr nå, med 2,3 millioner piksler, og det gjør at den fremstår svært skarp. Skjermteknologien er dessuten OLED som gir svært god konstrast og sortnivå, og søkeren oppleves også som lyssterk og synes godt selv i sterkt sollys, selv om en optisk søker er mer hensiktsmessig i slike omgivelser. I svært dårlig lys boostes signalet slik at bildet blir ganske grøtete og noe hakkete, men til gjengjeld ser man faktisk noe.

Forstørrelsen på søkeren tilsvarer 1,09x (ca 15% større enn søkeren på Nikon D300s) og med 100% dekning, som betyr at bildet du tar blir nøyaktig det samme som det utsnittet du ser i søkeren i det du trykker. Sony-kameraene har helt siden A100 også hatt en sensor ved søkeren som gjør at bildet automatisk hopper fra LCD-skjermen til søkeren når du legger øyet inntil, men du kan også gjøre dette med en knapp dersom du heller foretrekker det. Også A77 har støtte for øyeaktivert autofokus, der kameraet begynner å fokusere så snart du løfter det inntil øyet.

Det elektroniske vateret gjør at du kan se i søkeren om du holder kameraet rett.
Det elektroniske vateret gjør at du kan se i søkeren om du holder kameraet rett. Vis mer


Å bruke en elektronisk søker har flere fordeler; blant annet fordi du da kan legge på mer informasjon. Sony lar deg slå av og på en rekke visninger, for eksempel elektronisk vater, som gjør at du lett kan avgjøre om du holder kameraet helt vannrett eller ei, og den fungerer også om du holder kameraet på høykant. Et annet eksempel er levende histogram, og dersom du bruker manuell fokus, kan du med et knappetrykk se et forstørret bilde i søkeren, der du også kan få indikert med en annen farge hvilke deler av bildet som er i fokus. Andre aspekter er muligheten for å se direkte i søkeren hvordan valgt hvitbalanse vil bli seende ut på det eksponerte bildet, og det er også mulig å få en forhåndstitt med ønsket blender live i søkeren.

Det blir med andre ord spennende å se hvordan denne blir mottatt blant etablerte fotografer som sverger til optisk søker.

Trippelhengslet skjerm
Nytt i A77 er også en trippelhengslet skjerm, som gir deg langt friere rotasjon enn hva tilfellet har vært på tidligere Axx-modeller. Det er mulig å vinkle skjermen i alle retninger, og det er spesielt velkomment på et kamera som har såpass gode videoeegenskaper som A77 har, samt til fotografering av barn, makrobilder eller andre situasjoner der det ikke er så passende å holde søkeren inntil øyet.

Skjermen bak er trippehengslet, som gjør at den kan vinkles og vris i alle tenkelige retninger. Foto: Pål Joakim Olsen
Skjermen bak er trippehengslet, som gjør at den kan vinkles og vris i alle tenkelige retninger. Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer


Personlig foretrekker jeg fortsatt sidehengslede skjermer fordi jeg da kan bruke magen som "stabilisator" når jeg holder kameraet i hoftehøyde (og ser ned på skjermen), men uansett er også denne løsningen meget fleksibel, der du også kan vinkle skjermen slik at du kan se den om du står rett foran kameraet; til selvportretter eller stativbilder der du må utnytte tilgjengelig plass maksimalt og sette kameraet helt inntil veggen e.l.

For øvrig er skjermen 3" stor og med 920.000 punkters oppløsning, som forventet i denne klassen. Kjekt er det også at A77 har et LCD-panel på toppen av kameraet som gir nok en mulighet til å se innstillingene for blender, lukker, ISO etc.

A77 har også fått et sekundært LCD-panel på toppen som viser informasjon om bildet som tas. Foto: Pål Joakim Olsen
A77 har også fått et sekundært LCD-panel på toppen som viser informasjon om bildet som tas. Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer


Solid konstruksjon
Sony har også tettet alt av betjeningselementer og luker mot smuss, støv og vannsprut, og det samme gjelder det nye 16-50mm f/2,8 kit-objektivet. Toppen av kameraet er imidlertid i plast, og totalvekten er derfor noe lavere enn andre kameraer i dette segmentet.

God brukervennlighet

For deg som er vant til Sony fra før, byr A77 på få overraskelser. Hovedmenyen er delt opp i 16 undersider, men funksjonene er gruppert såpass fornuftig at vi stort sett ikke hadde noe problem med å finne innstillingene vi ville endre på.

I tillegg har A77 også en funksjonsknapp som gir deg de mest vanlige bildeinnstillingene, som ISO, hvitbalanse, fokustype, lysmåling etc. I denne menyen kan du både navigere med styrespaken, eller bruke de to funksjonshjulene; ett for å bytte mellom innstillinger og ett for å justere verdien på den valgte innstillingen.

Det skal sies at vår testversjon av A77 hadde en ikke-ubetydelig forsinkelse når vi navigerte i menyene, endret verdier o.l., og at vi krysser fingrene for at dette er noe av det som blir optimalisert videre til den ferdige versjonen av kameraet.

For øvrig er menyene også tilgjengelig i norsk språkdrakt, og A77 har også en hjelpeknapp som forklarer et hvert menyvalg, til tross for at målgruppen nok vet hva de fleste innstillingene er til fra før.

Svært god ytelse

I motsetning til tradisjonelle speilreflekskameraer som tilbyr bildekomponering via live view på skjermen, har A77 fasefokus som er vesentlig raskere enn kontrastbasert autofokus, der fokusen må justeres frem og tilbake for å finne optimal fokus.

I testperioden brukte vi A77 med det nye kit-objektivet, 16-50mm f/2,8 SSM, og vi opplevde autofokusen som kjapp og presis på A77, som for øvrig har 19 fokuspunkter, hvorav 11 er kryssensorer.

Og, altså – 12 bilder i sekundet (x24 megapiksler) i serieopptak; riktignok med maksimalt 13 bilder i RAW eller fineste JPEG-innstilling, men likefullt den høyeste skuddtakten på et systemkamera hittil. Canon EOS Mark IV tar 10x16Mp pr sekund, mens Nikon D3s klarer 11 bilder pr sekund, men da "bare" med 12 megapikslers oppløsning.

Du kan også skyte på lavere takt (8 eller 3 bilder pr sekund). Utløserforsinkelsen er også minimal, og A77 har batterilevetid på 530 bilder ved bruk av søker, eller 470 bilder dersom du liker bedre å bruke LCD-skjermen. I høst lanserer Sony også et vertikalgrep med to batterier som gjør at du med andre ord kan doble batterilevetiden.

Flere fiffige funksjoner

Ikke nok med at A77 er en racer ytelsesmessig; kameraet har også en del funksjoner som både er nyttige og morsomme. Vi har allerede nevnt innbakt GPS som gjør at informasjon om hvor du tok bildet også blir lagret i bildefilene, og det elektroniske vateret er genuint nyttig for å unngå skjeve horisonter.

Med GPS i kameraet kan du se bildene dine på et kart om du bruker f.eks. iPhoto, Picasa eller laster opp bilder til Flickr.
Med GPS i kameraet kan du se bildene dine på et kart om du bruker f.eks. iPhoto, Picasa eller laster opp bilder til Flickr. Vis mer


Nevnt er også muligheten til å forhåndssjekke ulike hvitbalanseinnstillinger etc. direkte i søkeren før du tar bildet, samt muligheten til å blende ned og forhåndsvise dybdeskarpheten med ønsket blender – uten at bildet blir mørkere.

Sony sverger også til mekanisk bildestabilisering (SteadyShot) ved å flytte på bildebrikken og ikke ved å flytte glass i objektivet. Snakker vi på generell basis ser vi som regel at denne løsningen er litt mindre effektiv enn optisk stabilisering, men fungerer da til gjengjeld på alle objektiver slik at dette ikke blir en ekstrakostnad ved objektivkjøp.

Også A77 har støtte for Sonys fabelaktige panoramafunksjon, der du bare trykker ned utløseren én gang før du sveiper kameraet langs horisonten, hvorpå kameraet syr sammen et panoramabilde (ca 16 megapiksler):

Trykk én gang og sveip kameraet langs horisonten, så syr kameraet sammen et panoramabilde automagisk.
Trykk én gang og sveip kameraet langs horisonten, så syr kameraet sammen et panoramabilde automagisk. Vis mer


Denne funksjonen er også tilgjengelig i en 3D-variant, som lager et 3D-bilde du kan se dersom du kobler kameraet direkte til en 3D-TV, og det finnes et par andre smarte funksjoner, f.eks. automatisk HDR som tar tre kjappe bilder med ulik eksponering for deretter å sy dem sammen, samt handheld twilight, som tar flere bilder med høy følsomhet for så å kombinere dem til ett bilde med mindre støy.

Etter at Hipstamatic og lignende apps vant frem på dagens smarttelefoner, ser det ut til at de fleste kameraprodusentene nå har kastet seg på bølgen, og også i A77 finner du en god håndfull filtre, som "retro", muligheten for å beholde én farge i bildet, sort/hvitt med hard kontrast etc.

A77 har flere filtre, blant annet dette, som beholder én farge i bildet og gjør resten sort/hvitt.
A77 har flere filtre, blant annet dette, som beholder én farge i bildet og gjør resten sort/hvitt. Vis mer


Vi prøvde så godt vi kunne å finne en innstiling som gjorde at vi også kunne beholde det "ufiltrerte" originalbildet ved bruk av slike filtre, men det fant vi ingen mulighet for i menysystemet.

Video i 1080p50
Sony har også støtte for AVCHD 2.0 i A77, der det er mulig å filme med full HD-oppløsning og 50 (PAL) progressive bilder pr sekund, med bitrate på 28Mbps. Ved opptak av video er autofokusen like rask som om du tar stillbilder, men er kun tilgjenglig i "P"-modus, der kameraet bestemmer blenderåpning og lukkertid selv. Du kan også være herre over både blender og lukker dersom du vil ha større kontroll på opptakene, men da uten autofokus.

Imidlertid har A77 som nevnt mulighet for å forstørre bildeutsnittet i søkeren slik at det blir lettere å sette fokus, og ikke bare det – du kan også se hvilke deler av bildet som er i fokus ved at de blir farget hvite, gule eller blå (hvis vi husker fargene rett).

Sony Alpha A77


Kamerahuset har inngang til en ekstern mikrofon, og mikrofoninngangen er også strømgivende slik at en ekstern mikrofon ikke trenger eget batteri/strømforskyning. A77 har også muligheter for å korrigere for objektivsvakheter som feilbrytning, fortegning, vignettering o.l.

Bilde- og videokvalitet

Siden testversjonen vi prøvde av A77 ikke er et ferdig eksemplar, har det liten hensikt å vurdere bildekvaliteten, siden denne ofte avviker mellom preproduksjonsmodeller og det ferdige produktet. Generelt kan vi si at dette lover godt – vi opplevde lysmåleren å være meget pålitelig under vår testing, der det på en solrik dag i Athen var mange utfordringer med kontrastfylte scener.

Foreløpig ser det ut til at ingeniørene hos Sony har litt å gå på hva gjelder støyreduksjonsalgoritmene, der vår testmodell hadde godt synlig støy på ISO 3200 og oppover, men vi vet også at dette ofte er det siste som optimaliseres før produksjonssetting.

Vi legger uansett ved en håndfull bilder tatt med kameraet så du får en viss pekepinn. Alle bildene er fra jpg-bilder rett ut fra kameraet, men forminsket og rekomprimert av vårt publiseringssystem:

Foto: Pål Joakim Olsen
Foto: Pål Joakim Olsen
Foto: Pål Joakim Olsen
Foto: Pål Joakim Olsen
Foto: Pål Joakim Olsen
Foto: Pål Joakim Olsen
Foto: Pål Joakim Olsen
Foto: Pål Joakim Olsen
Foto: Pål Joakim Olsen
Foto: Pål Joakim Olsen


Foreløpig konklusjon

Vi har latt oss imponere av Sony denne gangen, som virkelig byr på en del unike egenskaper i semiproffsegmentet. Det skal bli spennende å se hvordan den elektroniske søkeren blir mottatt i markedet, for med svært høy oppløsning, god kontrast og stort format er den den desidert beste elektroniske søkeren til nå.

A77 har også med seg et arsenal av finesser under panseret, som muligheten til å knipse 12 bider i sekundet med kontinuerlig fokus og svært høy oppløsning, innebygd GPS og en videofunksjon få andre kan matche; spesielt med tanke på fokushastighet.

Interessant er det også at selskapets NEX-serie har fått to nye medlemmer, der spesielt NEX-7 virker svært spennende, med like høy oppløsning som A77 og den samme elektroniske søkeren samt forbedrede navigasjonsmuligheter, men dessverre fikk vi ikke muligheten til å teste dette kameraet i Athen. Sony begynner også å tenke helhetlig på disse systemene og lanserer i høst et adapter som gjør at du kan bruke Alpha/Minolta-objektiver på NEX-kameraene, som kan gi en del spennende muligheter.

Sony Alpha A77 er et friskt pust i et kameramarked der nye modeller ofte byr på små oppgraderinger av den eksisterende modellen, og i overskuelig fremtid venter kanskje et fullformatkamera bygget på samme lest.

På spørsmål fra salen ble det ikke akkurat avfeid, for å si det sånn.