SonicFury - utfordrer SoundBlaster Live!

SonicFury - utfordrer SoundBlaster Live!

For mange er et allsidig lydkort det samme som et SoundBlaster Live! Men nå dukker det opp konkurrenter, som med litt finpuss kan bli et enda bedre alternativ.

Publisert

Interesserte brukere av musikk og lyd krever et lydkort som er tilpasningsdyktig. Det skal selvfølgelig gi god lydkvalitet, uten sjenerende støy og forvrengning, men også by på noe mer. I spill skal lydkortet ha en kraftig effektprosessor som også støtter 3D-lyd, det skal kunne kobles til flerkanals- høyttaleranlegg for DVD-avspilling. Det skal også ha gode MIDI-lyder, med muligheten for å laste opp andre lyder enn de litt kjedelige standardlydene. Gjerne egne samples, for hobbymusikeren.

SoundBlaster Live! har lenge vært det eneste kortet som har tilbudt alt dette, sammen med en bra samling programvare.

SonicFury fra VideoLogic, som er identisk med SantaCruz fra Turtle Beach, er en kraftig utforder til SBLive!, som nå begynner å vise tegn på elde.

Vi har testet en tidlig utgave av kortet, som har gitt oss et svært godt førsteinntrykk.

Fleksibelt

SonicFury - utfordrer SoundBlaster Live!

I ugangspunktet har kortet de vanlige tilkoblingene, med innganger på selve kortet for CD-spller, (både analog og digital), Aux for hva som helst, for eksempel lydutgangen fra CD-brenner eller DVD og en inngang merket TAD (telefonadapter), som kobles til modem for PC-telefoni kombinert med mikrofon/høyttalere koblet til de eksterne inn/utgangene.

Det er også tre multikontakter, for ekstra wavetable-synth, mikrofon og S/PDIF digital inn/utgang.

På baksiden finner vi kontakter for mikrofon og linje og to sett utganger for 4-kanals lyd. Kontakten for spillutstyr/MIDI er også på plass.

Men det er den siste, øverste kontakten på baksiden som er spennende. Den har nemlig forskjellige identiteter!

Den kan være 2-kanals utgang, som gir deg senter og sub-utgang i et 5.1-oppsett eller utgang 5 og 6 i et flerkanals lydstudio. Den kan også være digital utgang, for tilkobling til en dekoder ved DVD-avspilling eller til en ekstern D/A-konverter. Den tredje muligheten er at den fungerer som ekstra stereo inngang, slik at du kan ta opp 4 kanaler lyd på en gang.

Drivere

Kortet har vanlige MME-drivere og DirectSound-drivere. Dette gjør at kortet funger fint i de fleste sammenhenger. Vi testet B4 - det virtuelle Hammond B3-orgelet fra Native Instruments - og kunne gå helt ned til 10 ms forsinkelse fra anslag på MIDI-keyboard til lydsignalet kommer. Dette gjør at det er meget spillbart.

Men det finnes ikke ASIO- eller EASI drivere, så dette kortet er ikke for den harde kjerne av hjemmestudiobrukere, som bruker Cubase eller Logic. Det er heller ikke drivere for Linux, men dette kan dukke opp senere.

Kortet er basert på en Crystal CS 4630 DSP-brikke fra Cirrus Logic, som er en ledende produsent av denne type kretser.

Det vi likte

Avspilling av lydfiler fungerte glimrende, DVD-med flerkanals lyd var veldig bra, selv om vi foreløpig bare har testet en 4-kanals løsning - 5.1 skal vi teste senere når vi får et egnet høyttalersystem.

MIDI-lydene kommer fra en 8 MB DLS-fil, og er helt kurante. Effektene er også i klasse med Soundblaster, men heller ikke bedre, de er ok for hjemmestudio på hobbynivå.

Det vi ikke likte

Siden pakken vi ikke mottok var en vareprøve, og ikke det komplette produktet, kan vi ikke uttale oss om alle sider ved produktet. Uten skikkelig dokumentasjon er det umulig å finne ut av alle detaljer.

Installasjonen var heller ikke helt problemfri. På Windows Me fikk vi ikke installert kontrollpanelet, og hadde derfor ingen kontrollmuligheter, selv om lydavspillingen fungerte. På den samme maskinen, startet fra en annen harddisk med Windows 98 gikk det derimot helt greit. Vi fant også en betaversjon av nye drivere hos Voyetra/TurtleBeach, og denne versjonen fikset problemet med kontrollpanelet i Windows Me.

For øvrig skal det generelt være mulig å montere inn kortet, og så installere drivere programvare. I våre papirer fikk vi litt uklare meldinger om hvordan dette skulle gjøres. Det er nemlig mulig å installere programvaren og driverne først, via et oppsettsprogram som ikke alltid startet av seg selv fra CD når vi trengte det, men alltid når vi ikke trengte det…

Vi satser på at dette endrer seg når den endelige versjonen er klar. Vi testet versjon 0.91.

Ellers savner vi kontrollmuligheter for opplasting av MIDI-lyder. Slik det ser ut nå er det bare mulig å laste inn hele banker, ikke enkeltlyder. Det er dessuten ikke mulig å justere parametre på effektene.

Konklusjon

Med litt justeringer av installasjon og kontrollprogrammer, og en svært god bunt med brukerprogrammer, vil dette kortet bli en sterk utfordrer til SoundBlaster Live!

Disse programmene vil følge med i den endelige versjonen:

MusicMatch Jukebox, Making Waves, FutureBeat 3D, Jet-Audio, Yamaha Softsynth XG & XG Studio, Voyetra AudioStation™ 4, Midi Orchestrator™ 32, AudioView™ 32, Voyetra Digital Orchestrator™, Music Write™ 2000, Sonic Foundry's ACID XPress™, SIREN Jukebox XPress™, PCDJ Phat, d-lusion MJ Studio, DrumStation, Dancer DNA and SoftKaraoke

Norsk distributør er Input as.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer