Sonica - surroundlyd i lommeformat

Den ekte kinoopplevelsen er målet, men ikke alltid praktisk mulig. Har du plassproblemer, sjekk ut Sonica, en liten boks som gir surroundlyd fra stereohøyttalere.

Sonica - surroundlyd i lommeformat
Publisert
Sist oppdatert

Et komplett hjemmekinoanlegg krever plass og til dels omfattende kabling. Ønsker du å se DVD på PCen på arbeidsrommet, eller på den bærbare på hotellrommet med små portable høyttalere - blir lydopplevelsen sterkt redusert.

Her kommer Sonica inn i bildet. Denne lille boksen og programvaren som følger med, skaper en illusjon av et 5.1 surround-anlegg, selv om du bare bruker 2 små høyttalere.

Hvordan er det mulig?

Vår hørsel oppfatter retningen på lyden ved å registrere og prosessere endring i fase og nivå. Nivået fra lydkilde som beveger seg mot oss blir stadig sterkere, og i tillegg registrerer vi at lyden treffer de to ørene våre med endringer i forsinkelse og fase etter som lydkilden - eller lytteren - flytter seg.

Ved hjelp av signalprosessering er det mulig å simulere dette til en vis grad. Ut fra en ideell statisk lytteposisjon kan lyden prosesseres slik at den høres ut som om den befinner seg i et mye større akustisk rom enn det 2 høyttalere vanligvis gir illusjonen av.

Men hvis lytteren forandrer stilling, eller bare snur litt på hodet, så blir denne reelle endringen ofte større enn illusjonen av rom som prosesseringen gir.

Derfor er det best å sitte svært rolig når man skal lytte til kunstig 3-dimensjonal lyd...

Sonica i praksis

Løsningen er en liten metallisk blå boks, som har en USB-kontakt i den ene enden og både optisk (SPDIF) og analog (stereo minijack) lydutgang i den andre. Den produseres av M-Audio som er kjent for profesjonelle lydkort og tilbehør.

Sonica - surroundlyd i lommeformat


Installasjonen var enkel og grei, det var bare å koble boksen og sette i CDen. Etter kort tid var programvaren installert og Sonica aktivert. Samtidig var også den interne lyden i PCen satt ut av drift, slik at alle lydsignaler nå kom ut av Sonica. (Vi la forøvrig merke til at når vi dro ut USB-kabelen til Sonica, ble den interne lyden aktivert, og når vi satte inn pluggen ble Sonica igjen den aktive. Glimrende!)

Sonica - surroundlyd i lommeformat


Ved hjelp av kontrollpanelet velger du om du skal høre på musikk, stereo film eller surround (5.1). I tillegg kan du justere den virtuelle senterkanalen for tydeligere dialog, samt justere den virtuelle sub-en for kraftigere bass.

Og det virker!

Vi sjekket med flere DVD-filmer og det var en svært tydelig romfølelse. Selv om den ikke alltid var helt tydelig, ble det derimot spesielt tydelig når effekten ble slått av...

Det samme gjaldt senterkanalen og bassen, begge deler fungerte tydelig, men likevel naturlig (i den grad det er mulig å snakke om "naturlig filmlyd", egentlig en grov selvmotsigelse.)

Vi sjekket med to typer høyttalere, både små studiomonitorer og små PC-høyttalere med sub. Det krever litt justering for å finne den rette balansen, men det er bare spennende.

Krevende

Det er som kjent ingen gratis lunsj, og bruk av Sonica sluker både prosessorkraft og lydstyrke.

Vår testPC med 2,53 GHz Pentium4 lå på rundt 55% CPU-bruk ved surround-prosessering, men dette tallet falt ned til 25% når vi lyttet i ren uprosessert stereo.

Lydstyrken ble også vesentlig svakere med surround sammenlignet med ren stereo.
Sørg derfor for å ha både kraftig PC og høyttalersystem før du skaffer deg en Sonica.

Pris og levering:

Sonica koster beskjedne 995 kroner inkl mva

Importør: Norsk Musikk Distribusjon AS

Telefon: 23 37 14 20 eller du kan sende en epost

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer