Songbird v0.2.5

Denne musikkspilleren er unik og integrerer nettmusikk og lagret musikk på en meget elegant måte. Din nye favorittspiller?

Selv om piratene mer eller mindre har gått over til P2P-tjenester, blir det stadig mer populært med lovlig musikk på verdensveven, både via nettradiostasjoner, tjenester som Pandora og last.fm og utallige musikkblogger og nettsteder som byr på remikser, coverlåter og lovlig nedlastbar musikk. Samtidig har de fleste et voksende antall sanger lagret på harddisken.

Til nå har vi ikke vært borti noen mediespillere som integrerer disse to verdenene på en god måte, men Songbird må sies å klare biffen veldig godt. Songbird er bygget på de samme grunnsteinene som Firefox og har en integrert nettleser spesialisert for å laste ned musikk.

Import fra iTunes m.fl.

Første gang du installerer Songbird blir du bedt om å angi en katalog der du har lagret musikken din, og du kan importere katalogfiler fra iTunes eller Windows Media Player. Deretter kommer hovedvinduet opp, som ser slik ut:

Songbird v0.2.5


Her vises biblioteket i hovedvinduet. Som du (muligens) kan se, kan du snevre inn sanglisten ved å klikke på en eller flere artister og album, eller bruke søkefunksjonen øverst til høyre for å finne det du leter etter. Den lar deg søke både i ditt eget bibliotek, men også på en rekke nettjester; akkurat slik som søkeboksen du finner i Firefox.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Songbird v0.2.5


Høyreklikker du på en sang, kan du redigere sanginformasjonen, legge den til i en spilleliste eller foreta søk etter artisten; det være seg i biblioteket eller på web. Øverst i vinduet finner du kontrollene for styre musikkavspillingen - pause, neste/forrige, volumstyring, tilfeldig rekkefølge etc. Du kan også spole i låta som spilles; uavhengig av om den er lagret lokalt eller ligger på nettet.

Automatisk utlisting av media

I adressefeltet kan du angi en hvilken som helst nettadresse. Det stilige nå er at dersom en side inneholder en eller flere lenker til musikkfiler (eller videofiler for den saks skyld), vil de automatisk dukke opp nederst i bildet. Songbird begynner så å laste ned litt av hver sang, slik at ID3-informasjon dukker opp, og det er nettopp dette som er litt av kjernen i Songbird.

Songbird v0.2.5


Du kan nå lytte til sanger ved å dobbeltklikke, dra dem over i en spilleliste du har opprettet eller velge å laste ned sangen. Under menyvalget "nettbibliotek" ligger dessuten alle musikkfiler du har vært borti under surfingen, enten du har hørt dem eller ikke.

Abonnement gjør det lettvint

Du kan velge å abonnere en side dersom du liker den, og gjør du det, vil du til en hver tid kunne se de nyeste sangene på denne siden listet opp i vanlig tabellformat. Du kan også benytte deg av ulike søkemotorer for å finne musikk, eller bruke nettjenester som Pandora og Shoutcast. Radiokanaler kan også lagres som spillelister.

I likhet med iTunes kan du også opprette smarte spillelister - en funksjon som vi synes er umåtelig kjekk. Her kan du for eksempel angi at du vil at spillelisten skal inneholde alle sanger innenfor sjangeren pop som er eldre enn 1990 eller alle sanger hvis rating er over 75%.

Songbird kan også spille av videofiler, også dette uavhengig av om de ligger på nett eller på harddisken. Utseendet kan også endres ved å laste ned skins, eller "feathers" som det kalles i ekte fugleånd. Som med Firefox går det også an å laste ned utvidelser til Songbird. Foreløpig er det ikke så veldig mange tilgjengelig, men utvidelser som slår opp mot Wikipedia når du spiller en sang, audioscrobbler-utvidelser etc. er allerede på plass.

Songbird lastes ned fra denne siden. Merk at programmet er i versjon 0.2.5 og derfor kan være ustabilt - vi har vært borti noe småplukk, men ingen graverende feil foreløpig.