Sonefri DVD-video på PC

DVD-filmer er inndelt i soner fordi filmselskapene ønsker å lansere filmer til forskjellig pris og tidpunkt i de forskjellige verdensdelene. Norge og resten av Europa befinner seg i sone 2. USA og Kanada er sone 1. Det er et mye større utvalg av filmer for sone 1 og de er mye rimeligere enn de som selges her hjemme.

De alle fleste DVD-entusiaster ønsker å kunne spille filmer fra andre soner og spesielt sone 1. Hvis du bestiller DVD-filmer fra USA over Internett, kan du spare penger i tillegg til at du kan velge mellom flere tusen filmer som ikke finnes her hjemme. Disse filmene er ikke tekstet på norsk, men siden de aller fleste er engelskspråkelige eller tekstet på engelsk, er ikke dette noe problem for entusiastene.

Fullt lovlig

Hvis du kjøper en vanlig DVD-spiller hos video-forhandleren, kan du som regel få sonesperren fjernet mot å betale et mellomlegg. Dette inkluderer ombygning og garantiansvar, fordi en slik ombygning innebærer at forhandleren overta garantiansvaret. Produsentene aksepterer nemlig ikke slike inngrep i sine produkter.

Når du kjøper en DVD-spiller til PCen er den din eiendom og du kan gjøre hva du vil med den. Likevel kan produsenten frasi seg garantiansvaret hvis du gjør uautoriserte endringer i produktet. Brudd på sonesperren er en slik endring. Likevel er det ikke forbudt å spille sine lovlig innkjøpte sone 1-filmer her i Norge.

På PC er det flere hindere som må forseres, men langt i fra alle bryter garantien. I de fleste tilfeller er alt som skal til å kjøre et lite program som kan lastes ned fra Internett. Med en slik løsning, vil du ikke endre originalproduktet, bare installasjonen som er gjort på din PC. Maskinvaren endres ikke og originalprogramvaren ligger fortsatt trykt på CD- eller DVD-platen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De fleste moderne DVD-ROM-lesere har sonesperren innebygget i maskinvaren og her er det mere tvilsomt om garantien holder hvis du har modifisert noe, ved en flashoppgradering av programvaren i leseren (firmwaren) eller et fysisk inngrep. Heldigvis r det foreløpig svært få lesere som krever et fysisk inngrep. Med en uautorisert flashoppgradering, er det viktig at du har mulighet til å legge tilbake den originale firmwaren før en eventuell retur. Hvis leseren er så ødelagt at dette ikke er mulig, kan du få problemer. Heldigvis er det sjelden at DVD-ROM-lesere går i stykker.

To steg for å fjerne sperren

Det første du må forsikre deg om er at selve leseren er sonefri. Hvis ikke vil den ikke engang akseptere platen. Heldigvis er de aller fleste lesere sonefrie. Det inkluderer alle de vi har testet så langt i vår løpende test av DVD-ROM-lesere.

Neste steg er programvaren. Programvaren kan enten være selvstendig eller komme i en pakke med et dekoder-kort eller et skjermkort. Programvaren har alltid sonesperre. Denne sperren kan være direkte knyttet til en egen versjon av programvaren (f.eks. Zoran SoftDVD) eller til regionalinnstillingene i Windows (lett å endre).

Mange programmer lar deg velge sone under installasjonen i tillegg til at du kan endre sone inntil fem ganger, men bare hvis du flytter til en annen sone… Selvfølgelig kan du ikke lenger se alle dine gamle filmer som du tok med deg. Dette minner om renen mafiametoder, etter vår mening.

Her må du også passe deg. Enkelte løsninger skriver nemlig sonebytte telleren til DVD-ROM-leserens flashminne. Når de fem mulighetene er brukt opp, er DVD-ROM-leseren låst til den sonen du valgte sist.

Shareware-programmer av typen Remote Selector, gjør det enkelt å bytte sone. Denne typen programvare vil også passe på at det ikke blir skrevet til DVD-ROM-leseren.

Hva er Macrovision?

Sonefri DVD-video på PC

Det er ikke bare sonesperren som gjør livet vanskelig for forbrukeren. Mange DVD-spillere og DVD-dekoderkort, har også analog kopisperre. Denne sperren er knyttet til videoutgangen på spilleren, dekodekortet eller skjermkortet.

Macrovision sender ut et spesielt signal som forvirrer analoge videomaskiner og ødelegger opptaket. Signalet vil ikke ødelegge visning på en vanlig TV, men vil gi dårligere bildekvalitet på en rekke apparater.

Macrovision er bygget inn i dekodermaskinvaren og er et krav fra en rekke av filmprodusentene. På hver eneste DVD-film er det en kode som sier om Macrovision skal benyttes eller ikke. Hvis dekoderen ignorerer det vil det ikke påvirke eller hindre avspilling av filmen. Eneste bieffekt er bedre bildekvalitet.

Selv om det er lettere å akseptere kopibeskyttelse enn sonsperre, er det irriterende at du får dårligere bildekvalitet av Macrovision.

Hva var DIVX?

Sonefri DVD-video på PC

DIVX står for Digital Video Express og fantes bare i USA. Det var en utvidelse av DVD-video som inluderte sterkt krypterte videodisker. En DIVX-spiller måtte tilknyttes en telefonlinje og godkjenne hver eneste avspilling av en DIVX-film. Fordelen med systemet er at du kunne leie en DIVX-film, se den i 48 timer og kaste den når du er ferdig. Ingen retur eller gjenglemte leiekassetter.

DIVX er i dag historie, siden kundene rett og slett avviste hele systemet. Og uten kunder er det som kjent vanskelig å drive forretning.

Det eneste som er igjen etter DIVX er den svært ironiske referansen til navnet i programmet DivX ;-), som kan komprimere en DVD-film slik at den får plass på en CD!

Relaterte artikler og nettsteder

Kjøp i USA: Halv pris på DVD.
Denne artikkelen gir en oversikt over sonene.
MP3-varianten av video i ny utgave

Nettstedet www.visualdomain.net inneholder mye nyttig informasjon om sonesperrer.

Nettstedet DVD Region Hacks har en meget god oversikt over de forskjellige dekoderløsningene på markedet.