Søndagssurfen: Webby awards

For tiende året på rad har World Wide Webs svar på Oscarutdelingen funnet sted. I denne artikkelen presenterer vi noen av vinnerne.

Og det er ikke få priser som deles ut; årets utdeling innebefattet hele 49 forskjellige kategorier – alt fra beste navigasjonsstruktur til beste side for reiligion og spiritualisme. I hver kategori har akademiet nominert fem nettsteder, og de har deretter kåret en vinner, i tillegg til at folket har kåret en vinner i hver kategori. Vi har ikke tenkt til å gå igjennom alle vinnere og nominerte, men du finner link til den fulle og hele vinnerlisten nederst i artikkelen.


I kategorien "beste navigasjon" var det Flickr som dro i land seieren. Dette er en nettside der du kan laste opp dine egne bilder og kategorisere dem med nøkkelord, og på den måten kan du klikke deg rundt og se bilder som er relaterte innenfor et tema. Folket stemte imidlertid enda mer på The book of cool - en veldig fancy nettside som er viet rett og slett til kule triks.

Bloggefenomenet har virkelig blomstret de siste par årene, og ikke mindre enn tre kategorier var i år viet til bloggere. Kategoriene var delt opp i business, kultur/personlig og politisk, og de tre vinnerne var henholdsvis 5 blogs before lunch, We make money not art og The Huffington Post.


Google var godt representert i en rekke kategorier og vant førsteplassen i "beste funksjonelle visuelle design" både hos akademiet og hos folket for sin Google Earth-tjeneste. Google Earth kan du laste ned til PCen din, og da kan du se hele verden med satelittbilder. Norge er ikke så veldig godt dekket ennå, men for undertegnedes del kan jeg faktisk zoome så langt inn at jeg fint kan se enhetene i rekkehuset der jeg bor.

Dobbeltseier ble det også til Style.com i kategorien for fashion, mens PayPal ikke uventet vant både folkets og akademiets stemmer som beste finansielle nettjeneste.

For den som er interessert i dataspill, er svært mange nettsteder å velge i. Best i år ble Gamasutra, som stakk av med seieren mot mer etablerte nettsteder som GameSpot.com og GameSpy.com.


Nettet bugner også over av humoristiske nettsteder. The Onion ble best i år, og det er en nettside som produserer tullenyheter på løpende bånd. The Onion har eksistert i mange år, og for nye lesere tar det gjerne litt tid å bli dus med den litt spesielle ironiske humoren. Er dette noe du kan smile og le litt av, kan du glede deg til en ny utgave hver uke. Faktisk kommer avisen også ut på papir i USA.


Ikke overraskende finnes det også en egen kategori ved navn "Weird" som tar for seg de litt mer sære nettstedene. Skal vi tro Webby awards, er Snopes.com det merkeligste nettstedet akkurat nå.

Du finner en oversikt over alle vinnere og nominerte her, så nå har du definitivt noe å gjøre resten av dagen.

God søndag!