Søndagssurfen: Vitenskap

Forskning, teknologi, populærvitenskap - denne søndagen satser vi på å kunne mer enn det vi gjorde i går.

Noen drømmer om å bli brannmann. Andre vil bli flyver (slik som jeg), mens John ville bli dyrefinner, i følge "Mine klassekamerater"-boka jeg fant frem her om dagen. Det finnes også de som vil bli forskere og astronauter, og de vil ha litt å glede seg over i denne artikkelen. Denne søndagen skal vi nemlig ta en titt på noen av nettstedene relatert til forskning, og følger du lenkene denne søndagen, skal du ikke se bort i fra at du lærer noe nytt.

Mannlige gjødselbiller med de mest dramatiske og oppsiktsvekkende hornene, har de minste ballene, i følge Forskning.no. Det har jeg i utgangspunktet ingen innsigelser på. Nettsiden, som er en slags nettavis for forskingsnyheter, inneholder nyttig kunnskap på en rekke områder; det være seg hav og fiske så vel som kultur og samfunn - vel verdt et besøk.

Også andre norske nettsteder tar for seg forskjellige typer vitenskap under én og samme paraply. På Viten.com er temaet i skrivende stund sopp, men de har også tatt for seg katastrofer, stein og hukommelse. Bladet Illustrert Vitenskap har dessuten egne nettsider, der du finner noen av artiklene fra bladet. Riktignok er godsakene forbeholdt abonnenter.

Søndagssurfen: Vitenskap


Er du lysten på litt frisk luft i dag, kan du ta en tur på et Vitensenter nær deg. Det finnes flere av dem rundt om i landet, og de har en felles hjemmeside der du finner informasjon om de ulike. Da undertegnede var i Trondheim sist, var vi en tur på Vitensenteret i Trondheim, der det for eksempel er mulig å prøve seg som værdame - moro for både store og små.

Søndagssurfen: Vitenskap


Og apropos de små, finnes det naturligvis kunnskapssider også for dem. På nysgjerrigper.no finner du "nyheter og opplevelser som inspirerer til nysgjerrighet", og også NRK-programmet Schrödingers katt har egne nettsider. Er svensk overkommelig for minstemann, er også nettsiden Unga fakta å anbefale, som med et morsomt design byr på 3000 sider med informasjon for barn; det være seg om pirater, vampyrer eller stjerner og planeter.

Har du litt større barn, har du sikkert erfart at det ikke alltid er like lett å hjelpe dem med matteleksene. Hjelpen er nær - på denne siden kan du laste ned 655 matteoppgaver fra alle deler av pensum, med løsning og fremgangsmåte. Og mens vi er inne på realfagene - her finner du en haug av gratis forelesninger innen kjemi. På Fysikknett.no kan du lese mer om fysikk, eller du kan besøke denne nettsiden for virtuelle fysikksimuleringer. Snart er du familiens Einstein!

Søndagssurfen: Vitenskap


Går vi utenfor Norges grenser, finnes det også masse god informasjon, og alle de store aktørene har egne hjemmesider; det være seg NASA, Discovery Channel, National Geographic eller forskingsavdelingen til BBC.

Søndagssurfen: Vitenskap


Husk dog at ikke alt du leser nødvendigvis er sant. En av professorene fra min studietid i Trondheim, Martin Ystenes, brukte mye av sin tid på å avsløre faktafeil på sin Sprøytvarslerside. Fra denne finner du også en lenke til 40 påstander du skal vurdere holdbarheten av, som gir deg en pekepinn på hvor smart du er, vitenskapelig sett. Blir det varmere eller kaldere i et rom hvis du lar kjøleskapet stå åpent, for eksempel?

Andre tjenester som er verdt å nevne er Google earth, nettmagasinet Popular science, Teknisk ukeblad og Historyworld.

Ja, du - mens jeg husker det: Nå som det er sent i oktober, er det på tide å ta opp båten.

Velkommen ombord (wmv 2 872 kB)


God søndag!

[Ugjyldig objekt (debatt)]