Søndagssurfen: Studiestart

Kommet inn på studier og skal flytte hjemmefra? Mon tro om det ikke går an å finne litt hjelp på nettet. Vi tar surferunden!

Det er mye som er nytt når man begynner å studere. For det første er ikke far der lenger for å lage kjøttkaker; ei heller der for å vaske klærne dine (Gud, så politisk korrekt). Du er nå din egen herre og må stå for alt selv.

Søndagssurfen: Studiestart


Punkt én: Du trenger selvsagt penger, og som student har du tilgang til både å låne og få massevis av dem fra Staten, selv om du nok de neste tjue årene skulle ønske at forholdstallet var litt mer i favør "få". På Lånekassens hjemmesider finner du alt du trenger å vite, inkludert søknadsskjema som i år kan fylles ut elektronisk.

Men, det ikke så veldig mange er klar over, er at det også går an å få litt tilleggskronasjer gjennom legater. Sjekk ut Legatsiden.no for mer informasjon. Har du tid til det, er det heller ikke dumt med en liten deltidsjobb ved siden av studiet, slik at pasta og ketchup-middagene kan begynne i desember i stedet for oktober. Gode steder å starte er da Aetat, Finn, Zettog Deltidsjobb.no. Har du ennå ikke fått deg hybel er det bare å få ut fingeren - her har du Hybel.no, iBolig og Hybelformidling.

Du kommer også til å svi av en del penger på bøker, men før du handler hos nærmeste bokhandler, kan det være lurt å sjekke priser på nettet. Husk også at bøker er fritatt for moms, så tohundrekronersgrensa ved bestilling fra utlandet gjelder ikke dersom forsendelsen bare inneholder bøker. Noen store: Bokkilden, Haugen bok, Amazon.com og Amazon.co.uk.

Som student får du også en del rabatter rundt om kring - du finner mer informasjon på Studentrabatt.no, Studnet og Studentkatalogen.

Ny PC? Da er du på rett nettsted allerede. Sjekk ut vår rykende ferske test av titusenkronersPCer (stasjonære) eller vår oppsummering av bærbare PCer. (Hvis du er på sparer'n, så følg med i morgen.)

Søndagssurfen: Studiestart


Markér deg først som sist. Her er 50 ting å gjøre første skoledag, 50 ting å gjøre på datasalen og 50 ting å gjøre på eksamen.

Okay, du har nå fått hybel, kjøpt en PC, kjøpt noen av pensumsbøkene og kommet hjem med tung ryggsekk. Greit nok med Grandiosa til middag i dag, men du kommer til å bli lei etter hvert (hah, og det fra en som spiste frossenpizza 4-5 dager i uka i fem år). Heldigvis trenger det hverken å være dyrt eller vanskelig å lage god mat og på Esbens hybelmat finner du all informasjon du trenger for å trylle frem de deiligste retter. Ble det dårlig med PC er det kanskje greit å ha oppskrifter på papir, og da kan både Hvordan koke vann? og Basic anbefales.

Unngå dette med dette.
Unngå dette med dette.
Vis mer


Som nevnt må du også vaske klær selv, og først nå er det på tide å følge med på hva som står på lappen i nakken. Her finner du oversettelsestabellen. Skriv ut og heng opp!

I det hele tatt kan det være mye som er nytt. Da er det fint at det finnes nettsteder som eHow, der du kan lære om alt fra knyting av slipsknuter til eksamenspugging.

Ikke glem å nyte livet som student - for mange den beste tiden i deres liv. Et greit utgangspunkt kan være å følge denne modellen: fredag ettermiddag | mandag morgen.

God søndag!