Søndagssurfen: Søk, søk, søk

Okay, nok snakk om Google - det finnes jo et hav av andre søkemotorer også!

I dag skal vi ikke snakke om Google (oops, ikke etter dette, i hvert fall), for det finnes drøssevis av andre søkemotorer der ute - mange av dem eldre og mer spesialiserte enn G-ordet.

Begynner vi med de norske, er det fremdeles Kvasir som har tetplassen som den mest brukte, og som gir gode treff blant norske sider. En mer spesialisert søkemotor som har enda mer trafikk enn Kvasir, er Gule sider, som foretar rundt 15 millioner søk i uka etter bedrifter og privatpersoner.

Søndagssurfen: Søk, søk, søk


Nykommeren Sesam har fortsatt litt å ta igjen, men tilbyr en del spesialiserte søk. Blant annet er nyhetssøket godt implementert, og søker du på "nyheter nokas" får du opp alle nyhetssaker som omhandler NOKAS-ranet. Søkemotoren har også andre søkemuligheter - søker du på "Liverpool" i deres TV-søk får du opp kommende tippekamper der Liverpool spiller - dessuten kan du spille et par morsomme nettspill, som f.eks. Sesam invaders, der du virkelig får testet touchkunnskapene. Sjekk også ut Yahoo! Norge - den norske varianten av den store, katalogiserte søkemotoren.

Noen ganger prøvd å skrive et helt rett-frem spørsmål i G%"¤le uten å få et ordentlig svar? Da bør du heller prøve Ask Jeeves, eller Ask.com som det heter nå (hvis du lurer på hvor Jeeves ble av, kan du se her). Se bare hvor fint søkeresultat jeg fikk under:

Søndagssurfen: Søk, søk, søk


Microsoft har også en egen søkemotor som ikke omtales for ofte, men som stadig blir bedre. Eller hvorfor ikke bare kombinere søkeresultater fra flere søkemotorer? Med Dogpile kan du søke i de største søkemotorene på likt, og resultatene rangeres ut fra hvordan de er rangert på tvers av de ulike søkemotorene. Den samme funksjonaliteten finner du hos Metacrawler, som dessuten lar deg spionere, og Search.com.

Søndagssurfen: Søk, søk, søk


Søndagssurfen: Søk, søk, søk


Sjekk også ut Alexa, som drives med Microsoft-søket, men som blant annet viser forhåndsversjoner av søkeresultatene, en anerkjent topp 500-liste over de største nettstedene, og småfinesser som "Movers and shakers", der nettstedene med økende og minkende klikkrate blir presentert. For barn kan vi også anbefale Yahooligans! - en barnevennlig versjon av Yahoo med friske farger og snille søkeresultater.

Søndagssurfen: Søk, søk, søk


På jakt etter et skikkelig brak av et tordenvær? Ingen problem - på Findsounds kan du søke etter lydklipp på nettet, i tillegg til at du kan spesifisere ønsket kvalitet, lydformat etc. I søkeresultatet ser du både filstørrelse, lengde og en visuell representasjon av lydfila. Er du på jakt etter noe litt musikkorientert, kan du prøve Audiosparx, der du for eksempel kan søke etter trommelooper i 85bpm.


Dessuten finnes det en haug av andre: Artcyclopedia lar deg søke i kunstverk. Fansites lar deg søke etter kjendisenes fan-nettsteder. På YouTube finner du videoer. På VisVegfinner du ut hvordan du skal kjøre. Felleskatalogen har oversikt over alt av medisiner og Guitar notes har massevis av tablaturer.

God søndag!