Søndagssurfen: Oppslagsverk

Senk skuldrene, kok kaffe og slapp av foran PCen. Vi inviterer deg herved til Søndagssurfen, der vi hver søndag vil presentere en håndfull nettsteder som har noe spesielt å by på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi vil hver søndag fremover ta for oss et lite knippe nettsteder innenfor et tema. Denne uken er temaet oppslagsverk.

Vi bruker som regel Google når vi leter etter noe på nettet, men det finnes også drøssevis av andre nettsteder som er litt mer spesifikke innenfor visse områder. Her er noen av dem:

http://www.wikipedia.org - Internetts mest populære leksikon. Wikipedia baserer seg på at leserne selv legger inn artikler, og har også personer som går igjennom og filtrerer ut feilinformasjon. Det skal sies at ikke alt som står i Wikipedia stemmer 100%, men det gjør neimen ikke alt du finner i søkeresultatene på Google heller. Wikipedia inneholder over en million oppslagsord på engelsk, og har også en norsk utgave!

http://www.dokpro.uio.no/ordboksoek.html - Søk i bokmåls- og nynorskordboka. Denne søkemotoren er et samarbeid mellom Universitetet i Oslo og Norsk språkråd og støtter også jokertegn som kan være hendig når du løser kryssord. Ord presenteres både med forklaring og bøyningsform; akkurat som i en vanlig ordbok.

http://www.imdb.com - The Internet Movie Database har all informasjon du trenger om så å si alle filmer som er laget. Alt av informasjon er dessuten krysslenket, slik at du for eksempel fra å se alle skuespillerne i en film kan klikke på en av dem og deretter se alle filmene vedkommende har spilt i. Dessuten har de den største samlingen av stemmer fra publikum, og deres toppliste har en lang liste med gode filmer du bør få med deg.

http://www.howstuffworks.com og http://www.about.com - Disse nettstedene kan gi deg forklaring på det meste du måtte lure på. Her finner du informasjon blant annet om hvordan Bluetooth virker, hvordan du dirker låser, hvorfor man får blackout eller at du ikke vil synke i kvikksand dersom du bare blir stående rolig, både med tekst og illustrasjoner.

http://www.whatis.com - Vi lever i en hverdag der buzzordene blir nye for hver uke som går, og WhatIs.com har oversikten over IT-ordene, med konsise forklaringer og lenker til aktuelle ressurser.

http://www.ssb.no - På Statistisk sentralbyrå sine hjemmesider finner du enorme mengder med statistikk. Blant de mest populære er Navnesøket, der du kan finne ut hvilke navn som er mest populære og hvor mange som heter det samme som deg.

http://archive.org - Nettsted som ofte tar snapshots av Internett. På denne måten kan du surfe tilbake i tid, for eksempel ved å se hvordan DinSide så ut for fem år siden.

I tillegg finnes Gule sider dersom du leter etter fagfolk, butikker eller lignende, eller Opplysningen 1881 hvis du leter etter en gammel kjenning. Dersom du lurer på hvor mye en Ångstrøm er, kan du bruke Digital dutch unit converter, eller du kan regne med helt oppdaterte valutakurser hos xe.com.

Har du noen favoritter som du vil dele med flere? Send oss dine tips på [email protected]!

Se tidligere Søndagssurf-artikler

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!