Søndagssurfen: Musikk

Senk skuldrene, kok kaffe og slapp av foran PCen. Vi inviterer deg herved til Søndagssurfen, der vi hver søndag vil presentere en håndfull nettsteder som har noe spesielt å by på.

Vi vil hver søndag fremover ta for oss et lite knippe nettsteder innenfor et tema, og denne uken er temaet musikk. Hvis du har forslag til tema eller noen favorittsteder du vil dele med andre, vil vi gjerne høre fra deg!

Se for deg scenariet – du hører en fin sang på radio, men uheldigvis sier ikke programlederen hva den heter når den er ferdig. Du husker så vidt noe fra refrenget – "on and on the rain will fall", men noe særlig mer husker du ikke. Noen få ord kan ofte være nok til å finne sangen – på http://www.lyricalcontent.com/ finner du ut at det var Stings "Fragile" du hørte på.

Radio på nett

Har du ikke radio, sier du? Det er ikke noe problem – vi omtalte for noen uker siden ett av de beste nettradioprogrammene, Screamer radio, som gjør at du kan lytte til et hav av radiostasjoner over Internett; også de norske. For deg som bruker Winamp når du hører på musikk, kan du dessuten plukke fritt fra over 13.000 radiostasjoner på Shoutcast.com.

Siden du fikk sansen for Sting etter å ha hørt ham på radio, vil du kanskje bestille en plate eller to. Blant de mer kjente norske plateforretningene finner du både Platekompaniet og Free record shop på nett. Du kan også sjekke ut den britiske nettsiden Play.com (som for øvrig har massevis av svinaktig billige filmer til salgs) eller CDON.com, som også selger musikk på fil. Det gjør også Apple gjennom sin iTunes-tjeneste, MSN Music og Musikkonline.no. Sjekk også ut Metacritic.com, som samler inn omtaler av musikkalbum, filmer og spill og regner ut en score basert på anmeldelsene, eller Allmusic.com, som har bøttevis med informasjon om alt mulig av album, artister og sanger.

Automatiske anbefalinger

Kanskje er du også jakt etter tips om artister du ikke har hørt om før, basert på hva du liker? På Pandora.com kan du taste inn en artist eller sang du liker for deretter å få generert en radiostasjon med lignende musikk. Vi synes i hvert fall ikke at George Michaels "Jesus to a child" var et dårlig tips for den som liker "Fragile"! Hvis du bare har en nysgjerrig dag og vil høre hva som rører seg i norsk artistliv, kan du høre mye lovende på NRKs Urørt-sider, der du også kan bidra med egen musikk dersom du vil bli oppdaget.

For deg som allerede har en stor musikksamling på PC-en, kan det hende du vil høre sangene i en annen rekkefølge enn bare alfabetisk eller tilfeldig. MoodLogic lar deg velge om du bare vil høre romantiske sanger fra 80-tallet eller aggressive, raske sanger dersom du er i krigersk humør. Programmet koster penger så snart du kommer opp i et høyt antall sanger, men er basert på at brukerne selv kategoriserer sanger. Bidrar du her, bygger du deg opp credits som gjør at du slipper unna billigere.

Fra disc til disk

Har du musikk på plater som du gjerne vil ha over på disk, kan du bruke Audiograbber, som nå har blitt gratis. Husk også å raske med deg en encoder som du finner på download-siden dersom du vil konvertere dem til MP3-format. For deg som er litt mer kresen på lydkvalitet, kan du bruke såkalt "lossless" kompresjon; altså en komprimering der du ikke mister noe lydkvalitet. Sjekk ut FLAC eller Monkey’s Audio.

Vil du lage musikk selv, har vi over en artikkelserie omtalt gratisprogrammet Audacity der du kan mikse lyd. Bor det en DJ i magen din, kan du teste ut Mixmeister, som kalkulerer både BPM og key og lar deg beatmikse sanger på en svært enkel måte. Eller hva med å lage noteark? Du kan også sjekke ut Fruity loops dersom du er veldig avansert, eller bare gjøre det veldig enkelt og la fire hester gjøre jobben.

Pass forresten på at du oppfatter sangteksten riktig! Det er mange som har bommet.

Har du noen favoritter som du vil dele med flere? Send oss dine tips på [email protected]! God søndag.