Søndagssurfen: Musikk. gratis.

Lei av lyden av regndråper på taket, unger som leker, trafikk utenfor vinduet, total stillhet eller hva enn det måtte være? Gratis, lovlig musikk er bare et par musklikk unna.

Ah, musikk - enkelte av oss får aldri nok av det. Denne søndagen skal vi se på noen nettjenester som tilbyr en eller annen form for gratis musikk du kan kose deg med.

Pandora.com

[link]
Undertegnedes personlige favoritt. Pandora er en del av det såkalte Music Genome Project, der eksperter kategoriserer musikk i et titalls ulike kategorier, fra bruken av fuzzy gitarer til tørrhet på vokalen. Det gjør at nettjenesten er i stand til å idenfisere hvilke sanger som ligner.

Søndagssurfen: Musikk. gratis.


Pandora krever ingen registrering for å teste litt, men etter å ha hørt noen sanger blir du bedt om å oppgi personlig informasjon, som også er fordelaktig fordi du da får lagret kanaler du oppretter. Pandora fungerer nemlig på følgende måte: Du taster inn en artist eller sang du liker, og så finner Pandora musikk som ligner. Databasen består foreløpig av rundt en halv million sanger; også fra populærartister, og min erfaring med tjenesten er utelukkende positiv.

For å hjelpe Pandora på vei, kan du også angi med tommel opp eller tommel ned om sangen som spilles er en sang du ville høre på denne kanalen. Du kan hoppe over en sang (men ikke for mange pr time) og pause avspillingen, men du kan ikke hoppe tilbake eller bestemme sang selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndagssurfen: Musikk. gratis.


Last.fm

[link]
Her er en litt annen variant. På samme måte som Pandora, angir du en artist du liker og får høre andre artister, men i stedet for at eksperter har plukket ut lignende sanger, får du høre sanger fra artister som andre brukere som liker din artist også liker. Sagt på en lettere måte: Hvis du liker A og en annen bruker liker A og B, får du høre B fordi det da er mulig at du også liker B.

Via såkalt "scrobbling", der serveren får informasjon om dine lyttevaner, er du med på å bidra til at tjenesten blir bedre, og dette kan også brukes f.eks. på iPoden din, slik at du laster opp informasjon om hva du har hørt på hver gang du kobler den til PCen. Du kan også legge til de du liker musikksmaken til i din venneliste, og community-følelsen er stor.

Søndagssurfen: Musikk. gratis.


Sideload

[link]
Dette er en tjeneste som tar sikte på at brukerne samler inn gratis musikk (altså der opphavsmannen har gitt tillatelse til det) på nettet for å legge dem i en locker - du vet; de garderobeskapene de har på amerikanske skoler? Basert på denne aktiviteten lages det topplister og musikkarkiv, og du kan lett plukke sanger fra listene og legge i ditt eget garderobeskap. Musikken du oppbevarer her kan du høre på når du vil, synkronisere med MP3-spilleren din etc.

Tjenesten er gratis, men koster penger ($40 i året) dersom du vil oppgradere størrelsen på skapet ditt (til ubegrenset). Du kan også laste ned programvare for synkronisering, for opplasting av nyfunnet musikk, utvidelse til Firefox etc., som er gratis.

Urørt

[link]
Om du er 16 år gammel og spiller piano eller født på 40-tallet og med i en rocka vennegjeng som jammer litt annnehver fredag spiller ingen rolle - for dem som ikke har platekontrakt, men gjerne vil la andre høre musikken sin, er NRKs Urørt-sider tingen. Her kan du opprette en side for deretter å laste opp musikk og legge ut nyheter, konsertprogram og så videre.

Søndagssurfen: Musikk. gratis.


For oss andre er det med andre ord et hav av musikk å velge mellom fra mer eller mindre ukjente band og artister. Du kan dele ut karakterer, se hva dine likesinnede også liker etc. Et godt sted å starte er på siden for Ukas urørt, der NRK Petre hver uke plukker ut en sang som de mener holder høy kvalitet.

Søndagssurfen: Musikk. gratis.


Shoutcast

[link]
Internettradioenes svar på hovedpulsåren - hos Shoutcast finner du mange tusen radiokanaler som sender musikk i alle former og farger. Du kan velge om du vil vise de mest populære på toppen eller bare bla i ulike sjangere - før jul prøvde vi alt vi kunne å lage julestemning ved å tune inn på kanaler som sendte julemusikk tjuefire timer i døgnet, du kan slappe av til Groove Salad, som alltid spiller ambient chillout-musikk eller høre de nyeste hitene hos en av de mange popradioene.

I tillegg vises informasjon om hvor mange som lytter og kvaliteten/formatet på musikken som sendes. Er du av dem som alltid avtaler at du og en kompis skal lage radiostasjon når du er på fest, kan du også laste ned gratis programvare som sørger for å streame musikken din på nettet. Ja, du kan til og med koble inn mikrofonen.

God søndag!